Tüm dünyayı titreten 'domuz gribi' tehlikesi boş çıktı ama grip ilacı satışı % 435 arttı. 4.5 milyar liralık ilaç pazarlayan Roche basamak atladı
Domuz gribi paniği ekstra 2.6 milyar frank getirdi
Domuz gribi salgın tehdidi yükseldi, virüsü tedavi eden ilacın satışları bir yılda yüzde 435 arttı. Tamiflu satışlarından 3.2 milyar İsviçre Frangı kazanan Roche İlaç Grubu 5. sıradan 4. sıraya yükseldi
Türkan YILMAZER/BASEL
turkan.yılmazer@aksam.com.tr
DÜNYAYI etkisi altına alan A (H1N1) domuz gribi virüsünün tedavisinde kullanılan Tamiflu ilacının satışı yüzde 435 arttı, İsviçreli ilaç devi Roche’un yüzü güldü. 2009 yılında pandemi sebebiyle tüm dünyayı etkisi altına alan virüse karşı hem ilacı stoklamak isteyen hükümetlerin yoğun talebi hem de hasta sayısının artması sebebiyle ilaç kullanımındaki yoğunluk Roche İlaç Grubu’nun 2009’u oldukça karlı kapatmasını sağladı. 2008 yılında dünya ilaç pazarında 45 milyar 617 İsviçre Frangı (65 milyar TL) satış rakamına ulaşan Roche, bu yılı 49.1 milyar (70 milyar TL) ciroyla kapattı.
HİSSE BAŞI % 20’LİK BÜYÜME
Aradaki fark 600 milyondan (845 milyon TL) 3,2 milyar İsviçre frangı (4.5 milyar TL) seviyesine yükselen Tamiflu satışları ile sağlandı. İsviçre’nin Basel kentinde düzenlediği basın toplantısında konuşan Roche Grubu CEO’su Severin Schwan, ilaç ve teşhis birimlerinin kazandığı pazar payı sebebiyle grup satışlarının yüzde 10’luk bir artış kaydettiğini, ancak hisse başı net kara bakıldığında yüzde 20’lik bir artıştan söz edebileceklerini söyledi. Türkiye’de yüzde 3.1’lik bir pazar payına sahip olan Roche İlaç Grubu 2008’de 456.1 milyon TL olan cirosunu 2009 yılında 472 milyon TL’ye yükseltti. Devletin alımlarının haricinde 2008 yılında 3.2 milyon TL’lik Tamiflu’yu Türkiye’de satan Roche, bu yıl 15 milyon TL’lik bir rakama ulaştı. Yani vatandaş eczanelerden 500 bin kutu Tamiflu satın aldı.
Roche İlaç Grubu 2009’da araştırma ve geliştirme alanında yaptığı yatırımları yüzde 12 oranında artırdı. Özellikle kanser alanındaki araştırmalarıyla tanınan firma bunun için 9.9 milyar İsviçre frangı harcadı.
EN ÇOK ABD STOKLUYOR
SCHWAN, Türkiye’nin en çok stok yapan ülkeler arasında bulunmadığını ABD, İngiltere, Fransa, Avusturya ve Brezilya’nın ilk beş sırada yer aldığını da ifade etti. Aslında Roche İlaç Grubu, 26 Mart 2009 tarihi itibarıyla aldığı Genentech firması (ABD’li jenerik kanser ilaçları üreticisi) sebebiyle 2008 yılıyla kıyaslandığında 2009’da net gelirde yüzde 22 oranında azalmayla 8,5 milyar İsviçre Frangı (12 milyar TL) düşüş yaşadı. Ancak kanser ilaçlarının satışındaki yüzde 8’lik artış ile Tamiflu’nun çarpıcı performansı Roche’un 2009’u iyi bir noktada kapatmasını sağladı.
Türkiye bölgede önemli ülke
Roche İlaç Grubu CEO’su Severin Schwan, AKŞAM sağlık editörü Türkan Yılmazer’e “Türkiye, bölgede çok önemsediğimiz bir ülke” diye konuştu...
2010’DA TAMIFLU SATIŞI DÜŞECEK
DOMUZ gribi pandemisinin dünyada abartıldığına ilişkin eleştiriler olduğunu, bunun 2010 hedeflerini nasıl etkileyeceğini sorduğumuz Schwan bu konudaki beklentilerini şöyle anlattı:
“Domuz gribi, dünya sağlığı için son derece ciddi bir tehdit oluşturmuştur. Bugüne kadar domuz gribi sebebiyle 14 binden fazla insan hayatını kaybetmiştir. Şu anda virüs daha hafif seyretmektedir. Ama bu virüsün ileride nasıl şekil değiştireceğini bilemeyiz. Bu yüzden de devletlerin yapmış olduğu stoklar son derece önemlidir. Şu anda kesin bir rakam verememekle beraber, 2010’da Tamiflu satışlarının 1.2 milyar İsviçre Frangı seviyesine gerilemesini bekliyoruz.”
İlaç kararnamesi yatırımları etkiler
ROCHE İlaç Operasyondan Sorumlu Başkanı Pascal Soriot Türkiye’de uygulamaya konulan ilaç fiyat kararnamesinin firmaları sıkıntıya sokacağını söyledi. Türkiye’nin kendileri için önemli ve hızlı büyüyen bir pazar olduğunu söyleyen Soriot, “Türkiye’de ilaç fiyat kararnamesi ile yapılan değişiklikler bizi üzmüştür çünkü söz konusu değişiklik ilaçların sağladığı yararlara bağlı olarak herhangi bir farklılaştırma yapılmadan gerçekleşmiştir. Bunun çok doğru bir politika olmadığını düşünmekle birlikte söz konusu kararlara saygılıyız çünkü bizim için öncelik ihtiyacı olan hastanın tedaviye erişimidir” diye konuştu. Sociot son gelişmelerle pazarda sıkıntılar olmasına rağmen Türkiye’de yatırımlara devam etmek istediklerini ancak kararnameden sonra yatırımların tekrar değerlendirileceğini de ifade etti. Sociot, Türkiye’de geliştirme alanında çalışmak için yetenekli bir hekim, akademisyen ve insan gücünün mevcut olduğunu ancak bu alandaki yatırımların artması için devletten de doğru sinyallerin gelmesi gerektiğini söyledi. Çin, Rusya gibi ülkelerin son derece rekabetçi olduğuna dikkat çeken Sociot, “Türkiye’de hükümetin yenilikçi yatırımları desteklemesi çok önemli” diye konuştu.