ECZACININ SESİ/ ÖZEL HABER

"Arkadaşımız Ecz. Ertan Çiftçi 15 Haziran 2004 tarihinde T.C. Sağlık Bakanlığı’nca gerçekleştirilen ilaç fiyat düşümleri sonucu uğradığımız stok zararı nedeniyle açtığı davada iç hukuk yollarının tıkanması nedeni ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurmuştu ve bu haberi 29 Aralık 2008 tarihinde siz meslektaşlarımıza duyurmuştuk.

Ecz. Ertan Çiftçi bu kez 15 Temmuz 2005 tarihinde gerçekleşen ilaç fiyat düşümü sonucu uğradığımız stok zararının telafisi için T.C. Sağlık Bakanlığı’na karşı açtığı davada iç hukuk yollarının tıkanması nedeni ile Av. Fatma Özbay Üstündağ tarafından hazırlanan dilekçe ile 2. kez Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.”

Eczacıların bedelini ve vergilerini ödeyerek raflarına ve stoklarına koyduğu ilaçların, 14.02.2004 tarih ve 25373 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “İlaç Fiyat Kararnamesi” ve 03.03.2004 tarih ve 25391 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ” ve ayrıca “Beşeri ve Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ’in Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” uyarınca kurulan Fiyat Değerlendirme Komisyonu kararı ile 15 Temmuz 2005 tarihinden itibaren düşük fiyatlı satmalarına neden olan uygulama için aynı gün T.C. Zeytinburnu Sulh Hukuk Mahkemesi Hâkimliği’ne tespit yaptıran Ecz. Ertan Çiftçi Ankara 5. İdare Mahkemesine zararının tazmini istemi ile dava açtı.

Ankara 5. İdare Mahkemesi ilk kararında Ecz. Ertan Çiftçi’nin de görev aldığı İstanbul Eczacı Odası Yönetimi tarafından Danıştay 10. Dairede Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatları Hakkında Tebliğ’in iptali istemi ile açılmış olan dava ile bağlantı olduğuna karar vererek dosyayı Danıştay’a gönderdi.

Yapılan itirazı haklı bulan Danıştay 10. Dairesi bağlantı isteminin reddine karar vererek dosyayı tekrar Ankara 5. İdare Mahkemesine iade etti.

Dosyayı yeniden gündemine alan Ankara 5. İdare Mahkemesi;

“Bu durumda, çok geniş bir pazara sahip olan ve yüksek kar oranları ile satışı mümkün bulunan ilaçların piyasaya en uygun fiyatlarla verilmesi amacıyla, çerçevesi objektif kriterler gözetilerek konulan kuralları içeren ve Sağlık Bakanlığı tarafından fiyatların onaylanmasını öngören Bakanlar Kurulu Kararıyla Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Bakanlar Kurulu Kararına paralel düzenlemeler getiren Tebliğe karşı açılan dava sonucunda Danıştay’ca hukuka aykırılık bulunmadığına karar verilmiş bulunduğundan, belirtilen hukuka uygun düzenlemeler uyarınca davacının uğradığı bir zarardan söz etme imkânı bulunmamıştır.

Açıklanan nedenlerle davanın reddine”

Gerekçesi ile davanın reddine karar vermiştir.

 

Yapılan temyiz başvurusu da Ankara Bölge İdare Mahkemesi tarafından 04.02.2009 tarih ve 2009/783 karar no’lu kararla;

 

“Ankara 5. İdare Mahkemesi’nce verilen 26.03.2008 gün ve E:2008/344, K:2008/492 sayılı karar usul ve hukuka uygun olup bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, itiraz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına …”

 

Karar vermiştir.

İdari Yargılama Usulü Kanunu 45/5. Maddesi gereği Bölge İdare Mahkemesinin kararları kesin olup ayrıca temyiz yoluna başvurulamayacağından iç hukuk yolları tükenmiş oldu.

Bunun üzerine Ecz. Ertan Çiftçi, Av. Fatma Özbay Üstündağ tarafından hazırlanan dilekçe ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat