KAREKOD UYGULAMASI İLE İLGİLİ DUYURU
Sağlık Bakanlığı tarafından 30/05/2009 tarih, 27243 sayılı ve 30/09/2009 tarih, 27362 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanan “Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliği”nde yapılan değişiklikler uyarınca 01/01/2010 tarihinden itibaren üretilen tüm ilaç ambalajları üzerine ruhsat/izin sahipleri tarafından “Karekod” konulması zorunlu tutulmuştur. İstisnai durumlar söz konusu Yönetmelikte ayrıca belirtilmiştir.
İlaç ruhsat/izin sahipleri tarafından karekod okuyabilen okuyucularla okunabilecek şekilde karekod uygulanan her bir ilaç kutusunun, Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan “İlaç Takip Sistemi”ne (İTS) bildirilmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı İTS ile karekod içeriğinde bulunan her bir kutuya özgü numara üzerinden ilacı son kullanıcıya ulaşana kadar takip edecektir. Son kullanıcıya ulaşan, son kullanım süresi dolan veya herhangi bir aşamada kullanılmaz hale gelen ilaçlar İTS’nde satılamaz hale getirilecektir. Söz konusu işlemler Sağlık Bakanlığı sorumluluğunda yürütülecektir.
01/01/2010 tarihinden önce üretilmiş ilaçlar önceden olduğu gibi fiyat kupürü ve
barkodları kesilmek suretiyle Kurumumuza fatura edilecektir. Bu tarihten önce üretilmiş hiçbir ürün Sağlık Bakanlığı İTS’ne satılabilir şekilde kaydedilmeyip kaydettirilmeyecektir (Sağlık Bakanlığı, Türk Eczacıları Birliği ve Kurumumuz arasında imzalanan “İlaç Takip Sistemi Kapsamında Karekod Uygulamasına Geçişe İlişkin Pilot Eczane Uygulaması Protokolü” kapsamındaki pilot eczaneler hariç).
01/01/2010 tarihinden itibaren üretilen ilaçlar (Sağlık Bakanlığı Beşeri İlaçlar Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde istisna tutulanlar hariç) Sağlık Bakanlığı İTS’ne kaydedilip satış onayı alabilecek hale getirilecektir.
01/01/2010 tarihinden sonra üretilmiş ve Sağlık Bakanlığı İTS üzerinden satış onayı alınarak Kuruma fatura edilmiş karekodlu ürünler hiçbir şekilde bir başka hastaya mükerrer faturalandırılmayacaktır.
Karekodlu ürünün Sağlık Bakanlığı İTS’ne kaydı ve eczaneler tarafından Kuruma faturalandırılması:
1- Kurumdan bağımsız olarak ilgili firmalar tarafından Sağlık Bakanlığı İTS’ne
karekod bilgilerinin bildirilecek ve kayıt işlemlerinin yapılacaktır,
2- Eczaneler tarafından satılacak ürünler Sağlık Bakanlığı İTS’nde eczane üzerine kaydedilecektir,
3- Kurumumuz sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin reçeteleri ile sözleşmeli eczanelere müracaatını takiben öncelikle Kurumumuz Eczane Provizyon Sistemine önceden olduğu gibi provizyon işlemleri yapılacaktır. Eczane tarafından hastaya karekodlu ürün verilmesi halinde Eczane Provizyon Sistemindeki “Karekodlu ilaç” kutucuğu işaretlenecektir. Reçete için “İşlem numarası” oluşturulacaktır.
Provizyon Sisteminden alınan kayıt çıktısı üzerinde reçetenin karekodlu ilaç
içerdiğini gösterir “KAREKODLU” ibaresi yer alacaktır. Bu maddedeki işlemler
Sağlık Bakanlığı İTS’nden bağımsız olarak Kurum Provizyon Sistemi üzerinden
gerçekleştirilecektir.
4- Kurumdan bağımsız olarak eczaneler, paket programları aracılığıyla Sağlık
Bakanlığı İTS’ne Kurum tarafından verilen “eczane kodu”, reçeteye ait “işlem
numarası”, satışı yapılacak olan kutu/kutulara ait karekodları bildirerek satış
bildirimi yapacaktır. Bu madde ile ilgili işlemlerin yürütümü Sağlık Bakanlığı
sorumluluğundadır.
5- Kurumdan bağımsız olarak eczaneler, paket programları aracılığıyla önceden satışı bildirilmiş olan karekodlu ilaçlar için Sağlık Bakanlığı İTS’ne satış onayı almak amacıyla Kurum tarafından verilen “eczane kodu”, reçeteye ait “işlem numarası” kullanılarak satış onay bildirimi (Kesinleştirme) yapılacaktır. Aynı aşamada satış onayı verilen karekod bilgileri Kurumumuz Eczane Provizyon Sistemine de
aktarılmaktadır. Bu madde ile ilgili işlemlerin yürütümü Sağlık Bakanlığı
sorumluluğundadır.
6- Eczacı tarafından Kurumumuz Eczane Provizyon Sistemi aracılığıyla 4. ve 5.
maddede belirtilen Satış Bildirim ve Satış Onay Bildirimi (Kesinleştirme) işlemleri
yapıldıktan sonra mevcutta olduğu gibi dönem sonlandırma işlemleri yapılacaktır.
Sonlandırması yapılan reçetelerde karekodlu ürün yer alması halinde ayrıca
Eczane Döküm Uygulamasından “Karekod Döküm Listesi” bölümünden çıktı
alınacaktır.
Kurum 01/01/2010 tarihinden itibaren üretilerek Sağlık Bakanlığı İTS’ne satış
yapılacak şekilde kaydedilen ürünlerin ödemesini mevzuat hükümleri doğrultusunda
gerçekleştirecektir. Kurumumuz bu işlemlerle ilgili olarak 3. ve 6. maddeler ile ilgili yapılması gereken mevzuat, bilgi işlem altyapısını tamamlamıştır.
Sonuç olarak, sözleşmeli eczaneler tarafından Kurumumuz sağlık yardımlarından faydalanan kişilere verilen ilaçların fatura edilmesinde, ilaç kupürü ve barkodu kesilerek reçeteye eklenmesi uygulamasının yerini Sağlık Bakanlığı İTS’ne elektronik yolla bildirim yapılması ve ödemelerde reçete eki kupür ve barkod yerine bu bildirimlerin esas alınması uygulaması alacak, Kurumumuz sağlık yardımlarından faydalanan kişilerin ilaç temininde herhangi bir farklılık yaşanmayacaktır.
Tüm ilgililere, konuyla ilgili yapmaları gereken işlemleri tamamlamaları amacıyla önemle duyurulur.