Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, ilaç indirimini 'eczane hesabı'yla savundu. Türkiye'de sadece 1 eczane olan ilçe sayısının 118 olduğunu ifade eden Bakan Dinçer, ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısının sadece 9 olduğunu belirtti.
ANKA
Ankara- Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün ilaç fiyatlarındaki indirim ve eczanelerle ilgili soru önergesini yanıtladı. 1 Ocak 2009-31 Kasım 2009 tarihleri arasında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun toplam ilaç harcamasının 12 milyar 380 milyon TL olduğunu kaydeden Bakan Dinçer, Aralık ayıyla birlikte 2009'un toplam ilaç harcamasının 13 milyar 71 milyon TL olacağının tahmin edildiğini belirtti.
2009 yılı SGK, Konsolide bütçe ve yeşil kart toplam ilaç harcamasının ise Orta Vadeli Mali Plana göre 15 milyar 586 milyon TL olmasının beklendiğini kaydeden Bakan Dinçer şunları söyledi: "Son iki yılda ilaç pazarı yüzde 40 büyümüştür. Ancak eczanelere yönelik olarak düşük cirolu eczanelerin lehine iyileştirme yapmak amacıyla 2008 Temmuz ayından itibaren kamu ile anlaşmalı eczanelere uygulanan eczacı iskonto oranları revize edilmiş ve 2009 yılının başında ilaç fiyat kararnamesi ile eczanelerin karlılık oranları yükseltilmiştir. Bu sayede eczanelere toplam 495 milyon TL ek kaynak sağlanmıştır. Ancak 2008 yılında sadece yüzde 09 büyüyen ekonomimiz 2009 yılında yüzde 6 oranında küçülmüştür. Bu dönemde yaşanan ekonomik krizin etkisiyle yaklaşık 1 milyon çalışanımız işsiz kalmış, önemli ve büyük sektörlerde ve firmalarda yüzde 15'lere varan daralmalar gerçekleşmiştir. Bu nedenle mali açıdan sürdürülebilirliğin sağlanması adına bir takım tedbirlere gidilmesi zorunlu olmuştur."
Eczanelere tanınan sürenin maliyeti 217 milyon TL
İlaç fiyatlarındaki indirimlerle hem vatandaşın ilaç teminindeki giderlerini hem de kamu sağlık harcamalarını azaltmayı hedeflediklerini kaydeden Bakan Dinçer, eczanelerin stoklarında bulunan ilaçları satabilmeleri amacıyla önce 45 gün sonra da 30 gün süre tanındığını hatırlatarak tanınan sürenin kamuya maliyetinin 217 milyon TL olduğunu söyledi.
'Kapanma ihtimali olan eczane sayısı sadece 9'
Dinçer ilaç fiyatlarındaki indirim nedeniyle eczanelerin kapanacağı iddialarına ilişkin ise şu yanıtı verdi: "Meydana gelecek indirimler sonucunda eczanelerin kapanacağı iddiaları ortaya atılmaktadır. Oysa ki kamuyla anlaşmalı eczanelerin reçete sayısı ve fatura potansiyeli incelendiğinde kar düşüşü olabilecek eczanelerin daha büyük şehir merkezlerinde yoğunlaştığı tespit edilmiştir. Ülkemizde sadece 1 eczane olan ilçe sayısı 118'dir. Bu ilçelerdeki eczanelerin yıllık cirosu 400 bin TL'den az olan eczane sayısı ise sadece 41'dir. Bu eczanelerden ilaç fiyatlarındaki düşüşten etkilenerek kapanma ihtimali olan eczane sayısı ise sadece 9'dur. Ayrıca ilaç firmaları da eczanelerin uğrayacağı zararı karşılayacağını eczanelerin kapatılmasına ilişkin bir durumun bulunmadığını tüm kamuoyuna açıkça beyan etmişlerdir."
'2.5 milyar TL tasarruf sağlanacak'
Bakan Dinçer, alınan tedbirler sonucunda 20010 yılında ilaç sektöründe yüzde 6,3 oranında küçülme beklendiğini belirtirken bu küçülmeden eczanelere düşen payın da sadece yüzde 1,52 olduğunu kaydetti. Dinçer, uygulanacak indirimle kamunun ilaç temininde yapılacak olan yüzde 25-30 ıskonto ile 2010 yılında ilaç harcamalarında 2.5 milyar TL tasarruf sağlanmasının öngörüldüğünü bildirdi.