TEB Büyük Kongresi 17-20 Kasım 2011 tarihlerinde ,Kanun Hükmünde Kararnameler ile yeniden yapılandırılmaya çalışılan sağlık hizmetleri ,herkese parası kadar sağlık noktasına hızla gelinen ve ilaç-eczacılık alanında yaşanan ciddi sorunların gölgesinde gerçekleşti.

Sağlık hizmetlerinin Sosyal Devlet ilkesine aykırı olarak her geçen yıl biraz daha paralı hale getirildiği ve piyasalaştığı ,sağlık kuruluşlarının işletme hastaların ise müşteriye dönüştüğü ,eczanelerdeki yangının daha da büyüdüğü ve hizmetin sürdürülemez hale geldiği bu kritik süreçte büyük kongrede yaşanan bazı olayları değerlendirmek gerekiyor.

Öncelikle kongrenin açılışında yaşananlar var ki ,kesinlikle paylaşmalı ve sorgulamalıyız.

Örneğin ,TTB Başkanı Dr.Eriş Bilaloğlu’nun ülkede ve sağlık alanında yaşananlara dair yaptığı doğru tespitler ve devamında -mış gibi yapmayalım ,gelin birlikte mücadele edelim çağrısı katılımcılardan büyük destek gördü;kongrenin en çok alkışlanan konuşmacısı oldu.

Aynı salonda ,Çalışma Bakanı Sayın Faruk Çelik’in konuşması da coşkuyla alkışlandı.Peki Çalışma Bakanı konuşmasında nelere vurgu yaptı

-Yeni sözleşmede karne,kupür,rapor fotokopisi vs gibi nedenlerle sözleşme feshi yapılmayacağını ,
-Fesih cezalarının kaldırılıp ,para cezasına dönüştürüleceğini,
-Medula’da yaşanan sorunların farkında olduklarını ve yeni bir bilgi işlem merkezinin temelinin yakında atılacağını müjdelerdi (!)
-KKİ artışlarından kaynaklanan kayıplarımızın telafisinin takipçisi olacağını söyledi.

Yani ,ülkede ve sağlık alanında “işler iyi gitmiyor,gelin hep birlikte hak arama mücadelesi yapalım” çağrısı yapan TTB Başkanı da , temel sorunların çözümü yerine gündelik sorunlardan söz eden ,eczanelerin sorununun sadece stok zararı olarak değerlendiren ve hazırladıkları yeni sözleşmede birçok eylemin para cezasıyla çözümleneceğini söyleyen sayın Bakan da alkışlandı.

Büyük kongrenin en çarpıcı görüntüsü ise eczacılık mesleğinin büyük şehirlerde yaşadığı ciddi sorunların diğer illerde henüz aynı yakıcılıkta yaşanmadığı gerçeğiydi.

Sağlık alanında Kasım ayı başından bu yana yapılan temel değişiklikler , eczanelerin azalan ciro ,azalan kar ve hızla artan işletme giderleri ile nasıl ayakta kalacaklarından çok , İFK değişikliği ve KKİ artışından kaynaklanan stok zararlarının ve İTS ‘nin bolca konuşulduğu bir kongre oldu.

Mevcut yönetimin sağlık alanının bileşenleri ile birlikte hak arama mücadelesi vermek yerine ,siyasi otorite ile uzlaşı ve iyi ilişkiler kurma çabası göze battı.

Yandaşların “pek güzel bir kongre oldu , delegeler hür iradesiyle çok doğru bir karar verdi, yenilenmiş (!) yapıya güven oyu verdi” söylemlerine bakmayın.Aslında ,büyük kongreye dair anlatılacak çok şey var Örneğin; listelerin nasıl oluşturulduğu,kimlerin nasıl müdahil olduğu,şifreli oylar,kongreye taşınan siyasi kimlikli taraftarlar ve kendilerini meslek örgütümüzün yeni sahibi sananların seçim sonuçları belli olduğundaki abartılı sevinç gösterileri ayrı bir yazı konusu.

Yaşadığımız süreçte cirosu ve buna bağlı olarak eczacı karlılığı azalırken ,firmalar ticari ıskontoları kaldırarak eczane karlılıklarını daha da aşağılara çekerken ve işletme giderlerimiz hızla artarken eczanelerdeki ekonomik sıkıntıyı çözmek öncelikli görevdir.En akılcı çözüm ise İFK ’de yapılacak düzenleme ile ticari ıskontoların yerine eczane karlarının kalıcı olarak artırılması olmalıdır.Meslek hakkı talebimiz ise bu düzenlemeden sonra konuşulmalıdır.

Bir zamanlar ülkenin en örgütlü yapısını oluşturan meslektaşlarımızın bu gün geleceğe umutla bakmalarına engel olan sessiz ve etkisiz tavrın yerine , –mış gibi yapan değil hak arama mücadelesi veren eski görüntümüze kavuşmalıyız.

Her şeye karşın, bu zor dönemin hep birlikte ve en az kayıpla aşılması noktasında hepimiz üzerimize düşenleri yapmak zorundayız.Gördüğümüz yanlışlara ,yaşadığımız sıkıntılara ve uğradığımız hak kayıplarına rağmen hiç birimizin kendi meslek örgütüne küsme,uzak durma şansı yoktur.

Geçmişte olduğu gibi , doğrularımızı söylemek,çözüm üretmek ve mevzilerimizi korumak adına her zamankinden daha çok mücadele etmeyi kararlılıkla sürdürmek zorundayız.

Saygılarımla…

İzmir Eczacı Odası Başkanı



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat