ATIK TÜRLERİ
1-Evsel Nitelikli (Tehlikeli Olarak Kabul Edilmeyen) Atıklar;
Yasal olarak, tehlikeli kabul edilmeyen atıklar, normal yerel yönetim hizmeti ile ayırma sonucu geri kazanılabilen, toplanıp, taşınıp evsel çöp depolama alanlarında yok edilebilen veya yakılabilen evsel veya endüstri kökenli atıklar.
2-Özel Atıklar (Tehlikeli/Tehlikeli Arada Sınıflandırılan Atıklar);
Yasal açıdan evsel katı atık sınıfı dışında kalan; ancak evsel atıklara göre farklı yöntemlerle toplanması, taşınması, işlenmesi ve yok edilmesi gereken atıklardır. Yönetmelikte bu atıklar; Tıbbi atıklar, atık yağlar, tarama çamurları, jips ve yakma fırınları külleri olarak tanımlanmalıdır.
3-Tehlikeli Atıklar;
Evsel ya da sanayi kökenli olabilen ve de yasal olarak tehlikeli sınıfına giren, toplanmaları, taşınmaları, ve yok edilmeleri için ek olarak insan sağlığı ve çevre koruma önlemleri alınan atıklardır. Bu atıklar evsel atık biriktirme alanlarında yok edilmemelidir.
4-Radyoaktif Atıklar;
Araştırma, tıp ve teknoloji uygulamalarından çıkan radyoaktivite taşıyan atıklardır. Bu atıkları, nükleer santraller ve nükleer silahlarla ilgili çalışmalardan çıkanları Yüksek Radyoaktiviteli ve araştırma merkezleri ve hastanelerden çıkanlar ise Düşük Radyoaktiviteli olarak iki alt gruba da ayrılabilir. Bu atıkların olduğunca geri kazanım yöntemleri azaltılmalıdır. Bu tür atıkların tehlikeli atık depolama tesislerden de daha fazla güvenlikli yok edilme depolanmaları gerekmektedir.
SON OLARAK ORTAYA ÇIKARILAN TUZLA’DAKİ ÇEVRE FELAKETİNDE İLAÇ VE HAFRİYAT FİRMALARI ORTAK ÇALIŞMIŞLAR.
Bir ihbar üzerine ortaya çıkarılan yüzlerce atık kimyasal madde atıkları toprağa karışmaları halinde insan sağlığı ve doğal yaşam açısından felakete yol açacak kansorejen madde içerebileceği bildiriliyor. Atık yok etme maliyetlerinden kurtulmak isteyen ilaç fabrikaları ve hafriyat firmaları tarafından bu işlemi ortaklaşa düzenledikleri söyleniyor. Varillere yönelik ilk incelemede kalorifik ve fenol değerleri yüksek kimyasal atık maddeler olduğu tespit edildi. Atıkların, ilaç üreten bir fabrikadan çıktığı ve yüksek derecede kansorejen madde içerdiği belirlendi.
ÇEVRE BAKANI OSMAN PEPE’NİN AÇIKLAMASI;
Tuzla’da bulunan zehirli variller konusunda “ilk tespitlerimizin işaret ettiği şirket yerli bir şirkettir” dedi. Pepe, “Buradaki fail bir tane değil. Burasını bir tek fabrika, şirket zehirli atık mezarlığı olarak görmemiş. Başkaları da buraya cenazelerini getirip defnetmişler” diye konuştu. Pepe, “Elimizde bir takım bulgular var ama şu anda idari yargı sürecine intikal eden bazı şeyler olduğu için. Yani hafriyat işleminin tanığı olduğuna dair veya destekçisi olduğuna dair bazı kamu görevlileri ile alakalı deliller var” dedi.
‘ÖNLEM ALSAYDIK, FAİLLER BULUNAMAZDI’
Pepe atık çıkarma çalışmalarını yerinde izledi. Orhanlı’daki varillerden bir aydır haberdar olduklarını belirterek, “İl müdürüyle birlikte bir eylem planı doğrultusunda burada bir takım çalışma ve tespitlerimiz devam ediyordu. Önlem alsaydık, faili yakalama ihtimali ortadan kalkardı” dedi.?????????
Yani Bakan, bir anlamda failleri yakalama uğruna, yörede yaşayan insanları açık bir şekilde kanser riskine rağmen orada yaşayan insanların yaşamlarını feda edebiliyor.