Tüm hekimler 14 Mart Tıp Haftası'nı, hükümetin sağlık hizmetini paralı hale getiren "Sağlıkta Dönüşüm Programı"nı (SDP) protesto ederek değerlendirecek.

ŞULE KÖKTÜRK

Hekimler 14 Mart Tıp Haftası'nı, AKP hükümetinin sağlık hizmetini paralı hale getiren "Sağlıkta Dönüşüm Programı" (SDP) protesto ederek değerlendirecek. Kamu hastanelerinin önce özerkleştirilmesine, daha sonra ise özelleştirilmesine neden olacağı belirtilen Kamu Hastane Birlikleri Pilot Uygulaması Hakkında Yasa Tasarısı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu'na gelmesi ile eylem kararı alan sağlık örgütleri bugün hastanelerde hasta ve yakınlarına bilgilendirme broşürleri dağıtarak eylemlerine başlayacak.

Türk Tabipleri Birliği başta olmak üzere, diş hekimleri, eczacılar, veteriner hekimler, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve DİSK/Dev Sağlık-İş üyesi çalışanlar, Türkiye genelinde hafta boyunca çeşitli eylemler gerçekleştirecekler. İstanbul'da 12 Mart'ta İl Sağlık Müdürlüğü önüne yürüyüş yapacak olan örgütler, 14 Mart'ta da Taksim'de yürüyüş gerçekleştirecek.

Sağlık örgütlerinin kamuoyu ile paylaşacağı Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı, üniversite hastaneleri ve birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kuruluşlarını özerk yönetimlere bırakmayı hedefliyor. AKP'nin 3 yıl önce hazırladığı taslağa göre, hastaneler gruplar halinde birleştirilerek işletme hakkı oluşturulacak yönetim kurullarına devrediliyor. Yönetim kurullarında ise bir hukukçu, bir yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir, bir işletme, iktisat veya maliyeci, bir tıp öğrenimi görmüş, sağlık alanında tecrübeli veya eğitim görmüş bir üye, ticaret ve sanayi odasından bir üye ve bir il sağlık müdürü ya da yardımcısı olmak üzere toplam 7 üyeden oluşuyor. Ancak tabip odaları ya da sağlık örgütlerinden herhangi bir üye bulunmuyor.

37 milyar lira sağlık açığı

CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl de sağlığın dil, din, ırk, ekonomik durum, sosyal güvence ayrımı gözetmeksizin herkes için doğuştan kazanılmış bir hak olduğunu ve bunun devlet eliyle verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ancak bu tasarı, bu işi tüccarlaştırarak, tüccar zihniyeti ile kâr amacı güden bir anlayışa doğru götürüyor" dedi. Bu yasa tasarısının hastaneleri özelleştirerek, yandaş özel kurumlara devredilmesini amaçladığının altını çizen Bingöl, özetle şöyle konuştu: "AKP iktidara geldikten sonra, SDP ile popülist bir yaklaşımla, sağlık politikalarını uyguladı. Bu popülist anlayış 2007 yılında onlara oy olarak geri döndü. Ancak 2009 yılında bütçe açığı 52 milyar TL. Bunun 35 milyar TL'si SGK'den, 2 milyar TL'si de Sağlık Bakanlığı’ndan kaynaklanan açık. Yani 37 milyar lira sağlıktan kaynaklanan açık olduğu görülünce, SDP'nin uygulanabilir olmadığı ortaya çıkınca iş tersine dönmeye başladı. Birinci basamak sağlık hizmeti veren sağlık kurumlarından dahi ücret alınmaya başlandı."

Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Gençay Gürsoy, 14 Mart'ta özellikle Kamu Hastaneleri Birliği Yasa Tasarısı ve Tam Gün Yasası ile ilgili sorunları kamuoyu ile paylaşacaklarını belirterek, "Piyasalaşmaya karşı, çok kesin bir mücadelenin zamanı gelmiştir" dedi. Gürsoy, Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı ile özelleştirme sürecinin adeta bir basamağının tamamlandığının altını çizdi.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat