CUMHURİYET- ŞULE KÖKTÜRK

 

CHP'li Bingöl: Kamu Hastanesi Birlik Yasa Tasarısı'nda hastaneler ticarethane gibi görülüyor

 

Özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu'na verdiği hizmetler başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre sınıflandırılmasının ardından, kamu hastanelerinin aynı kriterlere göre sınıflandırılması planlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı'nın birlikte hazırladığı "Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı"na göre, kamu hastaneleri de sınıflandırılacak. CHP Ankara Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Tekin Bingöl, tasarının kamu hastanelerine özel bir statü kazandırılarak, yönetim kurulu eliyle idare edilmesi, yönetim kuruluna da ticaret odası gibi yerlerden üye ataması yapılması gibi maddeler içerdiğini söyledi. Bingöl, "Bakanlık bünyesinde oluşturulacak bir kurul tarafından da o birlikler tıpkı özel hastaneler gibi puanlama esasına tutularak değerlendirilecek. Tabii bu şu andaki özel hastanelerin sınıflandırılması gibi bir anlayış taşıyor" dedi. Tasarı ile kamu hastanelerinin ticarethane gibi düşünüldüğüne işaret eden Bingöl, şunları söyledi:

"Oysa sağlık herkes için bir hak, mutlaka devlet eliyle yürütülmeli, sosyal devlet ilkesinin bir gereği bu. Siz bunu sıradanlaştırarak, tüccar mantığı ile bir işletmeye yönelirseniz devlet hastanelerinin bir anlamı kalmayacak. Dolayısıyla başka sorunlar baş gösterecek. Düşünceleri hastaneleri daha sonra özelleştirerek, hastane zincirlerine doğru gitmek. Zincir eczaneler anlayışı, marketlerde ilaç satışı anlayışına doğru götürüyor."

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile yaptıkları görüşmelerde devlet hastanelerini de sınıflandıracak bir tasarı hazırlığında olduklarını öğrendiğini belirterek, tasarının 1 yıl içinde yasalaştırılmasının planlandığını vurguladı. Bahat, "Asıl sıkıntı o zaman başlayacak, sıkıntı daha da büyüyecek. Bu sınıflandırmayı yaparken bugünkü durumu da dikkate alırlar diye düşünüyorum" diye konuştu. Sorularımızı yanıtlayan Bahat, özellikle sınıflamaya dayalı fiyatlandırma yapılmasını istemediklerini belirterek "Sağlık, eğitim ve adaleti sınıflandırmazsınız" diye konuştu.

'Siyasi infiali önlemek için yaptılar'

Reşat Bahat, özel hastanelerin aldığı ek ücretlere zam nedeniyle toplumdan gelecek tepkiyi önlemek için bu yönteme başvurulduğuna dikkati çekerek şöyle konuştu: "Daha önce, belirlenen yüzde 30 fark ücreti alınmasını aşan hastaneler ciddi cezalar yiyorlardı, şimdi daha az ceza yiyecekler. Özel sağlık kuruluşları vatandaştan para alınca çok mutlu olan kuruluşlar değiliz. Ama kâr etmeden dayanamayız çünkü bankadan kredi çekerek bu hizmeti vermeye çalışıyoruz. Cüzi, ahlaki, kanunlara kurallara uyarak kâr etmek zorundayız. Bunu ya devlet verecek, veremiyorsa vatandaş verecek."

DR. SOYER: SAĞLİKTA DÖNÜŞÜM SALDIRISI DURDURULMALI

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Ata Soyer, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın, TBMM'deki bütçe görüşmeleri sırasında, Cumhuriyet tarihinin en önemli dönemlerinden biri olarak kendi dönemini öne çıkarıp, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sonuçları ile övündüğünü anımsatan Soyer, Bakan Akdağ'ın asıl anlattığı şeyin "yeni sağlık yatırımı yapmadan, yatırım diye muayene odalarını çoğaltıp, hekim ve sağlık çalışanı başına düşen işyükünü arttırmak, bu şekilde sağlık hizmeti üretimini ve verimliliğini arttırmak, sağlık piyasası oluşturmak suretiyle bir sağlık hizmeti tüketim patlaması yaratmak" olduğunu söyledi. Öncelikle "Sağlıkta Dönüşüm saldırısını durdurmak" gerektiğine vurgu yapan Dr. Ata Soyer, önerilerini şöyle sıraladı:

- Nüfus cüzdanı olan herkes sağlık hizmeti alabilmeli.

- Yurttaşın alacağı hizmet ekonomik durumuna bağlı olmamalı, eşit ve evrensel bir sağlık sistemi oluşturulmalı, katkı payı söz konusu olmamalı.

- Kamu sağlık hizmetleri geliştirilmeli.

- Kamu sağlık hizmetlerinin parçalı yapısı giderilmeli.

- Sağlık yatırımları arttırılmalı. Sağlık finansmanı kamudan sağlanmalı.

- Sağlık çalışanlarının koşulları düzeltilmeli.
Ulusal bir sağlık sistemi oluşturulmalı.

- 1. basamak güçlendirilmeli, sağlık ocakları sayısı arttırılmalı.

- Sağlık çalışanlarının ve halkın denetlediği bir sistem kurulmalı.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat