Eczacılar ısrarla "meslek hakkı" istiyor

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, eczacıların ilaç fiyat indirimden doğan zararlarının verilen taahhütlere rağmen 58 gündür karşılanmadığını belirterek, "İçinde bulunduğumuz bu darboğazdan tek çıkış yolu Eczacılık Meslek hakkının tanınmasıdır" dedi.

(ANKA) - Saydan, yaptığı açıklamada, 18 Eylül 2009 tarihinde çıkan kararnameyle eczacıların ilaç fiyat indirimden doğan zararlarının verilen taahhütlere rağmen 58 gündür karşılanmadığını dile getirerek, "Bu şekilde eczacılarımızın daha fazla dayanacak gücü yoktur. Eczacılık mesleğinin kurtulması için Meslek hakkı uygulamasının hayata geçirilmesi artık elzem bir hal almıştır" değerlendirmesinde bulundu.

-"ECZACILARIN ZARARLARI 58 GÜNDÜR KARŞILANMIYOR"-

Saydan, ilaç firmalarının hukuki bir yaptırım olmadığından son beş yıldır eczacıların zararlarını karşılamadığını ifade ederek, "İlaç firmaları yazılı taahhüt vermelerine ve üzerinden 58 gün geçmesine rağmen hala zararlarımız karşılanmış değildir. Bu da eczacılarımızın sermayelerinin günden güne erimesine ve kepenklerini zarar ederek açmalarına sebep olmaktadır. Bu şekilde eczacılarımızın daha fazla dayanacak gücü yoktur. Eczacılık mesleğinin kurtulması için Meslek hakkı uygulamasının hayata geçirilmesi artık elzem bir hal almıştır" dedi.

-"AVUKATLARIN, DOKTORLARIN DANIŞMANLIK ÜCRETİ VAR. YA ECZACILARIN?"-

Saydan, Türkiye’de birçok meslekte Meslek Hakkı kavramının görüldüğüne dikkat çekerek, şunları söyledi:
"Avukatlar, bilgisayar teknikerleri, doktorlar, diş hekimleri ve birçok meslek mensubu verdikleri hizmet sonucu, bilgi ve emeklerinin karşılığında danışmanlık ücreti talep etmektedirler. Eczacılık mesleğinde bu kavramı değerlendirdiğimizde ise, eczacıların hammadde ve mesleki bilgi-becerilerini kullanarak hazırladıkları Majistral İlaçlar içinde böyle bir kavram ile karşılaşmaktayız. Hazırlanan her majistral ürün, hazırlama şekline ve ortamına göre değişen Meslek Hakkı ücreti eklenerek fiyatlandırılmaktadır. Ancak, aynı mesleki bilgiler ışığında hazır paketlenmiş müstahzar ilaçlarda, hastaya verilen sağlık hizmetinde bu kavram ve haktan eczacılar mahrumdurlar."
Saydan, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun’da eczacıların hastalara verdikleri ilaçlar için tıbbi danışmanlık ve bilgi verme yükümlülüğünün yer almadığını belirterek, "Eczacıların hastaları ilaç ve tedavi konusunda bilgilendirme zorunluluğu yoktur. Buna rağmen eczacılar, halk sağlığının iyileştirilmesi çerçevesinde ülkemizde bu hizmeti bedelsiz olarak yıllardır gönüllü olarak vermektedirler" şeklinde konuştu.

-"ABD’DE 9 DOLARLIK MESLEK HAKKI"-

Saydan, Avrupa’da ve gelişmiş bir çok ülkede danışmanlık hizmetinin kutu veya reçete başına ücretlendirildiğini dile getirerek, "Örneğin Hollanda’da 8500 hastaya 1 eczane düşmekte, reçete başına 6.10 Euro meslek hakkı ödenmektedir. Fransa’da 2500 hastaya 1 eczane düşerken, kutu başı 0.53 Euro meslek hakkı ödenir ve reçete başına sisteme girme ücreti 0.10 Eurodur. Almanya’da 4000 hastaya 1 eczane düşerken, reçete başına 8.3 Euro meslek hakkı ödenmektedir" dedi.
Saydan, ABD’de eczacıların reçete başına 9 dolarlık meslek hakkı aldıklarına da değinerek, "Örneklerden de görüldüğü üzere ülkemiz, meslek hakkı uygulaması konusunda geri kalmıştır. Eczanelerimizin yaşatılması ve eczacılarımızın hak ettiği itibara kavuşturulması için bir an evvel Eczacılık Meslek Hakkı uygulaması reçete başına ya da kutu başına olmak üzere İlaç Protokolüne konarak, hayata geçirilmelidir" şeklinde konuştu.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat