ECZACININ SESİ / ÖZEL HABER
Siyasi otorite kamunun ilaç harcamalarını aşağı çekme kararı aldı ve uygulamaya başladı.
SGK 18 Eylül 2009 tarihli kararlarla; 20 yıllık eşdeğer grubu olan ve perakende satış fiyatı 10 TL üstünde olan ilaçların kamu kurum iskontolarını %11 den %24 e, jeneriği olmayan orijinal ilaçların kamu kurum iskontolarını da %11 den %24 e çıkarttı.
Yürürlük tarihi de 2 Kasım 2009 olarak belirlendi.
Ancak ilaç sanayicileri bu yüksek iskontoları kabul etmeyerek, direnmeye başladılar.
Yapılan seri görüşmelerde sanayiciler, bakanlığa en çok 11+ 7 formülünü, yani % 18 oranını kabul edebileceklerini, bunun üzerine çıkamayacaklarını bildirdiler. Özellikle kimi yabancı firmaların bu iskonto oranlarıyla Türkiye’ de “ilaç satmalarının mümkün olamayacağını, giderek yatırımların da durabileceğini” bakanlığa ilettikleri biliniyor.
2 Kasım Uygulaması Yürürlüğe Girseydi…
SGK % 24 iskonto oranını 2 Kasım tarihinde yürürlüğe koysaydı iki durum gelişecekti.
Ya bu firmalar ilaçlarını piyasaya vermemeye başlayacaktı ya da eski iskonto oranından (% 11) vermeye devam edecekti. Her iki durumda da pazarda özellikle kimi birinci dereceden yaşamsal öneme sahip ilaçlar hastaya ulaşamayacaktı.
Eczanesine %11 kamu kurumu iskontosu ile gelen bir ilacı, eczacının hastaya % 24 iskontoyla ulaştıramayacağı çok açıktı. Eczacı bu ilaçları satmamayı tercih edecekti. Çünkü; bu karlılıkla bu oranda bir eksiyi tolere edemezdi.
Bakanlık bunu gördü ve uygulamayı ertelemeyi tercih etti. Siyasi otorite ilaç hizmetindeki olası bir aksamayı göze alamadı.
Şimdi Ne olacak?
Sanayicilerle bakanlık arasındaki görüşme ve pazarlıklar devam edecek. Bu pazarlıkların iki boyutu var.
Birincisi; kamu kurumu iskontosu boyutu. Yukarıda anılan rakamlar etrafında sürecek.
İkincisi de ilaç fiyatlandırılmasına ilişkin. Yeni kararla % 60 referanslandırma ile oluşan ilaç fiyatları ilan edildi. Bu oranla fiyatlandırmada çok ciddi fiyat düşüşleri yaşanacak.
Sanayiciler bu oranı da kabul etmiyorlar. Kabul edebilecekleri oranın % 70-72 olabileceğini devlet kanadına bildirdiler.
Sonuçta Ne Olur?
Sonuçta, sanayicilerle bakanlık bir yerde anlaşacaklar. Yüksek olasılıkla da KKİ meselesinde % 18 civarında, fiyatlandırmada da % 70 oranı civarında bir noktada anlaşabilecekleri ön görülebilir.
Eczacı Açısından Durum Ne?
Bizim örgütlerimiz bugüne kadar olduğu gibi davranırlarsa- ki ne yazık ki öyle görünüyor- 4 Aralıktan 3 gün önce hamaset nutukları zirveye çıkar, bu arada devlet ve bakanlık orta yerde anlaşır, biz de 5 Aralık günü zarardan ne kadar kar yaptığımızı hesaplamakla ve avunmakla meşgul oluruz.
Olacak olan budur.
Bu konuda; bakanlığın eczacı stoklarını düşünerek erteleme yaptığına inanan, bunu kendi meslektaşlarına aleni bir şekilde ilan eden, bununla övünen, kendisinin yaptırttığını iddia eden anlayışlardan bir şey beklemek nafile çabaların en nafilesidir.
En çok istediğimiz şey ise haksız çıkmaktır. Derdimiz bağcıyı dövmek değil üzüm yemektir. Ama bağcı olduğu bilinen de bağcı gibi davranmalıdır.