13 Mart 2010 Cumartesi
ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaçta Mayıs ayından itibaren "Karakod" sistemine geçileceğini, bu sistemle her ilacın ayra ayrı barkod numarası olacağını, ithal, kaçak ve promasyon olarak verilen ilaçların satışının önüne geçileceğini açıkladı.
Bakan Tekel grevi için ise "Bu sendikalar ve muhalafetin tavrının nereye kadar gideceğini merak ediyoruz"dedi Kayseri'de Organize Sanayi Bölgesi tarafından düzenlenen yemekte kent protokolü, bürokrat ve sanayicilerle bir araya gelen Bakan Ömer Dinçer, kendisinin Konyalı, eşinin ise Kayserili olduğunu belirterek "Kayseri'nin damadı olmanın ayrılacağını, TBMM'deki çalışmalar sırasında Kayserili vekillerden aldığım destekte gördüm" diyerek sözlerine başladı. İşsizlikten, Tekel işçilerine, Eczacıların SGK ile olan sorunlarına kadar bir çok konuda uzun bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer "Mayıs ayından itibaren eczanelerde Karakod sistemi başlıyor. Bu sisteme göre eczaneler artık kendilerine promasyon olarak verilen ilaçları ve yurda kaçak olarak giren özellikle kanser ilaçlarını satamayacaklar. İlaçta kayıtdışılık ortadan kalkacak. Tıpkı nüfus cüzdanında olduğu gibi üretilen her ilacın bir kimlik numarası olacak. İthal edilen ve üretilen her ilacın kendine özgü numarası olacak.Bu numaralar Sağlık Bakanlığınca kayıt altına alınacak ve ilaç takip listesi oluşacak. Satılan ve raftaki ilaçın depo, eczanedeki rafta olup olmadığı izlenecek." dedi
YERİM VE DURUŞUM BELLİ ECZACILAR PASİF EYLEM YAPIYOR
Eczanelerle sorunları olmadığını, Eczacılar Birliğiyle sorun yaşadıklarını, karakod sistemi gelmeden önce birliğin eczanelere pasif eylem yaptırdığını iddia eden Bakan Dinçer "Kendinizi benim yerime koyun,empati yapın.15 milyon kişi SGK'ya prim ödüyor.9 milyon emekliye maaş ödüyoruz. Ayrıca Sağlık ve ilaç hizmeti sunuyoruz. Yerim ve duruşum belli. Eczaneler hizmet üretiyor ama odalar ile birliklerin tavrı siyasi olmamalıdır." şeklinde konuştu. Ömer Dinçer, SGK olarak ilaç konusunda, ilaç üreticileriyle pazarlık yaptıklarını, en büyük harcama kalemlerinin ilaç olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "SGK olarak krizin de etkisiyle ilaç üretenlere indirim yapın dedik ve 2.5 milyar lira indirim yaptılar. Hem vatandaş hem kamu kar etti ama Türk Eczacılar Birliği buna kar payımız ve raflardaki eski fiyatlı ilaçler ne olacak diye itiraz etti. Eczacıları raftaki eski fiyatlı ilaçları için haklı bulup, fabrikalardan bunun tazmin edilmesini sağladık. Ama, birlik itiraz etti. Zira, birlik 250-500 Tl arasında eczanelere sözleşme veriyor. Dializ ve diyat ilaçlarından yüzde 1-2 arasında pay alıyor. Birliğe, sizde fedekarlık yapın eczanelerden bu sözleşme ücreti ve ilaçlardaki payı almayın dedik ama ne mümkün.
Oktay ENSARİ-Ahmet Oğuz GÜNDÜZ/KAYSERİ, DHA