SOSYAL GÜVENLİK KURUMU HUKUKU YİNE YOK SAYIYOR!

Sosyal Güvenlik Kurumu, resmi internet sitesinde bugün (20.02.2010) yaptığı bir açıklama ile Kuruma teslim edilen faturalarında KAREKODLU ilaçlara ait reçeteleri bulunan sözleşmeli eczanelerin ödemelerinin 30 gün erken yapılacağını duyurmuştur.

Bilindiği üzere İlaç Takip Sistemi, uygulanmaya başlandığı anda ilaç hizmetinde yaratacağı kaos ve ayrıca yürürlükte olan Yasalarımız ile İlaç Alım Protokolü'nün de üzerinde fiyat etiketi bulunmayan ürünlerin satışına izin vermemesi nedeniyle bizler tarafından reddedilmektedir. 01.01.2010 tarihinden itibaren bazı ilaç firmaları tarafından piyasaya verilen karekodlu ve fiyat etiketi bulunmayan ürünler, Odamız tarafından yapılan çağrı doğrultusunda siz değerli meslektaşlarımız tarafından reçetelere verilmemekte, satın alınmamakta ve dağıtım kanallarından istem dışı gelen bu tür ürünler iade edilmektedir.

Bizlerin hastalarımızın ilaç hizmetine ulaşmada yaşayacağı büyük sorunlar nedeniyle ortaya koyduğu kararlı mücadele karşısında Sosyal Güvenlik Kurumunun yaptığı bu duyuru hukuka aykırıdır ve kurum ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, eczacılar arasındaki dayanışma ve birlikteliği kırmak için daha önce sözleşme ücretlerini ve oda aidatlarını kullandığı gibi bu kez de karekodlu ürünleri hastalara veren eczanelere erken ödeme yapma vaadini kullanmaktadır.

SGK, eczacıyı bölmek ve İlaç Takip Sistemi ile ilgili oluşan direnci kırmak istemektedir. Amaçlanan budur. Ancak bu amaca ulaşmak isteyenler eczacının birlik ve bütünlüğünü yine bozamayacaklar, eczacının direnme gücünü kıramayacaklardır. Eczacılar, her zaman olduğu gibi mesleklerinin geleceğini önlerine konulan birkaç gün daha erken ödeme alma vaadine feda etmeyeceklerdir. Tüm kamuoyunda takdirle karşılanan mesleki birlikteliklerinden vazgeçmeyeceklerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun bugün yaptığı açıklama, bugüne kadar protokollerde dayattığı "daha erken ödemeye kurumun şartlarının elvermediği" yönündeki açıklamalarının samimiyetsizliğini bir kez daha ortaya koymuştur.

Sosyal Güvenlik Kurumu, ısrarla hukuk tanımaz tutumunu sürdürmektedir. 2009 yılı Protokolü'nde ödemelerin ne şekilde yapılacağı ve süreleri bellidir. Ayrıca Kurum, bu hususta kendi yayımladığı bir genelge ile de geri ödeme süresini ve şartlarını belli kurallar dizisi ile tanımlamıştır. Yukarıda belirttiğimiz bütün bu dayanaklar olmasa dahi Anayasamızın eşitlik ilkesi uyarınca meslektaşlarımız arasında eşitsizlik yaratacak böyle bir uygulamanın hukuken kabul görmesi mümkün değildir.

Kaldı ki büyük bir ciddiyetle faaliyet göstermesi gereken Sosyal Güvenlik Kurumu gibi önemli bir devlet kurumunun, kendi mevzuatını bile çiğneyerek aklına estiği zaman yayımladığı bir duyuru ile geri ödeme hususundaki kuralları değiştirmesi kabul edilemez.

Sosyal Güvenlik Kurumunun yayımladığı 2010 yılı Sağlık Uygulama Tebliği taslağında geri ödeme zamanını ve şeklini, Kurum tarafından daha sonra belirleneceğini belirterek açıklamamış olması da Kurum ciddiyeti ile bağdaşmamaktadır. Bu durumda görünen odur ki önümüzdeki süreçte eczacılar, Kurum tarafından kendilerine bir duyuru ile dayatılan çok daha uzun geri ödeme süreleri ile de karşı karşıya kalabileceklerdir.


Sosyal Güvenlik Kurumu, derhal bu ciddiyetten uzak ve hukuk dışı uygulamasını geri çekmelidir.


Meslektaşlarımızın halen yürürlükte olan 2009 yılı İlaç Alım Protokolü'ne aykırı telkinleri ve duyuruları dikkate almayarak hukuk kurallarına uygun hareket edecekleri artık herkes tarafından bilinmelidir.

İstanbul Eczacı Odası, yapılan bu duyuru Sosyal Güvenlik Kurumu'nun resmi Internet sitesinden kaldırılmadığı takdirde önümüzdeki ilk iş gününde yasal yollara başvuracaktır.

Kamuoyuna önemle duyurulur.

Saygılarımızla

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat