‘BEŞ İLAÇTA TEKEL KURMUŞLAR’

Devlete pahalı ilaç satışına karşı çıktığı için işine son verilen Roche"un eski Satış Müdürü Veysi Mungan"ın, Roche firmasının Kytril, Setron, Neorecorman, Neupogen, Roferon-A isimli ilaçları kamu ihalelerine sadece Beşer Ecza Deposu aracılığıyla sokması ile rekabeti engellediği iddiasıyla Rekabet Kurulu"na şikayet etmiş, Rekabet Kurulu da Kytril ve Setron ilaçları ile ilgili Roche"u 4 milyon 441 bin YTL, Eczacıbaşı"nı 4 milyon 220 bin YTL ve Beşer Ecza Deposu"nu 1 milyon 504 bin YTL rekabeti engelledikleri gerekçesiyle para cezasına çarptırmıştı. Neocormon, Neupogen, Roteron-A ilaçları ile ilgili olarak ise şikayeti rededilmişti. Veysi Mungan bu karar üzerine Danıştay 13"üncü Daire Başkanılığı"na itiraz etmişti.

İtirazı değerlendiren 13"üncü Daire Başkanlığı ilaç ihaleleriyle ilgili olarak yürütülen emniyet soruşturmasındaki mahkeme ve polis ifadeleriyle Roche firmasının denetim raporu ve Başbakanlık Teftiş Kurulu"nun raporunu dikkate alarak,  Neorecommon, Neupogen, Roferon-A isimli ilaçlar hakkında Veysi Mungan"ın şikayetini reddeden Rekabet Kurulu"nun kararını bozdu.

Rekabet Kurulu"nun mahkeme ve polis ifadeleriyle Roche"un ve Başbakanlık Teftiş Kurulu"nun raporlarını değerlendirmediğini kaydeden Danıştay, kurulun 4054 sayılı Kanu"na aykırılık gösterdiğini  belirterek, kararın 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu"na göre değil özel hüküm niteliğinde olan, dolayısıyla öncelikle uygulanması gereken 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanu"na göre verilmesi gerektiğini kaydetti.

Danıştay kararında, 4054 sayılı Kanunun 1"inci Maddesi"nde yasanın amacının mal ve hizmet piyasalarındaki rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayacı anlaşma, karar ve uygulamaları ve piyasaya hakim olan teşebbüslerin bu hakimiyetlerini kötüye kullanmalarını önlemek, bunun içi gerekli düzenleme ve denetlemeleri yaparak rekabetin korunmasını sağlamak olarak belirlendiği vurgulandı. Elçin Yıldıral

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat