Yeni ilaç üretemeyen firmalar, mevcut ilaçların patent süreleri dolmaya başlayınca jenerik pazarına gözünü dikti
Eşdeğer ilaç iştah kabartıyor
© Gelecek 10 yılda 90 milyar Avro’luk ilacın patent dışı kalacak olması eşdeğer ilaç üreticilerinin önünü açtı. Yeni moleküller bulmakta zorlanan üreticiler de eşdeğer ilaç üreticilerine gözünü dikti. Pazarda pek çok satın alma bekleniyor.
MURAT GÜLDEREN
BARCELONA - Onkoloji, diyebet, HIV ve kanser gibi tedavisi çok zor hastalıklara ait 90 milyar Avro’luk patentli ilacın 10 yıl içerisinde patent sürelerinin dolacak olması nedeniyle eşdeğer ilaç pazarı hareketlenmeye başladı. Yeni molekül üretmekte ciddi zorluklar yaşayan patentli üreticiler de böylece gözünü eşdeğer ilaç sektörüne dikti. Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği (EGA) Genel Direktörü Grek Perry, “Dünyanın önde gelen ilaç firmaları pek çok eşdeğer ilaç üreticileriyle satın alma ya da ortaklık kurma görüşmeleri yapıyor” dedi.
EGA’nın Barcelona’daki yıllık toplantısında konuşan Perry, yalnızca AB ülkelerinde 700’den fazla eşdeğer ilaç üreticisi olduğunu belirterek sektörün rekabete en açık pazar olduğunu dile getirdi.
Patentli ilaç üreticilerinin patent sürelerinin uzatılması çalışmalarında bazı usulsüz yapılanmalara girildiğini de belirten Perry, “Patentlere fazla koruma verildiğinde yenilikçi çalışmalar önleniyor. Az verdiğinizde ise orijinal ilaç üreticilerini ödüllendirmemiş oluyorsunuz. Patentli üreticiler eşdeğer firmaların pazara girişini engellemeye yönelik çalışmalar içerisinde bulunuyor, pazara giren oyuncuların da fiyatlarını bastırmaya çalışıyorlar” diye konuştu.
AB’den haksız rekabet soruşturması
Avrupa Komisyonu’nun rekabetten sorumlu yetkilileri, eşdeğer ilaçların pazara girişinde gecikmeler yaşanması ve uzun süredir çok az yeni ilacın pazara girmesi nedeniyle soruşturma açtı.
Soruşturma kapsamında ilaç firmalarının kendi aralarında yaptıkları anlaşmaların ticareti kısıtlayıcı durumların yasaklanması hükmüne aykırı olup olmadığına bakılacak.
Yeni ruhsat alan ve geliştirme aşamasındaki ürünlerinin sayısının azalması nedeniyle, referans ilaç üreten firmaların, haksız bir şekilde mevcut ürünlerin patent tekelini uzattıklarını tespit eden komisyon, referans ilaç üreten firmaların ürünlerinin koruma sürelerini uzatarak eşdeğer ilaç rekabetini engelleme çabalarına vurgu yapıyor.