Ayakta tedavide hastadan fark almayın genelgesi
Maliye Bakanlığı, sağlık kuruluşlarını ayakta tedavi için sağlık kurumlarına başvuran hastalardan fark alınmaması, her bir muayene ve tetkik işlem için ayrı sevk kağıdı istenmemesi, tahlillerin kurum dışında yaptırılmaması için uyardı.
Maliye Bakanlığı kurum ve kuruluşlara gönderdiği bir genelgeyle, sağlık harcamaları ve uygulamalarını düzenleyen yönetmeliklere uyulması uyarısında bulundu. Genelgede, sağlık harcamalarına yönelik olarak kaynakların tasarruflu ve etkin kullanımını sağlamak, sağlık kurum ve kuruluşlarının faturalama işlemlerinin, geri ödeme kurumlarının ise fatura inceleme ve ödeme işlemlerinin kolaylaştırılması için hastalara ayakta verilen sağlık hizmetlerine ilişkin faturalama ve ödeme işlemlerinin Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği çerçevesinde yapıldığı hatırlatıldı.
Ayakta tedavi kapsamında sağlık kurumlarına başvuran hastalardan fark bedel talep edildiği veya alındığı, her bir muayene ve tetkik işlem için ayrı ayrı sevk kağıdı istendiği, hastaların bazı tahlillerini kurum dışında yaptırmak zorunda bırakıldığı belirtildi.
HASTALARDAN TARİFE DIŞI ÜCRET İSTENİYOR
Ayakta tedavi gören hastaların muayene, tetkik, tahlil ve tedavi işlemleri nedeniyle uygulanacak fiyat tarifelerinin ve vaka başı ödeme uygulamasında ayakta tedavi kapsamında verilen tedavi hizmeti karşılığı bedellerin 2006 Yılı Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği'yle belirlendiği kaydedildi. Yazıda "Bu uygulama kapsamında tedavi hizmeti verilen hastalardan vaka için belirlenen tarife dışında hiçbir gerekçe ile fark bedel talep edilmeyecektir" uyarısında bulunuldu.
HER İŞLEM İÇİN AYRI SEVK KAĞIDI
Bunun yanında, aynı sevk kağıdıyla bir sağlık kurumuna müracaat edenlerin ilk muayenesinin ardından yeni bir sevk kağıdına gerek kalmadan değişik bölümlerde aynı sevk kağıdıyla muayene, tetkik, tahlil ve tedavi olabileceği de vurgulandı. Bunun için yeterli sayıda nüsha içeren hasta sevk kağıdının düzenlenmesi ve sağlık kurumlarınca tüm nüshaların ilk nüsha gibi değerlendirilerek işlem yapılması gerektiği belirtildi.
HEKİMLER SEVK İSTEMEYECEK
Bu nedenlerle, vaka başı ödeme uygulamasında da sağlık kurumlarınca kesin tanı konuluncaya kadar değişik muayene ve tetkike tabi tutulmak zorunda kalan hastaların birden çok sevk kağıdı getirmesini gerektirecek uygulamaların yapılmaması gerektiğine işaret edildi. Hastanın başvurduğu branş hekiminin, hastanın başvurusunu şikayetleri çerçevesinde isteyeceği konsültasyonlar için başka bir sevk kağıdı isteyemeyeceği ifade edildi.