ECZACI KAMUOYUNA

 

 

                Aşağıda adı geçen Eczacı Odalarının yöneticileri olarak, mesleğimizin geleceği ve sorunları ile ilgili vardığımız ortak görüşlerimizi siz değerleri meslektaşlarımızla paylaşmayı elzem görmekteyiz. Eczane ekonomilerinin kötüleşmesine yol açan, eczacının moral ve  motivasyonunu bozan , yaşam kalitesini etkileyen sorunları ana başlıklar halinde  şöyle sıralayabiliriz;

 

a)            4 Aralıkta yürürlüğe girecek olan Yeni fiyat kararnamesi ve kamu Kurum iskontosunun %24’e çıkarılması uygulaması  ile eczacılarımız bir kez daha çok ciddi maddi kayıplara uğrayacaklardır. Bu durum, ilaç firmaları ile birlikte dağıtım kanallarını da olumsuz etkileyecek ve bu alanlardaki istihdam ve yatırımlara zarar verecektir. Aynı zamanda bu uygulamaların süreç içerisinde  ilaca ulaşımda da sıkıntılara yol açacağını öngörmekteyiz.

 

b)       İlaç alım protokollerinde, Bütçe Uygulama Talimatlarında ve Sağlık Uygulama Tebliğlerinde yapılan hesapsız ve keyfi değişiklikler, eczanelerimizi nefes alınamayacak yaşam alanları haline getirmiş ve eczacılarımızın rahat, sağlıklı ve de sağlam psikoloji ile hizmet vermesinin önünü tıkamıştır.

 

c)            12 Ekim 2009 tarihinde yayımlanan genelgenin uygulanması  ile eşdeğer ilaç uygulamasında yapılan değişiklik sektörümüzü ve hastalarımızı çok olumsuz etkileyecektir. Endikasyonları farklı olan yada farklı uygulama alanları olan ilaçların birbirinin eşdeğeri olarak görülmesi, inanılması güç bir durum teşkil etmektedir.

 

d)           İlaç fiyatlarının sürekli düşüşü, bu düşüşlerle birlikte eczanelerimizdeki stok zararlarının karşılanmaması, ilaçlarda yapılan indirimlerin eczacılar üzerinde seyretmesi gibi durumlar ise işin içinden çıkılmaz bir hal oluşturmuştur. Eczacılarımızın bu sorunu sırtlayacak veya üstesinden gelecek pozisyonu kalmamıştır. Bu uygulamalarla son 3 yılda yaklaşık %85 ve yukarısı bir rakamla eczanelerimiz ciro kaybına uğramışlardır.Eczane giderlerinde herhangi bir düşüşün yaşanmamasına rağmen düşen karlılık nedeniyle asıl sıkıntıyı önümüzdeki süreçte yüksek cirolu eczaneler yaşamaya başlayacaklardır.

 

e)           Yeşil kart reçete bedellerinin zamanında  yapılmayan ödemeleri yüksek oranlara ulaşmıştır. Çoğu bölgelerimizin ödemeleri 120 gün ve gerisinden takip etmektedir. Fakirlik ve yoksullukla boğuşan insanın çokluğu ile ön plana çıkan bölgemizin bazı yörelerinde nüfusunun %90 ‘ını Yeşil kartlılar teşkil etmektedir. Dolayısıyla eczanelerimizin cirolarının büyük bir oranını yeşil kartlar oluşturmakta ve geri ödemelerdeki sıkıntılar eczacılarımızı çaresiz bırakmaktadır.

f)            Muayenelerdeki hastalara yüklenen katılım paylarının yüksek oluşu ve bu paranın bir kısmının eczacılarımız tarafından tahsili, hayatlarımızda paradokslara yol açmaktadır. Eczacı, tahsildar yerine koyularak, mesleğini icra edemez ve hergün hizmet verdiği hastalarla karşı karşıya gelmek zorunda bırakılmıştır.

 

g)    Yıllardır olumlu yönde düzenlenmesi beklenen fakat bir türlü değiştirilemeyen 6197 sayılı kanunun, mevcut yapısı ve artık ihtiyaçlara cevap verememesi de göz önüne alınarak Meslek örgütümüzün görüşleri doğrultusunda bir an önce güncelleştirilerek yasallaşması sağlanmalıdır

 

h)     SGK Sağlık birimlerinin olumsuz davranışları çok ciddi neticeler doğurmaktadır. Reçetelerde geriye dönük yapılan incelemelerde; sıhhatli incelemelerin yapılmaması, düzeltilebilecek reçetelerin geri verilmemesi, yapılan kesintilerin çok yüksek olması, reçetelerin zamanında kontrol edilmemesi , bölgeden bölgeye değişen farklı uygulamalar ve SGK sağlık işleri bölge müdürlüklerinde  yeter sayıda eczacının çalışmaması gibi durumlar; eczaneleri iflasın eşiğine getirmiştir. Ayrıca SGK tarafından yapılan eczane denetimleri ise eczacılarımızın sabrını iyice tüketmiştir.

 

I)             Özel hastanelerde ve devlet hastanelerinde yeterince eczacının istihdam edilmemesi ve özellikle özel hastanelerde Eczacısız ilaç satılması yine önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

               Eczacıya yönelik istihdam alanlarının az ve dar olması,  her geçen gün yeni eczacılık fakültelerinin açılması ve kontenjanların artırılması, OTC, İTS gibi nice daha sayabileceğimiz sıkıntı ve sorunlar önümüzde durmaktadır. Bu sorunların elbirliği ile uzağı görerek, etkin stratejiler oluşturarak, örgütsel gücü ön plana çıkararak, etkin görüşmelerde bulunarak ve çok çalışarak aşılabileceğine inanıyoruz.

 

Bu bağlamda önümüzdeki süreçte katılımcı ve üretken ,  çoğunluğun iradesi ile oluşabilecek güçlü bir TEB Merkez Heyetinin oluşması temennimizdir. Bütün camiamızın mutlu, huzurlu ve sorunsuz bir gelecekle buluşmasını umar, saygılarımızı sunarız.

 

 

ADIYAMAN ECZACI ODASI                               MARDİN ECZACI ODASI

 

BATMAN ECZACI ODASI                                  Ş.URFA ECZACI ODASI

 

ELAZIĞ ECZACI ODASI                                    VAN ECZACI ODASI

 

MALATYA ECZACI ODASI



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat