İlaç alım sisteminin değişmesiyle altyapı sorunları ortaya çıktı. Olan da küçük ithalatçı firmalara oldu
Binlerce ilaç elde kaldı
ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) - SGK hastanelerinin 2005’te Sağlık Bakanlığı’na apar topar devredilmesinin ardından yaşanan yeni ilaç alım sistemine ilişkin altyapı sorunları küçük ilaç firmalarını vurdu. Hastanelerin ihale usulü ilaç alımı yerine reçeteyle ilaç alması, ürünlerinin tanıtımını yapacak yeterli teknik ekibi olmayan küçük firmaları, ellerinde kalan ilaçlar nedeniyle yüz binlerce liralık zarara uğrattı.
Sağlık Bakanlığı’nın 2005’te apar topar alınan bir kararla SGK’nin hastanelerini devralması ve ilaç alımı uygulamasında yapılan değişiklikler küçük medikal firmalarını maddi zarara uğrattı. SGK’nin eczanelerinde ve depolarında kalan ve süresi dolan ilaçları firmalara iade etmesi ve ilaç alımında ihale usulü yerine reçete usulünün öne çıkması, ürünlerinin tanıtımını yapacak teknik ekibi olmayan küçük firmaların rekabet gücüne darbe vurdu. İthal ettikleri ilaçları satamayan, yeni uygulama öncesinde SGK’ye sattıkları ilaçları da kullanım süresi dolduğu için geri almak zorunda kalan firmalar yüz binlerce TL’lik zarara uğradılar.
Medikal ürünler ithal eden bir firmanın yetkilisi Babacan Aybaş, yeni uygulama nedeniyle ellerinde kalan 60 bin kutu astım ilacının 5 yıldır depolarında beklediğini söyledi. Söz konusu ilaçların ruhsatı, gümrük vergisi ve diğer teknik koşulları yerine getirmek için 35 bin TL harcadıklarını anlatan Aybaş, ilaçların tutarıyla birlikte toplam zararlarının 250 bin TL’yi bulduğunu ifade etti.
Aybaş, “Sistemin acele bir kararla apar topar değiştirilmesi bizim gibi küçük firmaları maddi açıdan çok sarstı. 250 bin TL’lik ilacın elimizde kalmasının ardından, firmamızın ilaç departmanını kapatmak zorunda kaldık. 14 çalışanımız işini kaybetti. Yeni uygulamaya geçmek için bize 3 ay süre tanısalardı bunlar olmazdı. Yeni uygulamayla bizim gibi küçük firmalar egale edildi” dedi.