HASTALARIMIZIN KARŞILAŞACAĞI MAĞDURİYETİN BAŞLAMADAN SONLANDIRILMASI İÇİN SGK’YI UYGULAMAYI ACİLEN GERİ ALMAYA DAVET EDİYORUZ!
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ çerçevesinde 11.03.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemelerle Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarının kullandığı gıda ürünlerinin bir kısmı geri ödeme listesi kapsamı dışında bırakılmış; aynı zamanda söz konusu ürünlerin reçeteye yazımı, ilgili madde hükmünden çıkarılmıştır.
Bu nedenle Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarının kullandığı gıda ürünlerinin geri ödemesinin nasıl gerçekleştirileceği belli değildir. Uygulamanın yürürlüğe girmesiyle birlikte doğuştan metabolik hastalığa sahip hastaların ve özellikle çocuklarımızın mağdur olmasına sebep olacak riskli durumlar ortaya çıkacaktır. Bu belirsiz ve riskli durumun bir an önce giderilmesi için SGK acilen adım atmalı ve uygulamayı geri çekmelidir.
Değerli Basın Mensupları,
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ çerçevesinde 11.03.2011 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek düzenlemelerle Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastalarının kullandığı gıda ürünlerinin bir kısmı geri ödeme listesi kapsamı dışında bırakılmış; aynı zamanda söz konusu ürünlerin reçeteye yazımı, ilgili madde hükmünden çıkarılmıştır. Bu doğrultuda Sağlık Uygulama Tebliği “Hastalığa Özel (Doğuştan Metabolik Hastalıklar, Kistik Fibrozis ve İnek Sütü Alerjisi) Diyet Ürünleri ile Tıbbi Mamalar Listesi” (EK-2/E)’den çıkarılan ürünlerle ilgili olarak nasıl bir uygulamaya gidileceği konusunda bir belirsizlik mevcuttur. Bu belirsizlik çok ciddi hasta mağduriyetlerini yaratmaya gebedir.
Değerli Basın Mensupları,
Bilindiği üzere Çölyak ve Fenilketonüri (PKU), kişinin beslenme koşullarını hayatı boyunca etkileyen doğuştan metabolik hastalıklardır. Çölyak hastalığı, gluten isimli proteine karşı ince bağırsaktaki hassasiyet durumudur. Fenilketonüri ise, fenilalanin isimli aminoasidin vücutta sindirilememesi sonucu idrar ve diğer vücut sıvılarında birikmesi demektir. Bahse konu metabolik rahatsızlıklar, hastaların belirli diyet ürünlerini ve besinlerini kullanmasını zorunlu kılmaktadır.
SGK’nın yeni uygulaması ile Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastaları ile ilgili diyet ürünleri geri ödeme ve provizyon sisteminden çıkarılmıştır. (Uygulama 11.03.2011 tarihiyle başlayacaktır) Bu durumda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun bu hastalara yapacağı ödemenin ne şekilde gerçekleştirileceği belirsizdir. Söz konusu ödemenin ailelere nakdi ödeme şeklinde yapılacağı yönündeki haberler bizi endişeye sevk etmektedir. Özellikle yoksul ailelerin söz konusu nakdi yardımı başka yerlerde harcama ihtimali oldukça yüksektir ve çok ciddi sonuçlar doğuracaktır. Diğer yandan paranın önceden ödeniyor olması diyetisyenin uygun gördüğü miktardan daha fazla diyet ürünleri kullanımını da artırabilir. Bu durum, Çölyak ve Fenilketonüri (PKU) hastası çocuklarımızın zekâ gelişimini olumsuz etkileyecek bir durum yaratacaktır. İşte bu nedenlerden dolayı bu diyet ürünleri tıpkı sağlığa ilişkin tüm diğer ilaç ve ilaç dışı ürünler gibi eczacı danışmanlığı ile hastalarımıza ulaştırılmalıdır.
Değerli Basın Mensupları,
Söz konusu hastalıkların reçete yazımı dışında bırakılması, bir başka tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Bu hastaların kullandığı diyet ürünleri, tıbbi mamalar ve ek besinler sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır. Dolayısıyla ailelerin yanlış diyet ürünlerini alma riski artmaktadır. Bu nedenle, bir kez daha tekrarlıyoruz, eczaneler dışında ve eczacı danışmanlığı olmadan bu metabolik hastalıklar için üretilen ürünlerin alınması çok ciddi sağlık sorunlarının ve risklerin oluşmasına sebep olacaktır. Unutmamalıyız ki; bu riskin olmadığı ve hastalarımızın güvenle bu ürünlere ulaştıkları yerler Türkiye’nin en ücra köşesine kadar yayılmış eczanelerimizdir.
Türk Eczacıları Birliği olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu’nu uygulamayı acilen geri çekmeye davet ediyoruz. Her türlü hasta mağduriyetinin takipçisi olacağımızı basına ve kamuoyuna duyuruyoruz.
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ