İlaç reklamlarında yasak kalkıyor  
ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı İlaç Eczacılık Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı" ilaç ve eczacılık sektörüne yeni açılımlar getiriyor.
 
İlaç, yeni kurulacak olan 'Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu' bünyesine aktarılırken, eczacılık da, 'Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü' bünyesine bağlanacak, yani ilaç ile eczacılık birbirinden ayrılacak. Tasarı, "Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu" adı altında idari ve mali açıdan özerk, özel bütçeli bir Sağlık Bakanlığı kuruluşunun oluşturulmasını öngörüyor. Taslağın yasalaşması durumunda 984 sayılı Ecza Ticarethaneleriyle Sanat ve Ziraat İşlerinde Kullanılan Zehirli ve Müessir Kimyevi Maddelerin Satıldığı Dükkanlara Mahsus Kanun ile 1262 sayılı İspençiyari ve Tıbbi Müstahzarlar Kanunu'nun yürürlükten kaldırılacağı ileri sürülürken, bakanlık söz konusu yasaların yürürlükten kaldırılmayacağını ifade ediyor.
 
Bu arada, meslek örgütleri, bu kanunun yürürlükten kalkması ile ilaçların ecza deposu tarafından eczane dışına satılmasının önünün açılmasından endişe ediyor. Sağlık meslek örgütleri, yeni düzenleme ile reçeteli-reçetesiz tüm ilaçların eczane dışı yerlerde yani marketlerde satılmasının serbest hale geleceğini, ayrıca ilaçlar için uygulanan reklam yasağının da delineceğini öne sürüyorlar. Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, ilaç ve eczacılık sektörünün birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunu, bu iki sektörün ayrılmasının önemli sorunlar doğuracağını belirterek, "İlaç sektörü özgürleşiyor, eczacılık sektörü ise tedavi hizmetlerine giriyor. Artık depolar, eczanelerin yanında marketlere de ilaç satabilecek. İlaç reklamları çok rahatlıkla yapılabilecek. İlaçta reklam yasağının kaldırılması insan sağlığı açısından ciddi riskler doğuracaktır. İlaç bilinci olan en gelişmiş ülkelerde bile reklam ilaç reklamlarının doğurduğu ilaç zehirlenmeleri nedeniyle binlerce kişi ölüyor. ABD'de ilaç zehirlenmesinden ölün yıllık kişi sayısı 7 bini aşıyor. Biz ülke olarak ilaç konusunda çok bilgisiz ve bilinçsiz bir toplumuz" dedi.
 
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç ise Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun beşeri ve veteriner ilaçlar, ileri tedavi amaçlı ilaçlar, tıbbi cihazlar, kozmetikler ve tıbbi amaçlı özel ürünlerin ruhsatlandırma, izin, bildirim, fiyatlandırma, dağıtım, piyasaya arz, gözetim ve denetimleri konularında düzenleyici 'tek otorite' olarak tasarlandığını ifade ederek, kurumun idari ve mali bakımdan özerk yapıda ve Sağlık Bakanlığı'nın bir kuruluşu olarak hizmet vereceğini kaydetti. Tokaç, halen iki farklı bakanlık ve daha fazla sayıda birimin eliyle yürütülen benzer kapsamdaki görevlerin birleştirilmesiyle, ülke kaynaklarının daha verimli kullanılacağını, yetkilerin birbiriyle kesiştiği alanlardaki sorunların ortadan kalkacağını ve hizmetlerin tek elden ahenkle yürütülmesinin mümkün olacağını savundu. Tasarı ile kurulması düşünülen Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun, gelişmiş ülkelerdeki örneklerine büyük ölçüde benzediğini ifade eden Tokaç, kurumun aynı zamanda Türkiye'ye özgü ihtiyaçları da karşılayacak bir yapıda olacağını vurguladı. İddia edildiği gibi ilaçlar için uygulanan reklam yasağının kaldırılmayacağını belirten Tokaç, "İlaçların sadece bilimsel dergilerde ve yine sadece sağlık personeline tanıtımı dışında bir reklama bakanlığımızca müsaade edilmemektedir" diye konuştu.


Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat