Sosyal Güvenlik Reformu Hakkında Basın Açıklaması

Ankara, 28.03.2008


BASINA VE KAMUOYUNA

Basının ve kamuoyunun da yakından takip ettiği üzere 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören Yasa Tasarısı’na ilişkin Birliğimizin çağrısı ile toplanan Emek Platformu Başkanlar Kurulu, 19 temel madde üzerinden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ile görüşmüş, bu maddelerin bir kısmı kabul edilmiş, bir kısmına ilişkin taleplerimiz kısmen karşılanmış, bir kısmı ise kabul edilmemiştir.

Bu gelişme üzerine 28.03.2008 tarihinde olağanüstü toplanan Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, kabul edilen, kısmen kabul edilen ve reddedilen maddeleri ayrıntılı olarak incelemiş, ayrıca daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulmak üzere hazırladığı dosya ile Yasa Tasarısı’nın geldiği noktayı karşılaştırmış ve 5510 sayılı Yasa Taslağı’nın ruhunun Birliğimizin savunduğu temel stratejilere aykırılığının devam ettiğine ve Taslağın uygulamaya konması ile birlikte sosyal devlet ilkesinden biraz daha uzaklaşılacağına kanaat getirmiştir. Şöyle ki; Emek Platformu ile ortak olarak ileri sürdüğümüz taleplerden; yasanın temel parametrelerinden birisini oluşturan emeklilik için 65 yaş sınırı taslakta korunmuştur. Fiili hizmet zammı hakkı taslak ile birlikte ortadan kaldırılmaktadır. Güncelleme katsayısı ile ilgili talebimiz kısmen karşılanmıştır. Bunlara ek olarak Birliğimizin Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu’nun sağlık meslek örgütlerini kapsaması, Tasarı’nın özel ve kamu kurumları ile sözleşme yapma yetkisinin nasıl uygulanacağına dair koşulların belirlenmesini tek taraflı olarak SGK’ya bırakan 73 üncü maddesinin son bendi korunmuş, sigortalının 18 yaşındaki (yükseköğrenimde ise 25 yaş üstü) kız çocuklardan GSS primi alınması, prime esas kazancın yüksekliği, sağlık hizmetlerinden yararlanabilmek için prim gün sayısının tamamlanması zorunluluğu gibi maddeler de değiştirilmemiştir. Birliğimiz, Emek Platformu olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ile yapılan görüşme sonucu Yasa Tasarısı’nda geri çekilen katılım payı ile ilgili düzenlemeler, prim gün sayısının indirilmesi gibi maddelerde sağlanan kazanımların önemli olduğunu, fakat yeterli olmadığını düşünmektedir.

Ayrıca, taslağın son hali kamuoyu ile paylaşılmadan, emek tarafını temsil eden örgütlerin tüm eleştiri ve taleplerine rağmen Meclis’te görüşülmeye başlamasının da demokratik teamüllere aykırı olduğu tespitini yapmaktadır.

Sonuç olarak, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Emek Platformu’nun bir bileşeni olarak ortak talepler etrafında bir gelişme olduğu takdirde bugüne kadar olduğu gibi hem Birlik hem de eczacı odaları düzeyinde etkinliklere destek vermeyi sürdürecektir. Bununla birlikte, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, önümüzdeki süreçte DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve TDB’nin ortaklaşa yürüteceği eylemlilik sürecine Türk Eczacıları Birliği’ne üye olan eczacıların sunmuş oldukları sağlık hizmetinin kendine özgü niteliklerini gözeterek destekleme kararlılığındadır.

Kamuoyuna saygı ile duyururuz.


Türk Eczacıları Birliği
Merkez Heyeti



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat