87. ICA Uluslararası Kooperatifler Günü
15. Birleşmiş Milletler Uluslar arası Kooperatif Günü
4 Temmuz 2009


“Kooperatif İşletmeleriyle Küresel İyileşmeyi Sağlamak”

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından ICA’nın yürütmesini istediği son çalışmaya göre kooperatifler diğer işletmelere göre kriz karşısındaki baskıya daha dayanıklıdır. Finansal kooperatifler mali olarak sağlam kalıyor, dünyanın birçok yerindeki tarımsal kooperatifler kar etmeye devam ediyor, tüketici kooperatifleri ciro artışları olduğunu ifade ediyor ve işçi kooperatifleri büyümeyi sürdürüyor. Yeni ekonomik gerçekler karşısında insanlar kooperatif biçimindeki işletmeleri daha fazla tercih eder duruma geldiler.Kooperatifler nasıl kriz sırasında ve sonrasında varlıklı sürdürmeyi hatta gelir elde etmeyi başarabiliyorlar?

Bu bir modeldir. Kooperatif işletmeleri kardan çok kişilerin  bir araya gelerek oluşturdukları kuvvet üzerinde yoğunlaşırken diğer bir yandan da yürüttükleri işleri kooperatifçilik değer ve ilkelerine dayandırırlar.

Dünya üzerindeki birçok ülkede ve birçok sektörde kooperatif işletmeleri hem üye, hem sermaye ve hem de ciro anlamında giderek büyümektedirler. Kooperatifler yeni istihdam yaratma ve ayrıca ailece gelir sağlamayı garanti altına alma konularına önemli katkıda bulunurlar. Kooperatifler fiyatların uygun seviyede kalmalarını, tüketim mallarının, gıdaların ve hizmetlerin güvenli ve iyi kalitede olmalarını sağlar. Tüketiciler birçok durumda ferdi veya küçük işletmelere kredi de sağlayan kooperatif kredi kurumlarının, kooperatif bankalarının ve kooperatif sigorta şirketlerinin güvenilirliğini ve sağlamlarını görmeye başlamasıyla kooperatif finans kurumları sermaye akışına sahip olmuşlardır. Buna bağlı olarak kooperatif işinin sürekliliği ve kooperatif işletmelerinin sürdürülebilir ekonomik iyileşme konusuna katkıda bulunan başarı etik değerlere sahip olduklarını da gösterme şansına erişmişlerdir.

Ekonomistler, akademisyenler ve uluslararası kurumlar küresel iyileşmenin nasıl sağlanacağı konusuna cevap bulmaya çabalamaktadırlar. Bunu yaparken de hem sokaktaki insanların hem de politikaları oluşturan kesimin artık güven duymadıkları mevcut ekonomik modeli de sorgulamaya başlamışlardır.

Özelikle ekonominin daha etik ve şeffaf işlemlerle yönetilmesini sağlamak amacıyla piyasaları ve mali kurumları kontrol etmeye başlamışlardır.  Bu çaba esnasında yeni ekonomik sistemin kurulmasına özelikle önemli katkıda bulunan kooperatif potansiyelini yeniden keşfetmişlerdir.

Amerika Birleşik Devletlerinde sağlık sistemi ve sağlık kooperatiflerinin kurulması önerisi hakkındaki son tartışmada olduğu gibi birçok hükümet yeni ekonomik düzenlerinin oluşumunda hem tarımsal verimliliği arttırmak hem de ülkenin sosyal güvenlik sistemlerinin tekrar düzenlemek amacıyla kooperatif opsiyonunu dikkate almaya başlamıştır. Kooperatiflerin ülkelerindeki düzelmeye katkıda bulunacağını fark eden hükümetler vatandaşlarını hem verimliliğin arttırılması hem de genel durumun iyileşmesi konularında kooperatif işletmelerinden yararlanmaları için desteklemektedir.

Kooperatifçilik - Hareketi politika belirleyicilerinin kooperatiflerin belirgin doğalarını anlamaları amacıyla beraber çalışmalar yürütmeleri gerekmektedir. Kooperatifler fazla kontrol altına alınmamalı ve kooperatiflerin temel olarak riskten kaçınan doğaları korunmalıdır. Tutarlı ve iyi eklemlenmiş politikalar oluşturmak kontrol altına alınmanın dezavantajlarından korunmak için şarttır. Uygun politikalar çerçevesinde kooperatifler küresel iyileşmeye katkıda bulunmaya devam edebilirler.

Bazı analistlerin küresel ekonomik krizin en kötü döneminin arka kaldığını ve bu yıl içinde iyileşmenin başlayacağını söylemelerine rağmen bütün işletmeler ekonomik durgunluğun etkisi altındadır ve etkisi altında kalmaya devam edecektir. Bazı kooperatifler her ne olursa olsun varlıklarını devam ettirmeye odaklanmışlardır; hatta kooperatiflerin doğalını göz ardı edebilmektedirler. Ancak kooperatifçilik değer ve ilkelerini bir tarafa bırakmanın uzun dönemde sürdürülebilirliği etkileyen bir faktör olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kooperatifçiliğin doğasının altını çizmekte yarar bulunmaktadır.

Kooperatifçilik - Hareketi bir fırsatla karşı karşıya bulunmaktadır. Kooperatif modeli işletmelerin gelecekte oluşması istenen daha iyi bir iş dünyası modeli için bir alternatif model durumuna gelmeleri konusunda mücadele edilmelidir.  Kooperatiflerin yalnızca ekonomik gelişmeye değil aynı zamanda ekonomiye, demokrasiye ve sosyal sorumluluk konularına da katkıda bulundukları gösterilmelidir. Kooperatifler;  sosyal ve çevresel değerlerin iş ortamının doğal bir parçası olduğu gerçeğinden hareketle daha adil bir iş yapma olanağı sağlar.


Kooperatifçilik Gününde ICA dünyadaki bütün kooperatiflere kooperatifçilik değer ve ilkelerine olan bağlılıklarını güçlendirme çağırısında bulunurken, kooperatiflerin bu zor zamanlardaki başarısını ve küresel iyileşme konusunda beraber çalışmaya devam etmelerini kutlamaktadır.


 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat