Sağlık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı’nın domuz gribi ile ilgili “Önceki salgınlarından elde ettiğimiz tecrübelerden yola çıkarak 65 yaş üstündekilerin aşılanmasına gerek duymuyoruz” açıklamasına vatandaşlar ve doktorlar büyük tepki gösterdi

İlker AKGÜNGÖR / VATAN HABER MERKEZİ

Sağlık Bakanlığı Müşteşar Yardımcısı Turan Buzgan, domuz gribiyle ilgili 20 milyon doz aşının sipariş edildiğini açıkladığı toplantıda “Önceki grip salgınlarından elde ettiğimiz tecrübelerden yola çıkarak 65 yaş üstündekilerin aşılanmasına gerek duymuyoruz. Zaten tüm toplumun aşılanmasına de gerek yok” demişti. Bu karara hem vatandaşlar hem de doktorlar tepki gösterdi. VATAN’ı arayan bir çok vatandaş devlete yıllarca vergi ödediklerini ancak yaşlandıkları için yük olarak görüldüklerini belirterek isyan etti. Vatandaşların tepkilerini ilettiğimiz Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Dr. Seracettin Çom ise kimseyi mağdur etmek gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi: “Bu açıklamayla ilgili çok şikayet aldık. Arayıp serzenişte bulunan bir çok kişi oldu. Kimseyi gözden çıkardığımız yok. 65 yaş üstü kişilere bu aşının vurulması üç açıdan öncelikli değil. Birincisi bu hastalık toplu yaşama girip çıkan genç erişkinlerin hastalığı. Dünyada domuz gribinden 65 yaş üstü ölüm oranı yüzde 1.7. Türkiye de ise görülen 290 vakadan sadece 1 kişi 65 yaşının üstünde. Toplumsal salgınlarda devletin fonksiyonlarının devam etmesi önemlidir. Öncelik risk grupları ve sağlık görevlileri, asker, polis gibi kilit personelde. 65 yaş üstü kronik hastalığı olan ve hacca gidenleri aşılayacağız. İkincisi bazı yaşlılarda bağışıklık sistemi güçsüz oluyor ve aşı fayda etmiyor. Üçüncü neden ise yaşamında birçok grip hastalığı geçirmiş bir yaşlı grip virüsüne hatta H1’e karşı bağışıklık kazandığı için virüsü kolay yeniyor. Dünya Sağlık Örgütü’de böyle öneriyor. Bu herkesin aşılanmasını gerektiren bir salgın değil.”

Kararı alan kurulda görevli Prof. Dr. Mustafa Bakır ise şunları söyledi: “Kararın alındığı toplantıya çağrılmadım. Sadece yazılı olarak görüş belirttim. Ama benim bu karara oyum yok. Mevsimsel gripte en yüksek ölüm oranı 65 yaşın üstündedir. Bütün toplumun aşılanması 5-10 milyar dolar arası bir maliyeti bulur. İki ucu sakıncalı bir değnek.”


Dünyada da tartışma konusu


Domuz gribi aşısı için kimlere öncelik tanınacağı tartışması ABD ve Avrupa’da da sürüyor. ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi komitesi, aşının sırayla, hamileler, 6 aylıktan küçük bebeklere bakanlar, sağlık çalışanları, 6 ay-18 yaş arasındaki çocuk ve gençler ile 64 yaşın altındakilere uygulanmasına karar verdi. Dünya Sağlık Örgütü önceliğin sağlık çalışanlarına verilmesini salık veriyor. Tıp dergisi Lancet’teki bir araştırma hamilelerin virüsten ölüm riskinin daha yüksek olduğunu gösterdi. Salgınlarda normalde 65 yaş üstü en büyük risk grubu sayılıyor. Bu durum domuz gribi için geçerli değil. Bilim adamları, 65 yaş üstünde düşük enfeksiyon oranlarını 50’lerdeki salgınlardan kazanılan bağışıklığa ve bu grubun daha az dışarı çıkmasına bağlıyor. İngiltere’de aşılamada önceliğin kime verileceği büyük bir tartışma konusu. Uzmanlar, aşıyı en son 65 yaş üstüne uygulamanın ayrımcılık ve yasalara aykırı olacağını söylüyor. Diğer AB ülkeleri de Avrupa İlaç Dairesi’nin tavsiyelerini bekliyor.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat