Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aralarındaki anlaşmazlığa rağmen mevcut 3 yıllık ilaç alım protokolü gereği sözleşme yenileyecek.
ANKARA -
Türk Eczacıları Birliği (TEB) ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), aralarındaki mevcut 3 yıllık ilaç alım protokolündeki koşullara göre yıllık sözleşme yenileme sürecine girdi. TEB yetkilileri, ilaç sözleşmelerinin vatandaşın ilaca erişiminde sıkıntı oluşmaması için yenileneceğini ancak SGK ile çeşitli konulardaki anlaşmazlıklarının sürdüğünü belirtiyor. Bu nedenle birlik ile kurum yetkilileri arasında yeni koşullarla bir protokol yapılması için görüşmelere devam ediliyor. Mevcut protokolün devamı için ise sözleşmelerin 1 Marta kadar yenilenmesi gerekiyor.
TEB: Sorunlarımız sürüyor
TEB'den dün yapılan açıklamada, SGK ile geçen yılın başında imzalanan ve halen yürürlükte olan 3 yıllık protokol uyarınca her yıl şubat ayı içinde Kurum ile eczaneler arasındaki sözleşmelerin yenilenmesi gerektiği belirtildi. Bu hükme göre 17 Şubat'ta SGK'nın birliğe gönderdiği bir yazıyla sözleşme yenilemesi duyurusu yaptığı belirtilen TEB açıklamasında, bunun yeni bir protokol anlamına gelmediği vurgulandı. Açıklamada, sözleşmelerin yenilenmesinin SGK'lıların eczanelerden ilaç alabilmeleri için gerekli olduğu kaydedildi. TEB, eczacıların sorunlarının çözümüne yönelik atılmış bir adım olmadığına da dikkat çekerken, bu yönde bir protokol taleplerinin geçerli olduğunu belirtti. Eczanelerin sözleşme yenilemek için 2009 yılı satış hasılatını kuruma bildirmesi gerekiyor. Bu bildirime göre eczanelerin kamuya yapacağı iskonto oranı belirlenecek. Burada yeni koşullar söz konusu değil. Eczacılar, eskiden olduğu gibi kamuya cirosuna göre yüzde 1, 1,5 ve 2,5 şeklinde değişen oranlarda iskonto uygulayacak. Hasılatı 350 bin TL'ye kadar olanların ise iskontosu bulunmuyor. Eczacılar aralık ayında İstiklal Caddesi'nde İlaç Fiyatları Kararnamesi'ni protesto yürüyüşü yapmışlardı.
İLAÇ SORUNU BİR YILDA HIZLA TIRMANDI
- Eczacı-hükümet gerginliği, 2008 yılından bu yana yaşanıyor.
- Zincir eczane söylentisi, kârlılık oranları ve iskonto uygulaması sıkıntı yaratıyor.
- Aralık 2008'de yapılan büyük eczacı mitingiyle sorunlar meydanlara taşındı.
- Ancak TEB, "Sesimiz duyulmuyor" diyerek 1 Ocak 2009'da ilaç protokolünü feshetti.
- Haftalar süren görüşmeler sonucu protokol aynı ay içinde 3 yıllığına yeniden imzalandı.
- Eczacılar kârlılık, muayene ücreti tahsili ve iskontolarda kısmi iyileştirme aldı.
- Hükümetin eylülde açıkladığı ilaçta tasarruf önlemleri yeni gerginliğin habercisi oldu.
- 4 Aralık'ta ilaçta yapılacak büyük indirim üzerine eczacıları stok zararı endişesi sardı.
- SGK'nın taahhüdünü yeterli bulmayan eczacılar, 4 Aralık'ta kepenk kapatma eylemi yaptı.
- SGK da 1 ay sonra geçerli olmak üzere 16 Aralık'ta protokolü feshettiğini açıkladı.
- Danıştay, 13 Ocak 2010'da fesih kararının yürütmesini durdurdu.
- Böylece ilaç alım protokolü uygulanmaya devam edildi.
GÖZLER DANIŞTAY'DAN ÇIKACAK KARARDA
SGK ile TEB arasında özellikle ilaç firmalarının kamu iskontosunu eczaneler üzerinden yapmasıyla doğan sıkıntılar nedeniyle bir süredir anlaşmazlık devam ediyor. Anlaşmazlık, ilaç fiyatlarında yapılan büyük indirimle krize dönüşmüş ve eczacılar aralık ayı başında 1 günlük kepenk kapatma eylemi yapmıştı. Eczacılar, ilaç indiriminden doğan kayıplarının telafi edilmesini istemişti. Bunun üzerine TEB ile ilaç protokolünü fesheden SGK, eczacılarla teker teker sözleşme yapmayı önermişti. Konunun Danıştay'a taşınması ve yargıdan çıkan yürütmeyi durdurma kararı üzerine bugüne kadar mevcut protokol tekrar uygulanmaya başlamıştı.
e-SÖZLEŞME GÜNDEMDE
Ancak kurum, karara itiraz hakkını da kullandı. Şu an bu itiraza bağlı olarak Danıştay'dan çıkacak nihai karar bekleniyor. Danıştay, SGK'nın sözleşme feshinin yanında eczanelerle ayrı ayrı e-sözleşme işlemlerinin yürütmesi konusunda da son sözü söyleyecek. Çıkacak karara göre TEB ile SGK mevcut protokolle devam edebilir. Eczacılar yeni koşullarda bir protokol isterken, SGK'nın Danıştay'ın kararının ardından TEB'le görüşmeye pek yanaşmadığı belirtiliyor. Kurum, önümüzdeki dönem TEB yerine eczanelerle ayrı ayrı anlaşmaya (e-sözleşme yapmaya) da çalışabilir. SGK, e-sözleşme konusunda daha önce eczanelerin nabzını yoklamıştı. Ancak eczanelerin çoğunluğu, TEB'i devre dışı bırakacak böyle bir formüle sıcak bakmıyor. SGK ile TEB, eczanelerin kamu kurum iskontolarından kaynaklanan stok zararlarının karşılanması ve meslek hakkı ödemesi konularında uzlaşamıyor.