Bazı Eczacı Odaları İTS girişi yapmayan eczacılar için stok zararları telafisine yönelik açıklamalar yaptılar.

Birbirinin benzeri olan bu açıklamalardan İstanbul Eczacı Odası’ na ait açıklamayı aşağıda yayınlıyoruz:

 

Stok Zararlarımızın Karşılanması Sürecini Başlatıyoruz

IEO | 26.01.2011 --

Bilindiği üzere 18 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe giren kamu kurum iskontosu değişikliği nedeniyle 3 bini aşkın ilaçta stok zararı oluşmuştur.

Stok zararlarının firmalarca karşılanması sürecinde Türkiye genelinde 15 bin meslektaşımız Türk Eczacıları Birliği’nin önerdiği İlaç Takip Sistemi üzerinden bildirim yaparak zararlarının karşılanmasını talep ederken, 9 bine yakın meslektaşımız içinde Odamızın da bulunduğu bazı eczacı odalarının duyuruları ışığında İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunmamıştır.

İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın stok zararlarının karşılanması için ilaç sanayisinin temsilcileriyle yapılan görüşmelerde geriye dönük 45-30-15 gün yönteminin uygulanması talep edilmiştir. Yapılan görüşmelerde ilaç sanayisinin temsilcileri de stok zararlarının eczaneler arasında ayrım gözetilmeksizin karşılanacağını dile getirmişlerdir.

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti 21 Ocak 2011 tarihinde yaptığı duyuruda da İlaçta Durum Komisyonu tarafından İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımıza yönelik çalışma yapılmakta olduğunu, sektör bileşenleriyle görüşülerek yapılacak işlemlerin ayrıca duyurulacağını ve bu grup meslektaşlarımızın kesinlikle mağdur edilmeyeceğini belirtmiştir.

Yapılan açıklamalara rağmen İTS’ye stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımızın zararlarının karşılanmasına yönelik somut bir adım bugüne kadar atılamamıştır.

Bu nedenle son gelişmeleri değerlendiren Yönetim Kurulumuz sürecin başından itibaren önerdiği geriye dönük 45-30-15 gün yönteminin uygulanmasına yönelik bir dizi karar almış ve kooperatiflerimizin ve dağıtım kanallarımızın temsilcilerine iletmiştir.

Alınan kararlar ışığında izlenecek adımlar aşağıda yer almaktadır.

1- İlaç Takip Sistemi üzerinden stok bildiriminde bulunmayan eczanelerin listesi Odamız tarafından bölgemizde faaliyette bulunan dağıtım kanallarına iletilecektir.

2- Dağıtım kanalları bu listelerde yer alan eczanelerin stok zararlarını geriye dönük 45-30-15 gün yöntemine göre firma bazında belirleyerek Odamıza 31 Ocak 2011 Pazartesi akşamına kadar göndereceklerdir.

3- Dağıtım kanallarından gelen bilgiler Odamız tarafından düzenlenerek meslektaşlarımıza iletilecek ve fiyat farkı faturalarının kesilmesi sağlanacaktır.

4- Hazırlanan fiyat farkı faturaları meslektaşlarımız tarafından ilgili dağıtım kanallarına gönderilecektir.

5- Dağıtım kanalları meslektaşlarımız tarafından gönderilen faturalarda yer alan bilgileri ilaç firmalarına gönderecek ve gerekli mutabakat sağlandıktan sonra bu fatura bedelleri eczanelerin borçlarından düşülecektir.

Türkiye genelinde bireysel olarak İlaç Takip Sistemine girerek stok bildiriminde bulunmayan meslektaşlarımız da bulundukları il ve ilçelerdeki çalıştıkları dağıtım kanallarından geriye dönük 45-30-15 gün yöntemiyle hesaplanacak stok zararı bilgilerini alarak fiyat farkı faturalarını hazırlayabilirler. İlaç Takip Sistemine stok bildiriminde bulunup/bulunmadığına dair tereddüt oluşan eczanelerin tespitine yönelik destek sağlanacaktır.

Eczacı kamuoyuna önemle duyurulur.

Saygılarımızla.

İstanbul Eczacı Odası
Yönetim Kurulu

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat