ECZACININ SESİ- ÖZEL HABER
SON DAKİKA
Kamuoyunda stok affı olarak bilinen yasa maddesi meclisten geçti...
Oransal rakam % 3...
Söz verildiği ve beklenildiği gibi eczacılara özel bir düzenleme yapıl-ma-dı...
Söz konusu yasanın tümü mecliste görüşülüp, kabul edilip, Cumhurbaşkanı’ nca da onaylanıp Resmi Gazete’ de yayınlanacak ve yürürlüğe girecek...
Konuya ilişkin görüşmelerin bir kısmının meclis tutanaklarını aşağıda yayınlıyoruz:
MECLİS TUTANAKLARINDAN
Dört önerge vardır 11’inci maddede, sırasıyla okutuyorum:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 606 sıra sayılı "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nın 11 inci maddesinin (b) bendindeki %5" oranının "%3" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Harun Öztürk Mustafa Özyürek Şevket Köse
İzmir İstanbul Adıyaman
Ferit Mevlüt Aslanoğlu Akif Ekici Bülent Baratalı
Malatya Gaziantep İzmir
Bayram Meral
İstanbul
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan Tasarının 11 inci maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendindeki "%5 oranında" ibaresinin "%3 oranında" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Nurettin Canikli Ahmet Yeni Kürşad Tüzmen
Giresun Samsun Mersin
Orhan Karasayar Cumhur Ünal
Hatay Karabük
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Görüşülmekte olan 606 sıra sayılı kanun tasarısının 11’inci Maddesinin 2’inci fıkrasının b bendinde yer alan "%5" ibaresinin "%3" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Erkan Akçay Mehmet Şandır Mustafa Kalaycı
Manisa Mersin Konya
Münir Kutluata Mehmet Günal Kadir Ural
Sakarya Antalya Mersin
BAŞKAN - Şimdiki önergeyi okutup işleme alacağım:
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
606 sıra sayılı kanun tasarısının 11’inci Maddesinin 2’inci fıkrasının b bendindeki "%5" ibaresinin "%20" olarak değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Sebahat Tuncel M. Nezir Karambaş Hasip Kaplan
İstanbul Bitlis Şırnak
Sırrı Sakık Hamit Geylani
Muş Hakkâri
BAŞKAN - Komisyon katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MUZAFFER BAŞTOPÇU (Kocaeli) - Katılamıyoruz.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılamıyoruz Sayın Başkan.
BAŞKAN - Sayın Kaplan, buyurun.
HASİP KAPLAN (Şırnak) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinize hayırlı sabahlar dileyerek başlıyorum.
Bu önerge varlık barışıyla ilgiliydi biliyorsunuz. Daha yakın zamanda çıkarılmıştı. Bu varlık barışıyla ilgili bu önerge, biliyorsunuz daha çok kara paranın aklanmasıyla ilgili. Valla şunu öneriyorum: Bilmiyorum ama Tunus’ta Bin Ali kaçtı, hanımında 1,5 ton altın varmış. Bin Ali’de ne kadar var bilmiyoruz. Mısır’da bir şeyler oluyor, Arnavutluk’ta oluyor, başka ülkelerde de kıpırtı var. Bu varlık barışı, biraz sınırını genişletsek mi acaba diyoruz yani böyle bir imkân nasıl olur yani hani bütçeye biraz daha birkaç milyar ton altın falan gelse mi?
Şimdi tabii arkadaşlar, iyi hoş her şey bir tarafa ama bu sabah vakti hâlâ kara parayı, kara paranın aklanmasını, kara paranın varlık olarak kazandırılmasını hâlâ konuşuyorsak, hâlâ iki sene öncenin üzerinden bunu torbanın içine koyuyorsak vallahi millet bir gün hepimizi toptan torbaya koyar, toptan, biz de dahil. Sesinizi çıkarmadınız diye bizi de torbaya koyarlar biliyor musunuz. "Siz niye o günlerde sesinizi çıkarmadınız? Niye uyarmadınız? Niye kara paraya yol açtınız? Niye onlara yeşil ışık yaktınız? Siz niye ses vermediniz? Türkiye’de alın teriyle kazananlar, emeğiyle kazananlar, hakkıyla kazananlara çokça vergi salınırken böyle haybeden kazananlar gelip de götürüyor işte, milyarlarla götürüyor. Üstelik bilmem kaç ton altın gelmişti daha önceki seferde, siz niye buna izin verdiniz?" diye sanıyorum bizden hesap soracaklar.
Şimdi böyle bir olay içindeyiz yani bu torba kanununun mantığını, mizansenini anlamak hiç mümkün değil yani bu kadar karmaşa içinde biz gelip bunları konuşurken, bunları konuşacağımıza şunu yapsak: Dokuz yıldır, dokuz bütçe görüşmesinde geliniyor ve her dokuz bütçe görüşmesinin son dört bütçe görüşmesinde komisyonda biz yer aldık. Vergi reformu taslağımız hazırdır, yakında sunulacaktır. AK PARTİ İktidarı dokuzuncu bütçe konuşmasında da baktım, öncekilere de baktım "Vergi reformu yasa tasarımız hazırdır, hazırlanmaktadır, sunulacaktır." Kardeşim bu torbayla uğraşacağınıza bu tasarıyı, vergi reformunu çok rahatlıkla geçirirdiniz. İşçiden, emekçiden yüzde 27, kurumlar vergisinden yüzde 20 yani bu eşitsizliği giderirdiniz. Bu dolaylı vergilere bir düzen getirirdiniz. Bu küresel kriz sonrası bir ekonomi politika, ulusal strateji belirlerdiniz. Bu strateji sonrası Türkiye’nin 73 milyon olarak etkilenmemesi için bir çare aranırdı ve bu birlikte yapılırdı. Bunu iktidarıyla, muhalefetiyle beraber yapardık.
Dolaylı vergiler acımasızca sosyal hayatımızı kemirmeye başladı. Boşanmalar, cinayetler, gasplar, hırsızlıklar, ta lise düzeylerine kadar yansıyan alışkanlıklar, uyuşturucu kullanımlarına kadar toplumda sosyal çürümüşlüğün farklı alanlarda hızla geliştiği bir sosyal dengesizliğin bütününü konuşmak, bütününe bir çözüm birlikte aramak, güzel şeyleri birlikte yapmak vardı, vardır.
Bakın, Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu… Bir gün -Başkanlık- Danışma Kuruluna Grubumuz adına ben katılmıştım. Biliyordum, Sayın Şandır "Bu çıksın." demişti, Sayın Hamzaçebi o gün vardı. Kendisine de biz söyledik, sizler de ana muhalefet olarak destek verirseniz, tabii. O gün AKP yoktu -grup başkan vekili- ve biz Meclis Başkanı Sayın Şahin’e söyledik. Arkasından bütün partileri çağırdık, komisyonu kurduk ve de üç bin maddeyi burada üç günde geçirdik. Budur arkadaşlar.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
HASİP KAPLAN (Devamla) - Bundan ders çıkarırsak torbalara girmeyiz diye düşünüyorum.
İyi sabahlar.
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Kaplan.
Önergeyi oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmemiştir.
Sayın milletvekilleri, şimdi okutacağım üç önerge aynı mahiyettedir.
Şimdi bu önergeleri okutup birlikte işleme alacağım. Önerge sahiplerinin istemi hâlinde kendilerine ayrı ayrı söz vereceğim. İlk önergeyi ve diğer önergelerdeki imza sahipleri okutuyorum: Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına |
Görüşülmekte olan 606 Sıra Sayılı Kanun Tasarısının 11’inci maddesinin (2) inci fıkrasının (b) bendinde yer alan "%5" ibaresinin "%3" şeklinde değiştirilmesini arz ve teklif ederiz.
Erkan Akçay (Manisa) ve arkadaşları.
Diğer önergelerin imza sahipleri:
Harun Öztürk (İzmir) ve arkadaşları.
Nurettin Canikli (Giresun) ve arkadaşları.
BAŞKAN - Komisyon önergelere katılıyor mu?
PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU SÖZCÜSÜ MUZAFFER BAŞTOPÇU (Kocaeli) - Takdire bırakıyoruz.
BAŞKAN - Hükûmet katılıyor mu?
MALİYE BAKANI MEHMET ŞİMŞEK (Gaziantep) - Katılıyoruz Sayın Başkanım. BAŞKAN - Sayın Çalış, buyurun. HASAN ÇALIŞ (Karaman) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; görüşmekte olduğumuz 606 sıra sayılı Tasarı’nın 11’inci maddesi üzerine vermiş olduğumuz önerge üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubumuzun görüşlerini açıklamak üzere söz aldım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. Kıymetli arkadaşlar, önergemizle işletmecilerin ödemesi gereken yüzde 5’lik vergiyi yüzde 3’e indirmeyi öneriyoruz. Tabii ki iktidar partisinin de benzer bir önerge vermesi nedeniyle önergemiz kabul edilmiş oldu. Genel Kurulumuzda da çok olağan olmayan bir durumla karşılaştık. Tabii bu iktidar partimizin anlayışla ilgili bir şey. Kıymetli arkadaşlar, görüşmekte olduğumuz tasarının 11’inci maddesi işletmelerin kayıtlarında bulunmasına rağmen işletmede mevcut olmayan makine, teçhizat ve diğer malların kayıt altına alınabilmesinin, bilançolarda bulunmasına rağmen kasadaki mevcudun tutmaması durumunda ve ortakların alacaklılarının da gerçeğe aykırı olması durumunda işletmecilere mevcut durumlarını gerçek hâle getirilmesi için bir fırsat veriliyor. Aslında, ekonomik krizle boğuşan işletmecilere bu düzenleme küçük bir nefes aldırır. İşletmelerin sıkıntılarını giderir mi? Gidermez ama Milliyetçi Hareket Partimizin bu kürsüde devamlı dile getirdiği esnafın, tüccarın, işletmecilerin, sanayicinin problemlerini çözmeye yönelik önerilerimize kulak asmayan AKP İktidarının seçime giderken aslında bir seçim yatırımı şekline getirmeye çalıştığı bu torbadan bozma çuval tasarının bu şekilde de olsa kabul edilmesi en azından işletmecilerimiz adına olumlu bir durum olduğu için biz de olumlu bakıyoruz ama bu düzenleme, sanayicinin, işletmecilerin sıkıntılarını giderir mi? Gidermez arkadaşlar. |
Değerli arkadaşlar, işletmeci elindeki makinesini, teçhizatını, mallarını niye gizlice elden çıkarır? Bilançosu ile kasası, alacakları, verecekleri niye tutmaz? Memleketindeki işletmesini niye Bulgaristan, Mısır gibi üçüncü ülkelere taşıma ihtiyacı hisseder? Tesisi elinde dururken niye Çin’den, Uzak Doğu’dan ithal mal getirir? Niye ara malı ithal eder? Niye üretimini yurt dışına kaydırır?
Kıymetli arkadaşlar, bu soruların hepsinin cevabı, Sayın Hükûmetin, Sayın AKP iktidarının izlediği ekonomik programdır. Arkadaşlar, siz, bu ekonomik modelden vazgeçmediğiniz sürece, yani üretmeyen, istihdam sağlamayan, gelir adaletsizliğini gidermeyen yandaşlara ve rantiyecilere orta ve alt gelir gruplarının imkânlarını peşkeş çeken bu modelden vazgeçmediğiniz sürece bu sıkıntılar bitmeyecektir. Siz işletmelerin maliyetini düşürmediğiniz sürece işletmecilerin dünya piyasalarında rekabet etme imkânını da ortadan kaldırıyorsunuz. Bunu sağlamadığınız sürece bu tedbirler pansuman tedbirler olmaktan öteye gitmeyecektir diyorum, saygılar sunuyorum. (MHP sıralarından alkışlar)
BAŞKAN - Teşekkür ederim Sayın Çalış.
Sayın Hamzaçebi kim konuşacak?
MEHMET AKİF HAMZAÇEBİ (Trabzon) - Gerekçe.
BAŞKAN - Gerekçeyi okutuyorum:
Gerekçe:
Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede bulunmayan emtia, kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların beyanı için ilave bir ay süre verilmesinin yerinde olacağı düşüncesi ile işbu değişiklik önergesi verilmiştir.
BAŞKAN - Sayın Canikli.
NURETTİN CANİKLİ (Giresun) - Gerekçe.
BAŞKAN - Gerekçe.
Gerekçe:
Bu kanun hükümlerinden yararlanarak, kasa mevcutlarını gerçek hale getirmek isteyen mükelleflerin ödeyecekleri vergi oram %5’ten %3’e indirilmektedir.
BAŞKAN - Önergeleri oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir. |
Kabul edilen önergeler çerçevesi içinde madde 11’i oylarınıza sunuyorum: Kabul edenler… Kabul etmeyenler… Kabul edilmiştir.