SGK, sahte raporla ilaç yolsuzluğunu `elektronik rapor`la bitirecek (Özel)

ANKARA(CİHAN)- Sahte raporla hastalardan habersiz ilaç yazıp devletin milyonlarca lira zarara uğratılması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) harekete geçti. İlaç sahtekârlarına `dur demek` isteyen SGK, bundan sonra elektronik rapor uygulamasına gidiyor.


ANKARA(CİHAN)-

Sahte raporla hastalardan habersiz ilaç yazıp devletin milyonlarca lira zarara uğratılması üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) harekete geçti. İlaç sahtekârlarına `dur demek` isteyen SGK, bundan sonra elektronik rapor uygulamasına gidiyor. Hastaların ellerinde raporla eczane aramasının da önüne geçecek uygulamayla ilaç raporları sağlık kurulundaki heyetin ıslak imzasıyla hastanelerde bilgisayara girilecek.

Eczaneler elektronik ortamdaki raporlara göre ilaç verecek. SGK hangi rapora ne ilaç verdiğini sistem üzerinden takip edecek. Usulsüz ilaç yazımı veya alımında sistem alarm verecek. Bu sayede doktorun imzasının taklidiyle ilaç raporu düzenlenmesinin önüne geçilecek. E-raporla bazı eczanelerin doktorlarla anlaşıp şeker ve tansiyon hastalarına rapor hazırlaması sona erecek.

Sağlık harcamalarını kısmak için dört bir koldan önlem alan SGK, ilaçta yaşanan ilginç usulsüzlükler üzerine, sahte rapor olayını bitirmek için de harekete geçti. Kurum, vatandaşın ücretsiz ilaç alması için devletin 185`in üzerindeki hastalığa sağladığı rapor kolaylığın bazı kişilerce `kazanç kapısı` haline getirildiğini belirledi. Son olay Ankara`da yaşandı.

Emraz Eczanesi sahibi Kenan Karademir, eczaneye gelen hastaya sağlık kurulu raporuyla 6 bin liralık ilaç verdi. Özellikle kanser ilaçlarını alan kişinin getirdiği raporun sahteliğini bir şüphe üzerine anladığını kaydeden Karademir, emniyeti arayıp bilgi verdiğini söyledi. Sahte raporla ilaçları alanın peşine düşen emniyet güçleri olayın arkasında üç kişilik bir grup buldu. Yakalanan kişilerin 200`e yakın kişinin vatandaşlık numarasıyla hayali hastalıklara rapor hazırlayıp devleti dolandırdığı tespit edildi. Bu kişiler `organize suç` gerekçesiyle mahkemece tutuklanıp cezaevine gönderildi. Eczacılar olarak raporun gerçek ya da sahteliğini kontrol edemediklerini belirten Karademir, ancak hastaneyi arayarak bunu tespit edebildiklerini ifade etti. `Eğer fark etmeseydik 6 bin liralık ilacın faturasını devlet ödeyecekti. Bu şekilde yüzlerce örnek var.` diyen Karademir, e-raporun bu yolsuzluğu önleyeceğini söyledi.

HUZUREVİNDE KALAN YAŞLIYA 10 BİN LİRALIK MAMA YAZMIŞLAR

İstanbul`da ise huzurevinde kalan bir yaşlının beslenme selüsyonu olarak bilinen mamayla ilaç faturasının 10 bin lirayı geçtiğini belirleyen SGK müfettişleri, yaşlıyı huzurevinde ziyaret etti. Huzurevindeki sigortalı hiç hastaneye gidip rapor almadığını ve mama kullanmadığını bildirdi. Bunun üzerine raporun eczane doktor ortaklığında hazırlandığı ortaya çıktı. Yine Ankara`nın Etimesgut ilçesinde kısa süre öncesine kadar yaşam destek maması için 200 rapor hazırlanırken artık 5 bin tane düzenliyor. Bu anormal artışa da SGK el attı.

Ankara ve İstanbul`daki yolsuzluğa benzer binlerce örnekle devletin zarara uğratıldığına dikkate alan SGK, usulsüzlüğün kağıt ortamında yapılmasından kaynaklandığını ortaya çıkardı. Tespitlere göre sahte rapor hastanenin verdiği A4 kağıdındaki raporda yer alan doktor imzasının birebir kopyasıyla hazırlanıyor. Bazı eczanelerde doktorlarla anlaşarak hastanın haberi olmadan sahte rapor hazırlıyor. O rapor üzerinden bol bol ilaç yazılıyor.

RAPORLA İLAÇ BEDAVA ALINIYOR

Raporu hastanelerdeki doktorlardan oluşan heyet çıkarıyor. Özellikle diyabet, tansiyon, kanser, koroner kalp gibi hayati öneme sahip hastaların muhakkak kullanması gereken ilaçlar için çıkarılan raporların yüzde 100`ünü devlet karşılıyor. Kemik erimesi gibi rahatsızlıklara rapor çıkarıldığında ise ilaç parasının yüzde 80`ini devlet ödüyor. Geri kalanı ise hastanın cebinden çıkıyor. Raporlar maksimum 2 yıl geçerli olabiliyor. Daha sonra yenileniyor.

(CİHAN)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat