Kayseri Eczacı Odası Başkanı Ecz. Uğur Nuri Akın, gündeme ilişkin yazılı bir açıklama yaparak, “Eczane lehine bir iyileştirme yapılmazsa 2025 yılı eczanelerimiz için felaket yılı olacaktır.” dedi.

Akın, açıklamasında “Artık radikal kararların alınması gerekmektedir. Gerekirse yeni bir eylem planı ile birlikte eczacılar bu kaostan kurtulmalıdır.” İfadelerine yer verdi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Zam Meselesi

DEĞERLİ MESLEKTAŞLARIM,

23 Ekim 2024 tarihinde yayınlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırmasına dair kararla birlikte fiyatlandırmada kullanılan avro değerinin %23,5 artırılmasıyla aylardır gündemde olan zam geçişi böylelikle gerçekleşmiş oldu. Ancak içerisinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurursak bu oranın ülke ekonomisi gerçeklerinden bir hayli uzak olduğunu görmekteyiz.

TÜİK verilerine göre %63 olan enflasyon ortamında eczane ekonomileri her geçen gün daha da kötüye gitmektedir. Depolara yapılan İFK baremlerinin düzenlenmesi maalesef eczanelere uygulanmamış, ZAM ile birlikte kârlılığımız geriye gitmiştir. Mevcut İFK artık geçerliliğini yitirmiştir. Eczane lehine bir iyileştirme yapılmazsa 2025 yılı eczanelerimiz için felaket yılı olacaktır. Çözüm olarak ya İFK sil baştan yazılıp uygulanmalı ya da zam dönemine paralel olarak baremler güncellenmelidir. Bu konu ile alakalı her ne kadar yerelde çokça mesai harcasak da asıl görev Türk Eczacıları Birliğine düşmektedir. Müzakere değil mücadele etme vakti çoktan gelmiştir. Bunun en yakın örneği, SGK birliğimizle hiçbir iletişime geçmeden Medula giriş yönetimini değiştirmiş eczacılar mağdur olmuştur.

Artık radikal kararların alınması gerekmektedir. Gerekirse yeni bir eylem planı ile birlikte eczacılar bu kaostan kurtulmalıdır. Her yeni günde eczacının önüne getirilen sıkıntılardan dolayı Eczacı sağlık danışmanlığı hizmetini tam anlamıyla gerçekleştiremiyor. Mesleğimizi bu buhrandan kurtarmak için tüm mücadele yöntemlerini birliğimiz öncülüğünde 56 bölge eczacı odamızın desteğiyle hayata geçirmeli, tüm kamuoyuna sağlık sisteminin vazgeçilmezi olduğumuzu tekrar tekrar anlatmalıyız.

Kayseri Eczacı Odası olarak mesleğimiz içim mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. İnanıyorum ki hep birlikte BAŞARACAĞIZ… 

Saygılarımla….

Uzm. Ecz. Uğur Nuri Akın

BAŞKAN”



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat