TEİS YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ÇIKARTTI
Eczacıların işlemedikleri suçlardan dolayı sözleşme feshi cezası almasına neden olan 2007 SGK Protokolünün 6.3.24. Maddesi için Danıştay, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
TEİS'in konuya ilişkin resmi web sitesinden yaptığı duyuruyu aşağıda yayımlıyoruz:
TEİS’TEN BİR BAŞARI DAHA !!!
DANIŞTAY DA AÇTIĞIMIZ DAVADA YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALDIK !
Ülke genelinde birçok meslektaşımızın işlemedikleri suçlardan dolayı sözleşme feshi cezası almasına neden olan 2007 SGK Protokolünün 6.3.24. Maddesi için Danıştay da açtığımız davada yürütmeyi durdurma kararı aldık.
Ülke genelinde meslek örgütü yöneticisi dahil bir çok meslektaşımızı mağdur eden, meslektaşlarımızı işlemedikleri suçlardan dolayı sözleşme feshi cezası almalarına neden olan 2007 SGK protokolünün 6.3.24. Maddesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması için Danıştay'da açtığımız 2007/7397 esas no.lu davada; Danıştay 10. Dairesince 28/03/2008 tarihinde protokolün 6.3.24. maddesi için yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir.
YÜRÜTMENİN DURDURULMASINA KARAR VERİLEN MADDE :
6.3.24. 10 veya daha az adette, eczacı yada çalışanları dışında sahte olarak tanzim edildiği tespit edilen reçete veya kupür veya raporun Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde, bulunan sahte reçete veya sahte kupürlü reçete veya sahte raporlu reçete tutarının 5 katı tutarında cezai şart uygulanır ve sözleşme feshedilerek 3 (üç) ay süreyle sözleşme yapılmaz. Eczaneye ait, geriye dönük 3 aylık reçeteler incelenir, inceleme sonucunda bu dönemlere ait eczacı yada çalışanları dışında sahte olarak tanzim edildiği tespit edilen reçete veya kupür veya raporun ilk tespit edilenlerle birlikte 10 adet veya daha az adet olduğunun tespit edilmesi halinde 10 katı tutarında cezai şart uygulanır. Geriye dönük inceleme sonucu ilk tespit edilenlerle birlikte 10 adetten fazla olduğunun tespit edilmesi halinde bulunan tutarın 10 katı cezai şart uygulanarak sözleşme yapılmayacak süre 1 (bir) yıla çıkarılır.
Bir fatura döneminde 10 adetten fazla, eczacı yada çalışanları dışında sahte olarak tanzim edildiği tespit edilen reçete veya kupür veya raporun Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde veya bu fiilin/fiillerin tekrarı halinde ise bulunan tutarın 10 katı tutarında cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 3 (üç) yıl süreyle sözleşme yapılmaz.
Danıştay kararının gerekçesi :
“... Anayasada ve ceza hukukunda, suçların ve cezaların şahsiliği kuralı yer almıştır. Bu kural uyarınca, hiç kimse, üçüncü kişinin suç teşkil eden bir fiil veya işleminden dolayı cezalandırılamaz. Bu durumda , eczacı ya da çalışanının bilgisi dışında, bir başka ifadeyle üçüncü kişiler tarafından sahte olarak tanzim edilen reçete , küpür veya raporun kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi halinde eczacının cezalandırılması mümkün değildir. Bir başka ifadeyle eczacı veya çalışanının kasıt veya kusuru tespit edilmediği sürece, üçüncü kişiler tarafından sahte olarak tanzim edilen reçete , küpür veya raporun eczacı tarafından kuruma fatura edilmesi işleminden dolayı eczacının cezalandırılmasında hukuka uyarlık bulunmamaktadır...”
Protokolün bu maddesi yüzünden sözleşme feshi cezası alacak meslektaşlarımız alınan yürütmeyi durdurma kararı sayesinde işlemedikleri suçlardan dolayı artık sözleşme feshine uğramayacak olup, bugüne kadar haklarında sözleşme feshi kararı verilen meslektaşlarımız da bu karar sayesinde haksız yere aldıkları cezalardan kurtulacaklardır.
Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
TEİS YÖNETİM KURULU