Eczacının Sesi Meclisi’nin 28 Mayıs 2009 Perşembe günü yaptığı olağan toplantısında İlaç Takip Sistemi irdelenmiş, aşağıda yer alan açıklamanın başta TC Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti olmak üzere ilgili kamuoyuna duyurulması kararlaştırılmıştır.
Söz konusu bildiri aşağıdadır;
“Sahte ilacı takip etmek” savı ile gündeme getirilen ve gelişmeleri eczacı kamuoyundan özenle saklanan İlaç Takip Sistemi’nin artık Eczane Takip Sistemi haline getirilmeye çalışıldığı aşikârdır.
Dünyanın hiçbir ülkesinde uygulanmayan, uygulayan ülkelerde de vazgeçilen bu sistem, ısrarla ülkemizde yaşama geçirilmeye çalışılıyor.
Her bir eczaneye önemli teknik alt yapı maliyeti (program, karekod okuyucuları, daha büyük harddisc ve işlemciye sahip bilgisayarlar, lazer yazıcılar vb.) gerektirecek sistem için görünen odur ki tüm olanaklarına karşın ilaç üreticileri ve ilaç dağıtım kanalları da bu güne kadar gerekli alt yapılarını oluşturamamışlardır.
İlaç üreticileri ve ilaç dağıtım kanalları için 01.01.2009 tarihinde başlatılması öngörülen sistem, önce 01.06.2009 tarihine, şimdi de yeni bir yönetmelik değişikliği ile 01.10.2009 tarihine ötelenmiştir.
Ancak, eczaneler için öngörülen sisteme giriş tarihi olan 31.12.2009 tarihi için bir öteleme düşünülmemektedir.
İlaç firmaları ve ilaç dağıtım kanallarının sisteme geçmesi için son olarak belirlenen 01.10.2009 tarihi ile eczanelerin sisteme dâhil olacağı 31.12.2009 tarihi arasındaki üç aylık süre içersinde eczane stoklarında yer alan çizgi kodlu ilaçların sıfırlanamayacağı ve pratikte ilaç firmalarının tek tek eczane dolaşarak karekodlu bandrol dağıtamayacağı biraz ticaret bilgisi olan her kişi tarafından algılanabilinir.
Senelerdir altını çizerek ısrarla tekrarlıyoruz;
İnternet üzerinden oluşturulacak ve üreticiden son kullanıcıya kadar ilaçla ilgili her kesimin içinde yer alacağı e-reçete yöntemi ile üreticiden alınan “İlaç Bilgileri”, dağıtım kanalarından alınan “İlaç Bilgileri” ile sağlık birimlerinde oluşturulacak “Reçete Bilgilerinin” de eczanelerde oluşturularak kuruma gönderilen“Reçete Bilgileri”nin karşılaştırılabileceği bir ortam yaratılarak ilaç üzerinden denetim sağlanabilir.
Sosyal güvenlik kapsamı altında sağlık haklarından yararlanacak kişilere verilecek manyetik kartlarla hem kart sahibi, hem de kart üzerinden sağlıkla ilgili yapılan işlemler elektronik kayıt altında tutularak denetim gerçekleştirilebilir.
Bu şekilde oluşturulacak sistem hem yaşamın dinamiklerine uygun olacak, hem de gelecekte ne olacağı belli olmayan yatırımlara kaynak aktarılmasını önleyecektir.
Eczane sahibi eczacılar olarak;
· 2009 yılı sonu itibarı ile rafımızda kalan ilaçlarımızın çöpe atılmasına neden olacak,
· Mevcut elektronik alt yapımızın işlevsizleştirilerek yeni kaynak aktarmamıza neden olacak,
· Türk Ticaret Kanunu ile korunan mesleki ticari sırlarımızın ilaç firmalarının, ilaç dağıtım kanallarının eline geçmesine neden olacak,
· Ülkemizin kıt kaynaklarının boşa gitmesine neden olacak,
· İlacı değil eczacıyı takip etmek amacı güden ve mantıklı bir dayanağı olmayan
İlaç Takip Sisteminden bir an önce vazgeçilmesini istiyoruz..
Saygılarımızla.