ECZACININ SESİ

 

 

İSTANBUL ECZACI ODASI:   “…Herkes çok iyi bilmelidir ki İlaç Sanayicileri ile bir mutabakat sağlanacaksa bu görüşmeleri yapacak ve mutabakatı sağlayacak tek kurum Türk Eczacıları Birliğidir. Dağıtım kanallarına düşen görev ise varılan mutabakatın gereğini yerine getirmek olmalıdır….”

 

TEB:   “…Geçtiğimiz bir ay boyunca ilaç sanayi tarafından ilan edilen stok zararlarının karşılanmasına yönelik yapılan bildirimlerin Birliğimizce yeterli bulunmaması sonucunda ve Birliğimizin talebi doğrultusunda, TEKB ve ilaç depocuları derneği tarafından, ilaç sanayi ile bir dizi görüşme gerçekleştirilmiştir…”

 

İstanbul Eczacı Odası’nın iade işlemleri ile ilgili “görüşmecilere” sert eleştiriler yönelttiği yazısından sonra, bugün gelen TEB açıklamasında görüşmecilere sahip çıkılarak “biz talep ettik” deniliyor.

TEB’ in açıklamasını aşağıda yayınlıyoruz:  

 

 

 

 

 

 

 

TEBİM’E VERİ GİRİŞİ HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ DUYURU

 

TEBİM’E VERİ GİRİŞİ HAKKINDA ÇOK ÖNEMLİ DUYURU
 
04.12.2009 tarihinden itibaren kamu kurum iskontosu artışı veya ilaç fiyatlarında %60-60 uygulamasına geçilmesinden dolayı ilaçların fiyatları düşmüştür. Üyelerimizin stoklarında bulunan ürünler nedeniyle mağdur olmamaları için stok durumlarının tespiti ve gereğinde bu ürünlerin depolar kanalıyla firmalara iadesi için TEBİM devreye alınmıştır.

Modül 2 Aralık 2009 Günü devreye alınmış, ardından ilaç sanayi ile kamunun daha önce alınan kararların revize edilmesi noktasında anlaşması sonucunda önce SGK tarafından ilan edilen kamu kurum iskontosu artacak ilaç listesinin değişmesi, ardından İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından 3 Aralık 2009 günü, saat 23 sularında %60-60 listesinin %66-66 olarak düzenlendiği ilan edilmiş ve bu sürede 225 ilaç, fiyat listesinden çıkarılmış, dolayısıyla İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün fiyatı düşecek ürün listesi de değişmiştir.

İlaç Fiyat Kararnamesi ve SUT değişikliği, 4 Aralık 2009 günü, saat 01.00’da  Resmi Gazetede yayımlanmış, İlaç Fiyat Kararnamesinin ilgili maddesinde, değişikliğin yayımı tarihinden 5 iş günü sonra uygulanacağı ifade edilmekle birlikte SGK provizyon sisteminde 04.12.2009 günü itibariyle düzenleme yapılması üzerine, ilaçların bu tarih itibariyle TEBİM’e girilmesine karar verilmiştir.

4 Aralık 2009 günü, eylem nedeniyle TEBİM de kapalı tutuldu ve bu sürede güncelleme işlemleri yapıldı. Uygulamada ve listelerde meydana gelen bu değişikliklerden dolayı 4 Aralık 2009 günü nöbet tutacak eczacıların mağdur olmaması için listeler Excel formatında yayınlanarak, nöbetçi eczanelerin stoklarını manuel olarak bu listelere yazmaları istendi. 

Güncelleme işlemlerinin ardından TEBİM 05.12.2009’da (dün) yeniden devreye alınmıştır. Ancak giriş süresinin kısıtlı olması ve sistemde oluşan büyük yoğunluk nedeniyle TEBİMe kayıt işlemlerini rahatlatmak ve meslektaşlarımızın bu sistem üzerinden işlemlerini tamamlayabilmelerini teminen, TEBİM’de belli saat dilimlerinde bölgesel kayıt imkanı sağlanmıştır.

Geçtiğimiz bir ay boyunca ilaç sanayi tarafından ilan edilen stok zararlarının karşılanmasına yönelik yapılan bildirimlerin Birliğimizce yeterli bulunmaması sonucunda ve Birliğimizin talebi doğrultusunda, TEKB ve ilaç depocuları derneği tarafından, ilaç sanayi ile bir dizi görüşme gerçekleştirilmiştir.

Temel yaklaşım olarak stok zararlarının, ilaçların fiili olarak iadesine gerek kalmaksızın, eczanelerin depolardan yaptıkları alımların geriye dönük olarak izlenmesi ve belirlenecek bir sistemle yapılmasına ilişkin çalışmaların 24 Kasım 2009 tarihine kadar tamamlanması kararlaştırılmış olmasına karşın bu çalışmalar sanayiden kaynaklı sebeplerle öngörülen zamanda sonuçlanmamış, tanınan ek sürelere rağmen ancak 4 Aralık 2009 tarihinde 22.00’da Birliğimize resmi bildirimde bulunulmuştur.

Bu bildirimde depo çıkışına göre; geriye dönük olarak,

Kampanyalı İlaçlarda            45 günlük
Diğer İlaçlarda                      30 günlük
İFK ya göre 5. Kademe ilaçlarda   15 günlük

alışlara uygulanması gereken fiyat farkları düzenlenecek olan fiyat farkı faturasına istinaden eczanelerin hesaplarına alacak kaydedilmesi önerilmektedir.

Ancak, stok zararının karşılanması ile ilgili işlemler konusunda uygulanacak genel yöntemin ilanı için  TEBİM veri tabanında toplanan bilgilerin Türk Eczacıları Birliği tarafından değerlendirilmesi ve belirlenecek yöntemin, tüm üyelerimizin stok zararını karşılama noktasında yeterli olduğunun teyit edilmesi  gerekmektedir. Belirlenen genel yöntem ile stok zararının tam olarak karşılanması mümkün olmayan eczanelerin durumu ise ayrıca değerlendirilerek herhangi bir mağduriyetin oluşması önlenecektir.

Belirlenecek olan genel yöntemin, ilaçların fiilen depolara iade edilmesi dışında bir yöntem olması durumunda dahi, stok zararı ile ilgili taahhütte bulunmayan ve/veya Türk Eczacıları Birliği’nin kabul kriterlerinin dışında öneride bulunan firmaların tüm ürünlerinin iadesi de dahil olmak üzere, alınacak tedbirler Birliğimiz tarafından ayrıca duyurulacaktır.

Bugün saat 17.30 itibariyle 16971 meslektaşımız TEBİMe veri girişi işlemlerini tamamlamıştır. TEBİM’e veri girişleri, gün sonuna kadar devam edecektir. Ancak, saat 23.59’a kadar çeşitli sebeplerle TEBİM’e veri girişini tamamlayamamış üyelerimiz için, EK’te yer alan excel dosyaları oluşturulmuştur.  Nöbetçi oldukları için listeleri el ile düzenlemesi duyurulan meslektaşlarımızın da Excel dosyalarını doldurarak Birliğimize ulaştırması gerekmektedir. Bu listelerdeki veriler, otomatik olarak TEBİM veri tabanına aktarılacaktır. Liste girişinde çeşitli sebeplerle işlemi yarım kalmış üyelerimizin, Kaydet butonunu son kullandığı sayfadan sonraki ilaçlara ait verileri Excel dosyasına girmesi yeterli olacaktır. Sistemde iki bildirime ait veriler birleştirilecektir.

1.Sayfa bitimi 700 nolu ilaç

 

8699777790157   

GONAL-F MULTIDOZ 1050 IU/1.75 ML 1 FLK

2.Sayfa bitimi 1400 nolu ilaç

 

8699828150015

  SIKLOCAP 250 MG 40 KAP

 

3.Sayfa bitimi 2100 nolu ilaç

 

8699525094711

 

  DILATREND 25 MG 30 TABLET

 

4.Sayfa bitimi 2800 nolu ilaç

 

8699819010021

 

  PHOS-OUT 667 MG 180 TABLET

 

5.Sayfa bitimi 3359 nolu ilaç

3359

 

8699578095277

 

 ZYZAPIN 5 MG 84 FILM TABLET

 

TEBİMe Pazar günü bitimine kadar giriş yapamamış olan meslektaşlarımızın, ekteki excel dosyasını doldurularak Birliğimiz tarafından açılan ve aşağıda belirtilen eczanenin bulunduğu ilin plaka kodu@teb.org.tr adresine mümkün olan en kısa zamanda göndermeleri önemle rica olunur.

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat