YASA DEĞİŞİKLİĞİ “ECZACILIK TEHLİKEDE”

Eczacılar, “Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yasa”da yapılacak değişiklik ve “İlaç ve Tıbbi Cihaz Yasa Tasarısı” ile eczacılık mesleğinin sonunun geleceğini vurguladı. Zincir eczanelerin artacağına dikkat çeken eczacılar, reçetesiz ilaçların marketlerde ve benzeri yerlerde satışının yasallaştırılacağını, bunun halk sağlığını riske atacağını söylediler.

 

“Eczacılığın sonu geliyor”

Eczacılar, 6197 sayılı “Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yasa”da yapılacak değişiklik ve “İlaç ve Tıbbi Cihaz Yasa Tasarısı” ile eczacılık mesleğinin sonunun geleceğini ve bir takım zorluklarla karşı karşıya kalınacağını belirttiler. Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yasa’da yapılan değişiklik ile zincir eczanelerin artacağına dikkat çeken eczacılar, İlaç ve Tıbbi Cihaz Yasa Tasarısı ile de reçetesiz ilaçların (OTC) marketlerde ve benzeri yerlerde satışının yasallaştırılacağını, bunun da halk sağlığını risk altına atacağını söylediler.

Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Yasa tasarısı ile ilgili olarak geçen günlerde yazılı bir açıklama yapan Eczacının Sesi Grubu Platformu, meslek haklarını istediklerini belirterek, tasarının kabulü ile ilaçların eczaneler dışında market gibi alanlarda satılacağını, tasarı ile binlerce eczanenin kepenklerini bir daha kaldıramayacağı kaydedildi. Eski İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan ise tasarı ile amacın ilacı devletin inisiyatifinden kurtarmak ve bağımsız özerk bir yapıya kavuşturmak olduğunu vurgulayarak “Yasa tasarısı ile sözde bağımsız kurumlar kurulacak. Devletin ilaç üzerinde hiçbir sorumluluğu kalmayacak. Sermaye kesiminin takibi sonuna kadar yerine getirilecek” dedi.

 

Cumhuriyet Gazetesi 28.06.2008



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat