Bio. Damla Çimen

“İnsan fırsatların gelmesini bekler fırsatlar da insanın gelmesini. Fırsatlar bekler insanlar bekler. Kazanan hep mazeret olur.” Paulo Coelho

1992 yılından bugüne aralıksız çalışıyorum. 5 yıl önce hakkım olan emekliliğe geçiş yapmama rağmen neler oluyor ben daha gencim çalışmalıyım, üretmeliyim, kenarda köşede oturamam deyip keyif alacağım işlerde, huzurla çalışacağım insanlarla devam ediyorum. Beni üzen durum eğitim için buluştuğum gruplarda genç çalışanların dillendirmedikleri ama tüm odayı kaplayan mutsuzluğu. Aslında çoktan ruhen istifa ettikleri halde ekonomik şartlar nedeniyle iş yerlerinde varlıklarını devam ettirmeleri son yıllarda sıkça karşımıza çıkan “Sessiz İstifa” tanımının vücut bulmuş hali.

Zaman içinde işe gitmemek için üretilen sözde mazeretler, başarı, performans düşüklüğüne yönelik öz değerlendirmeyi içe dönerek değil dışsal faktörlere bağlayarak ilerlemek ve adeta saatleri, günleri saymak hem yöneticiler hem de işverenler için bazen göz ardı edilen ama tüm iş ortamları için gizli bir tehlike olarak sessiz ve derinden hayatımızın orta yerinde.

Bu durum sadece günümüzün bir sorunu değil gibi görünüyor. Mısır Deir el-Medina’da bulunan MÖ 1.250 tarihli ostrakonun üzerinde, işçilerin işe gelmeme nedenlerini gösteren bir liste bulunuyor. II. Ramses’in “40. Yılı” olarak etiketlenmiş olan bu işe katılım kaydı, yılın 280 gününü kapsayan bir işçi kaydı sağlıyor.

Ostrakonun her iki yüzünde, sağ tarafta sütunlar halinde düzenlenmiş 40 işçinin isminden oluşan bir liste ve sol tarafta yatay bir çizgide siyahla yazılmış tarihler bulunuyor. Çoğu tarihin üzerinde, bu kişinin o tarihte neden işe gelmediğini gösteren kırmızı bir kelime veya deyim bulunuyor: Bu ifadeler arasında “hasta”, “patronuyla birlikte”, “bira mayalıyor”, “annesini mumyalıyor”, “akrep ısırdı” gibi çeşitli mazeretler yer alıyor.

Devamsızlığın en sık kaydedilen nedeni, ‘göz rahatsızlığı’ ve ‘akrep sokması’ da dahil olmak üzere hastalık (100’den fazla kez geçiyor). Bir sonraki en sık görülen durum ise kişinin patronunun yanında onun için özel iş yapması. Mazeretler ise aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

Patronuyla. Hasta. Kızının kanaması vardı. Tanrıya adak. Bira mayalıyor. Evini inşa ediyor. Katip için taş alıyor. Annesi hasta. Katibin eşine tedavi. Gözü acıyor. Kapıyı tamir ediyor. Akrep ısırdı. Tanrısı ile birlikte. Qenherkhepshef için taş topluyor. Oğlunun yasını tutuyor.

3250 yıllık işe gelmeme mazeretleri sizlere de tanıdık geldi değil mi? Şimdi düşünelim her birimiz hangi mazeretleri sıraladık ya da bizim önümüze hangi mazeretler kondu. Haklı mazeretlerle karşılaşmak ve daha iyiye, güzele ekip arkadaşlarımızla yol almak dileğiyle….

Kaynak; www.ikbahcesi.com



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat