Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, tıbbi bitkisel ürünlerin ardından şimdi de bebek mamalarının Sağlık Bakanlığı’nca ruhsatlandırılması için harekete geçti. Mamaların marketlerde denetimsiz satıldığını ileri süren sendika, bebek bezleri gibi mamaların da Sağlık Bakanlığı onayıyla satılması gerektiğini vurguluyor.
Başta zayıflama ilaçları olmak üzere tıbbi bitkisel ürünlerin satışını kendi kontrolü altına alan Sağlık Bakanlığı’na önemli bir talep daha geldi. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), bebek mamalarının da Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasını istedi. Bebeklerin sağlığının göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan TEİS Başkanı Nurten Saydan, "Bebek oyuncakları ve bezleri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olarak satılmaktayken, mamaların Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılması son derece vahim bir durum." dedi.
Saydan, tıbbi bitkisel ürünlerin, çıkarılan yönetmelikle Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmasının ardından ruhsat alma sırasının bebek mamalarına geldiğini söylüyor. Mamaların marketlerde denetimsiz ve uzman gözetimi olmadan satıldığını öne süren Saydan, bu ürünlerin bir an önce Sağlık Bakanlığı denetimine alınarak sadece eczanelerde satılmasını talep ediyor. Tarım Bakanlığı’nın hayvan yemlerine onay verdiğini, sadece pestisit (tarım ilacı) kontrolü yapabildiğini, etken ve yabancı madde analizi yapamadığını belirten Saydan, "Sağlık Bakanlığı’nın elinde son derece titiz tahliller yapabilen hıfzıssıhha laboratuvarı dururken neden mamaların ruhsatlandırılma yetkisi, yeterli tetkik ve tahlili yapamayan Tarım Bakanlığı’na verilmiştir?" diye soruyor.
TEİS Başkanı, mamaların içinde bulunan, vitamin, protein vb. bileşimler açısından son derece titizlikle hazırlanması, uygun saklama koşullarında bekletilmesi ve zamanı geçmeden tüketilmesi gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam ediyor: "Oysa Tarım Bakanlığı’nın bitkisel ilaçlar konusunda verdiği denetimsiz ruhsatlandırmadan dolayı birçok vatandaşımızın hayatını kaybettiği gerçeğini unutmamamız gerekiyor. Bebek mamalarının da ruhsatlandırılmasının Sağlık Bakanlığı’na geçmesi için bebeklerimizin de sağlığını yitirmesi mi gerekiyor?"
Saydan, bebek mamalarının marketlerde satışının tehlikelerine işaret ederek, "Eczacılar artık, annelere ’anne sütü yeterli olduğu sürece ve zorunlu olmadıkça ilk 6 ay mutlaka anne sütü vermeleri gerektiği’ ya da ’hangi mamanın daha uygun olduğunu veya nasıl hazırlanacağını’ anlatamıyor. Üstelik şimdi mamaların üzerine yazılan demir içeriği gibi katkı maddeleri reklam olarak kullanılıyor. Unutulmamalıdır ki; hiçbir mama, anne sütünün yerini tutamaz." diye konuşuyor. Mamaların rutubetsiz ortamda ve uygun oda sıcaklığında saklanması gerektiğine değinen Saydan, denetimin önemine dikkat çekiyor: "Marketlerde mamalar hangi koşullarda saklanıyor? Bu konuda hangi kurumun denetim yaptığını ve nasıl bir denetim yapıldığının kamuoyuna açıklaması gerektiğini düşünüyoruz."