Ecz. Nurten Saydan: “Denetim süreçlerinin daha sağlıklı ve adil bir şekilde yürütülmesi adına kesilen cezaların ivedilikle iptal edilmesi gerekmektedir”.

Eczaneler kesilen cezaların iptalini istiyor!

TEİS Başkanı Nurten Saydan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’ndan eczanelerde gerçekleştirilen mali denetimlerde yaşanan usul ve uygulama sorunları nedeniyle kesilen cezalardaki hataları dile getirerek, kesilen cezaların iptalini istedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan HM Bakanlığı’na gönderdiği yazıda, eczanelerde gerçekleştirilen mali denetimlerde yaşanan usul ve uygulama sorunlarına ilişkin sahadan gelen bildirimler ve önerileri olduğunu belirtti. Bu kapsamda düzeltilmesi gereken konuları sıralayan Saydan, “Denetim süreçlerinin daha sağlıklı ve adil bir şekilde yürütülmesi adına kesilen cezaların ivedilikle iptal edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

Saydan eczanelerden kaynaklanmadığını dile getirdiği ancak kesilen cezalarla ilgili sorunları şöyle sıraladı:

Ödeme Kaydedici Cihaz ile Eczane Otomasyonu Entegrasyonundaki Sorunlar

Mükellefler tarafından kullanılan ödeme kaydedici cihaz firmaları ile eczane otomasyon firmaları arasındaki entegrasyon altyapısı teknik olarak sorunsuz biçimde henüz kurulamamıştır. Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu’nca kurulan ve denetlenen bilişim altyapılarına mevzuat gereği veri gönderip alma mecburiyeti olan eczanelerimizce kullanılan eczane otomasyon programlarında oluşturulan kayıtların Gelir İdaresi Başkanlığınca yürütülmekte olan denetimlere kaynak oluşturması mümkün değildir.

Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu talep ve gereksinimlerine göre dizayn edilmiş ve hiçbir akreditasyonu mevcut olmayan eczane otomasyon programlarımızın entegrasyon sonrası işlem basamaklarındaki teknik sorunları sebebiyle yazılımların geliştirilme süreci hala devam etmekte olup Gelir İdaresi Başkanlığı denetimlerinde mali verilerin kontrolü amacıyla kullanılması, alınan verinin sağlıklı olmaması sebebiyle hatalı yorum ve tutanaklara yol açmaktadır. Bu konuda tüm ÖKC ve eczane otomasyon firmalarının tam entegre olması beklenmeksizin eczacı mükelleflere getirilen “entegrasyon zorunluluğu” ve beraberinde GİB denetçilerince kesilen cezalar haksız ve saha gerçeklerinden uzak olup denetimler sırasında eczane otomasyon programları kayıtlarına istinaden kesilen cezaların iptali gerekmektedir.

Hatalı “Eksik Fiş” Tespitleri

Birden fazla reçetesi olan hastadan topluca tahsil edilen ödemeler için "her bir satış işlemine ayrı fiş kesilmediği" gerekçesiyle bazı eczanelere cezai işlem uygulanmıştır. Reçete satış bedeli ile ödeme kaydedici cihazlarda kayıt edilen tutarların denk olmasına karşın kesilen bu cezalar sebebiyle mağduriyetler yaşanmıştır. Ek olarak; Sosyal Güvenlik Kurumunca bedeli ödenen reçeteler için GİB denetçilerince Medula üzerinden yapılan kontrollerde hastalarca herhangi bir ödeme çıkmayıp, reçete bedelinin tamamı SGK tarafından karşılanan reçeteler için dahi, “reçete kayıt günü ÖKC den fiş kesilmediği” şeklinde hatalı tespitlerin yapıldığı, sahadan gelen bildirimler ile anlaşılmıştır. Yanlış yorumlama neticesinde “eksik fiş düzenlendiği” şeklinde kayda geçen denetim tutanakları neticesinde kesilen cezaların iptali gerekmektedir.

Denetim Tutanaklarının Tebliği ve İmza Süreci

Kurum denetçileri tarafından dijital ortamda tablete yazılan denetim tutanaklarının eczacıya tebliğ edilmemesi ve imza altına alınmaması, denetimin doğruluğunu ve usulüne uygunluğunu zedelemektedir. Denetlenen kişinin tutanakta yer alan hususları görmeden denetime dair sadece

yoklama fişine imza atmasının istenmesi neticesinde, mükelleflerin bilgisi dışında kayda geçirilen “yorum hatası içerir tespitler” kaynaklı kesilen cezaların iptali gerekmektedir.

Entegrasyon Cezalarının Uygulanmasında Tutarsızlık

Birden fazla terminal bilgisayar bulunduran bazı eczanelere, bilgisayar sayısınca "entegrasyon cezası" uygulanması, adil olmayan ve usulsüz bir uygulama olarak karşımıza çıkmaktadır. Sahada bu şekilde tespit ve cezai işlemler uygulanmış olup bu şekilde kesilmiş olan cezaların iptali elzemdir.

Yukarıda belirtilen hususlar ile sahada denetimler esnasında yaşanan ve tarafınıza iletilen diğer sorunların çözüme kavuşturulması için gerekli adımların atılmasını ve eczanelerimizin sürdürülebilir bir şekilde hizmet vermeye devam etmesi adına usul ve içerik olarak hatalı olarak düzenlenmiş cezaların ivedilikle iptal edilmesi için gereğinin yapılarak sonucun Sendikamıza yazıyla bildirilmesini saygılarımla arz ve talep ederim.

Kaynak- https://www.baskentgazete.com.tr/eczaneler-kesilen-cezalarin-iptalini-istiyor



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat