ECZACININ SESİ

 

Son günlerde eczacılar ve eczaneler ile ilgili basında türlü haberler yayınlanmaktadır. Üzülerek görüyoruz ki, yayınlanan haberlerin büyük bir kısmı gerçeği yansıtmamakta, küçük bir kısmı da son derece eksik bilgi ile yayınlanmaktadır.

 

Aşağıda güncelle ilgili gerçekleri içeren özet bir bilgilendirmeyi bazı basın mensuplarının talebi üzerine hazırladık.

 

*********

 

Eczacılar, ilaç fiyatlarının ucuzlamasına karşı değildir. Tam tersi eczacı örgütleri yıllarca “ucuz ve ulaşılabilir ilacı” savunmuşlardır. Basın arşivlerinde bunun sayısız kanıtı bulunmaktadır.

 

Eczacının karşı duruşu; raflarında bulunan ödemesi ve vergilendirilmesi üzerindeki etiket fiyatından yapılmış ilaçlarının daha ucuza sattırılmasıdır.

 

4 Aralık 2009 ve 1 Ocak 2010 tarihinde gerçekleştirilen ilaç fiyat indirimleri ile eczanelerimiz bir anda toplamda % 35 lik bir değer kaybına uğramıştır.

 

Raflarımızdaki ilaçlar adeta buharlaştırılmıştır.

 

Bütün kamuoyu tanıktır; bize bu kayıbın ilaç sanayi tarafından karşılanacağı, eczacıların mağdur edilmeyeceği sözü verilmişti. Kaldı ki; yürürlükteki ilgili kararname de bunu böyle emrediyor.

 

Oysa bunun çok büyük bir YALAN olduğu, bugün ortaya çıkmıştır.

 

Üzerinde 1 ay geçmesine rağmen eczacıların kayıpları anlamlı bir biçimde karşılanmadığı gibi, anlamlı bir biçimde karşılanacağı yönünde pratik hiçbir işaret de yoktur.

 

Bugün ilaç fiyatlarında derin bir kaos ve belirsizlik yaşanıyor. Bir dizi ilaç farklı depolardan farklı fiyatlarla eczanelere geliyor.

 

İlaç sanayicileri, kimi ilaçlarda devlete verdikleri sözü tutmuyorlar, vaat edilen iskontoları uygulamıyorlar. Bu iskontolar da eczacının kasasından çıkıyor.

 

Öyle ki; eczacı şu anda satın aldığı kimi ilaçları bile zararına satıyor. Sonlanması gereken kaos ve belirsizlik ortamı giderek de artıyor.

 

YAŞADIĞIMIZ GÜNLERDE ECZACILAR EKONOMİK OLARAK ADETA BATIRILIYORLAR!

 

 

Diğer yandan, SGK’ da bir türlü bitmek bilmeyen bürokratik karmaşa sürüyor. İlaçların sunum şartları akşamdan sabaha değişimlerini sürdürüyor.

 

SGK Reçete Provizyon Sistemi düzenli çalışmadığından hastalarımız ve hasta sahipleri ilaçlarını alamıyor, beklemek zorunda kalıyor.

 

Devletin bizim üzerimizden uyguladığı bizimle hiç ilgisi olmayan Muayene Ücreti Tahsilatı’ nda hastalarımızla karşı karşıya kalıyor, durumu anlatmakta güçlük çekiyoruz.

 

İlaç sanayicilerinin yine bizimle hiç ilgisi olmayan ama bizim üzerimizden devlete uyguladıkları iskontoların uygulanma şekli yüzünden toplamda % 7 lik bir zarara uğratılıyoruz.

 

Reçeteyi provizyon sistemine işlediğimizde bir çok ilaçta fiyat farkı çıkıyor. Bu fiyat farklarını talep ettiğimizde, yine hastalarımızla karşı karşıya kalan biz oluyoruz.

 

Biz eczacılar, artık istesek de ilaç ve eczacılık hizmeti veremeyecek noktaya doğru hızla sürükleniyoruz.

 

Yukarıda anlatmaya çalıştığımız yalnızca kısa bir durum özetidir.

 

Eczane gerçeğini anlamaya çalışan tüm basın mensuplarını eczanelerimize davet ediyoruz.

 

Sorunlarımıza karşı duyarlılığını esirgemeyen bütün haberci ve yazarlara da teşekkür ediyoruz.

 

Bilginize.

 

Saygılarımızla



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat