TEB 36. DÖNEM 2. BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU SONUÇ BİLDİRGESİ
 

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ
36 INCI DÖNEM 2 İNCİ BAŞKANLAR DANIŞMA KURULU
SONUÇ BİLDİRGESİ

Türk Eczacıları Birliği 36 ıncı Dönem 2 inci Başkanlar Danışma Kurulu, Eczacı Odası Başkanları’nın, yöneticilerinin, Denetleme Kurulu ve Merkez Heyeti üyelerinin katılımı ile 17 Haziran 2008 tarihinde Ankara’da toplanmıştır. Başkanlar Danışma Kurulumuz, toplantıda ağırlıklı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türk Eczacıları Birliği arasında yapılacak olan 2008 Yılı İlaç Alım Protokolü’nün imza sürecini değerlendirmiş ve tam bir görüş birliği ile oluşturulmuş olan Kurul iradesinin kamuoyu ile paylaşılmasına karar vermiştir.

2007 yılı İlaç Alım Protokolü yürürlüğünün çok kısa bir süre sonra 01.07.2008 tarihinde sona erecek olmasına karşın; 5754 sayılı Yasa görüşmeleri, bürokratların atanması gibi çeşitli gerekçelerle yeni protokolün görüşmelerine başlanamamış olması, Başkanlar Danışma Kurulumuz tarafından kaygı verici bir durum olarak değerlendirilmiştir. Vatandaşlarımızın yüzde 90’ına yakınının eczanelerden ilaç almasına ilişkin kuralları belirleyen bu protokolün imzası, 6643 sayılı Yasa ile Türk Eczacıları Birliği’ne verilmiş olan bir görev, ama onun da ötesinde, eczacılık mesleğine dair düzenlemelerin temel belirleyicilerinden birisi olması nedeniyle, mesleki ve toplumsal bir sorumluluktur. Bu nedenle, zaman kaybetmeden bu sorumluluk bilinci ile harekete geçilmesi elzemdir. Başkanlar Danışma Kurulumuz, bu sorumluluğu Sosyal Güvenlik Kurumu’nun da taşıdığı fikrinden hareketle, Kurum’u acilen protokol görüşmelerine başlamaya ve 01.07.2008 tarihinden geçerli olmak üzere yeni protokolü imzalamaya çağırmaktadır.

Başkanlar Danışma Kurulumuz, imzalanacak yeni Protokol’ün; eczacıların potansiyel suçlu olarak değerlendirilmediği, ilaç firması ve SGK arasındaki ilişkinin eczacı üzerinden kurulması ile meslektaşlarımıza büyük ve haksız bir ekonomik yük bindiren kamu kurum ıskontolarının yer almadığı, eczacıların meslek hakkının tanındığı ve eczacıların mesleklerini yapmasını kolaylaştıracak şekilde bürokrasinin azaldığı bir Protokol olması gerektiğini ifade etmiştir. Buna ek olarak, Kurulumuz, protokol görüşmeleri sürecinde tüm Odaları ve üyeleri ile birlikte, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’nin yanında, protokol görüşmelerinin sonuna kadar takipçisi olduğunu ilan etmiştir. 24.000 eczacıyı etkileyen bu Protokol’ün, mesleki gelişmemize ve eczacılar tarafından sunulan sağlık hizmetinin kolaylaştırılmasına katkıda bulunacak şekilde hazırlanması için her türlü girişimin arkasında olacağını büyük bir kararlılıkla ifade eden Başkanlar Danışma Kurulumuz; eczacıların artık daha fazla bürokrasiye, daha fazla ekonomik kayba ve potansiyel suçlu olarak görülmeye tahammülü kalmadığını ifade etmiştir.

Ayrıca, Başkanlar Danışma Kurulumuz, geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’da yaşanan Yan Etki Operasyonu’nda olduğu gibi, eczacılarımızın apar topar evlerinden ve eczanelerinden alınması ve basın yayın organlarında suçu kanıtlanmadan suçlu imiş gibi deşifre edilmesi suretiyle mesleki onurları ile oynanmasına izin vermeme kararlılığını ifade etmiştir. Çünkü eczacılar, toplum sağlığına büyük fedakârlıklarla hizmet eden sağlık elemanlarıdır ve her koşulda bu fedakârlıklarını sergilemekten geri durmamışlardır. Öte yandan, Başkanlar Danışma Kurulumuz, mesleki etiğe ve hukuka uygun davranmayan kişilerin eczacılık mesleğinin saygınlığında yara açabilecek tutumlarını asla onaylamamakta, nefretle kınamaktadır. Kanun’un Türk Eczacıları Birliği’ne verdiği yetkiyle bu kişiler hakkında gerekli tedbirler alınmakta ve uygulanmaktadır.

Başkanlar Danışma Kurulumuz; bu sorumluluk ile hareket eden Türk Eczacıları Birliği’nin temsil ettiği ve bir sağlık emekçisi bilinci ile hareket eden eczacılara yönelik asılsız iddialar karşısında, özellikle basın-yayın organlarını ve tüm ilgili kişileri, hukukumuzun temelini oluşturan suçu ispatlanıncaya kadar suçsuz sayılma ilkesine uygun davranmaya çağırmaktadır.

Ülkemizin içinden geçtiği tüm süreçlerde yaşanan onca olumsuzluklara rağmen, Türk Eczacıları Birliği'nin, ülkemizin ve ülke insanının problemlerinin çözümü konusunda ve sağlık ile ilaç hizmetlerinin sunumu noktasında gösterdiği yapıcı katkılar tüm sosyal taraflarca bilinmektedir.

Son olarak, Başkanlar Danışma Kurulumuz, gerek ülkenin içindeki durum hakkında gerekse de mesleki düzeyde taşıdığı tüm endişeleri ile birlikte, içinden geçilen sürecin hassasiyetinin bilincinde olarak; birlik, beraberlik ve dayanışma ruhuyla örgütsel duruşunu gösterme kararlığında olduğunu ilan etmiştir. Bununla birlikte, ilaç hizmet sunumunun çerçevesini belirleyen Protokol’ün 01.07.2008 tarihinde imzalanması için bugüne kadar girişilen tüm sözlü ve yazılı başvurulara rağmen yol alınamamış olmasından hareketle, 01.07.2008 tarihinde Protokol’ün imzalanmaması durumunda ortaya çıkacak tablodan, Türk Eczacıları Birliği ve sağlık hizmetini ilaç sunumu ile gerçekleştiren eczacılar sorumlu olmayacaktır.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

17.06.2008



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat