BASIN AÇIKLAMASI - İLAÇTA TEHLİKE ÇANLARI!
Ankara, 30.07.2008
BASIN AÇIKLAMASI
İLAÇTA TEHLİKE ÇANLARI!
Değerli Basın Mensupları,
Toplumun ilaca ulaşımını sağlayan, bu nedenle sağlık alanının önemli bir halkası olan eczacılar, ‘2008 Yılı İlaç Alım Protokolü’ görüşmeleri sürecinde protokolün eş muhataplarından biri olarak adil bir protokol imzalanması için uzun görüşmeler sürdürmüştür. Ancak görüşmeler SGK’nın dayatmacı tutumu karşısında tıkanmıştır. Bu noktada siyasi irade hızlı ve etkin bir biçimde sürece müdahil olmuş ve eczacıların haklı taleplerinin tamamının olmasa da, bir kısmının kabul edildiği bir düzenleme konusunda mutabakata varılmıştır. Sağlık hizmetinin sürekli ve yaygın bir biçimde verilmesini önemseyen 24.000 eczacı, Maliye Bakanı, Sağlık Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nın imzaları ile güvence altına aldıkları Protokol’ün hükümlerini kabul etmiştir. Protokol metni 1 Temmuz 2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 9 Temmuz 2008 tarihinde SGK Başkanı ve TEB Başkanı tarafından imzalanmıştır. Protokol’ün yürürlüğe girdiği 01 Temmuz 2008 tarihinde grup toplantısında Sayın Başbakanımız da “Eczacı kardeşlerimize %3’lük yük getiren kamu kurum ıskontosu uygulaması çözüme kavuşturularak önemli bir rahatlama sağlandığını” ifade etmişlerdir. Ancak bunun hayata geçmesini sağlayacak olan, üç bakanımızın imzalarının yer aldığı mutabakat metni halen uygulamaya konulmamıştır.
Oluşan bu yeni kaotik ortamı değerlendirmek üzere, Türk Eczacıları Birliği’ne bağlı 51 Eczacı Odası, 29 Temmuz 2008’de (dün) olağanüstü olarak toplanmış, Oda Başkanları ve TEB Merkez Heyeti Üyeleri, mutabakat metninde imzası bulunan her üç Bakan’dan da acil görüşme talebinde bulunmuştur. Aynı gün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri ile görüşme yapılmış; görüşmede, ilaç sanayicileri tarafından verilen sözler yerine getirilmediği gerekçesiyle, eczacıların son üç yıldır haksız bir biçimde taşıdığı kamu kurum ıskontosunda mutabakata varılan iyileştirmenin gerçekleştirilmeyeceği bildirilmiştir.
Protokol’ün ilgili hükmüne göre, 31 Temmuz 2008 mesai bitimine kadar sözleşmeler teslim alınmadığı takdirde, Kurum’un hizmet satın alacağı sözleşmeli eczane kalmamış olacaktır. Bu durumun, hastalarımızın ilaca ulaşmasında yeni zorluklar yaratacağından endişe etmekteyiz.
Diğer yandan, haksız yere eczacıdan tahsil edilen kamu kurum ıskontolarının kaldırılmasını beklerken, ilaç sanayicilerinin SGK ile yaptığı anlaşma sonucu bazı ilaçların ıskontolarının yüzde 4’ten yüzde 11’e çıkartılması eczane stoklarında artı yüzde 7’lik bir kayıp daha yaratmıştır.
Bizler üç Bakan’ın imzası ile güvence sunmuş olan siyasi iradenin gereğini yapmasını bekliyoruz. Sağlık hizmeti sunan ve tüm tarafların kabul ettiği gibi haksız bir biçimde üzerine yük bindirilen eczacılara karşı bu yaklaşımın acilen gözden geçirilmesini talep ediyoruz. Bugüne kadar bize defalarca verilmiş sözler bir yana, hükümetin üst düzey bakanlarının atmış olduğu imzalara güvenmeye devam etmek istiyoruz. Bizler, 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü’nün 9 Temmuz 2008 tarihinde imzalandığı şekliyle kayıtsız ve şartsız yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyururuz.
TEB BASIN BÜROSU