Genel nüfusun önemli bir kısmı yapılan araştırmalarda, beslenme düzenlerini bir veya daha fazla vitamin veya mineralle desteklediğini; bunun yaygın nedenleri arasında stres ve yorgunlukla mücadele etmek ve zihinsel işlevleri iyileştirmenin yer aldığı gösterilmiştir.

B vitamini kompleksi sekiz B vitamininden oluşur:

B vitamini kompleksi aşağıdaki noktalarda sağlığa yardımcı olabilir:

Merkezi sinir sisteminin optimum şekilde çalışması çok çeşitli mikro besinlere bağlıdır. Örneğin, folik asit, B12 ve B6 vitaminleri, DNA bütünlüğünü ve proteinler, fosfolipitler ve nörotransmitterlerin sentezini yöneten metilasyon ve dekarboksilasyon süreçlerinde belirli roller oynar. Bu üç B vitaminin hepsi ayrıca potansiyel olarak toksik amino asit homosisteinin remetilasyonu ve metabolizmasında önemli roller oynar.

Benzer şekilde, çinko, magnezyum ve kalsiyum da dahil olmak üzere bir çok mineral, merkezi sinir sisteminin yeterli işlevi için gereklidir ve miyelinleşme, nörotransmitter sentezi ve dopaminerjik nörotransmitter sistemlerindeki aktivitenin modülasyonu dahil olmak üzere çeşitli roller oynar.

Vitaminler doğrudan enerjiye dönüştürülemeseler de, bazıları makro besinlerin enerjiye dönüştürülmesinde kritik rol oynar. Örneğin, B vitaminleri olan tiamin (B1 vitamini), riboflavin (B2 vitamini) ve niasin (B3 vitamini), karbonhidrat, lipid ve amino asitlerin metabolizmasında Krebs döngüsü ve elektron taşıma zinciri gibi anabolik yollarda enerji üretimi için enzimatik reaksiyonlarda yardımcı faktörler olarak hayati roller oynar. Vücudun yaptığı eforun yoğunluğu, süresi ve türüne bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Tiamin, riboflavin ve niasin enerji metabolizmasında temel roller oynadığı için bu vitaminlerin seviyelerindeki değişiklikler fiziksel performansı etkiler. Eğer bu vitaminlerin eksikliği makro besinlerin metabolizmasını bozarak enerji üretimini olumsuz etkilerse, vitamin takviyesinin egzersiz sırasında enerji metabolizmasını artırabileceği ve performansı iyileştirebileceği düşünülebilir.

Ref:

Revuelta, J.L.; Buey, R.M.; Ledesma-Amaro, R.; Vandamme, E.J. Microbial biotechnology for the synthesis of (pro)vitamins, biopigments and antioxidants: Challenges and opportunities. Microb. Biotechnol. 2016, 9, 564–567

Peterson, Christine Tara, et al. "B vitamins and their role in immune regulation and cancer." Nutrients 12.11 (2020): 3380.

Kennedy, David O., et al. "Effects of high-dose B vitamin complex with vitamin C and minerals on subjective mood and performance in healthy males." Psychopharmacology 211 (2010): 55-68.

Gonçalves, A. C., & Portari, G. V. (2021). The B-complex vitamins related to energy metabolism and their role in exercise performance: A narrative review. Science & Sports, 36(6), 433-440.



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat