"İlaç takibindeki belirsizlik sorun yaratıyor"

AİFD, 1 Ocakta başlatılan İlaç Takip Sistemi'nde belirsizlikler yaşandığını ve bu durumun hastaları ve sektörü zor durumda bıraktığını belirtti.

 

İSTANBUL - Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği AİFD'den yapılan yazılı açıklamada, 30 Eylül 2009'da Resmi Gazete'de yayımlanan ''Beşeri ve Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik'' ile 1 Ocaktan itibaren üretilen ürünlere karekod basılmasının zorunlu hale getirildiği hatırlatıldı.

İlaç Takip Sistemi'nin, karekod ve içindeki bilgilerin merkezi bir sisteme gönderilmesiyle çalıştığı ve bu sayede tüm ilaçların özgün bir şekilde numaralandırılıp izlenebildiği aktarılan açıklamada, ancak sistemdeki paydaşlar arasında tam bir uzlaşma sağlanamadığından karekodlu ürünlerin piyasaya sunulmasında sorunlar yaşandığı kaydedildi.

Açıklamada, henüz sistemin uygulanır hale getirilemediği, bu durumun hastaların ilaca erişiminde sıkıntılara yol açarken, üreticileri de zor durumda bıraktığı belirtilerek, şu görüşlere yer verildi:

''İlaç Takip Sistemi'ndeki belirsizlikler hastaları ve sektörü zor durumda bırakıyor. Sistemin uygulanmasında yaşanan sorunlar hastaların ilaçlara erişememe riskine yol açarken diğer yandan ilave iş gücü ve zaman kaybına neden olmaktadır.''

HEM FİRMALARI HEM DE HASTALARI ZORLUYOR
İlaç endüstrisinin karekod sistemine geçebilmek için her türlü özveriyi gösterdiği, 200 milyon doları aşan yatırım yaptığı ve belirlenen tarihte uygulamaya başladığı bildirilen açıklamada, ''Ancak üreticiler, diğer tarafların uzlaşma sağlayamaması nedeniyle yönetmeliğin uygulanması aşamasında mağdur olmaktadır'' denildi.

Açıklamada, sistemin işleyebilmesi için bütün ilgili tarafların sürece katkı sağlaması gerektiğine işaret edilerek, bu belirsizlik ortamının hastaların ilaca erişiminde sıkıntıları artırırken, ilaç sahteciliğinde de artış görülmesine de neden olabileceği vurgulandı.

Hastaların ilaçlarına erişimlerinin etkilenmemesi için AİFD üyelerinin yeni karekod sistemine göre üretilmiş kutular üzerine, sonradan ilave olarak eski bar kod ve fiyat bilgisi baskılarını yapmak zorunda kaldıklarına dikkat çekilen açıklamada, bu nedenle ek masraf yapıldığı, örneğin bir büyük işletmeye aylık ortalama 1 milyon lira ilave masraf çıktığı belirtildi.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat