Hükümet, IMF'nin yılbaşında yürürlüğe girmesini önşart olarak ileri sürdüğü sosyal güvenlik reformuna ince ayar çekiyor! Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in siyasi parti gruplarına dağıttığı 109 maddelik yeni reform paketinde, daha önce Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hükümler yeniden düzenlenirken yer yer vatandaşa ek yük getiriliyor, emekliliğe hak kazanamayan milletvekillerine ise maaş bağlanması öngörülüyor. Emzirme ve cenaze yardımının azaltıldığı pakette aralarında basın çalışanlarının da olduğu birçok meslek grubunun "yıpranma payı" (fiili hizmet zammı) kaldırılıyor. Reform, emeklilik yaşını 1 Ocak 2008-31 Aralık 2036 arasında kadınlarda 58, erkeklerde 60 olarak koruyor. Emeklilik yaşı 2037'den sonra işe girenler için 1 yıl artırılarak, 2048'de kadın ve erkekler için 65'te eşitleniyor. Yeni düzenleme 1 Ocak 2008'den itibaren Genel Sağlık Sigortası'nı başlatıyor, vatandaştan katkı payı alınmasını açık hükümlere bağlıyor.
Sosyal Güvenlik Reformu ve Genel Sağlık Sigortası ile gelen değişiklikler:
* Emekli olup esnaflık yapana kademeli prim: Emekli aylığı almakta iken bu yasa yürürlüğe girdikten sonra kendi adına kurduğu işyerinde çalışanlardan "kademeli sosyal güvenlik destek primi" kesilecek. 55 yaş ve üstünde olup emekli aylığı alırken esnaflık yapanlardan yüzde 14, 55 yaşın altındakilerden yüzde 16 prim kesilecek. Prim tutarı, her yıl aylık prime esas kazanç üzerinden belirlenecek.
* Cenaze ve Emzirme Ödeneği Azaltıldı: Ölen sigortalıların hak sahiplerine asgari ücretin 3 katı düzeyinde ödenmesi öngörülen cenaze ödeneği, asgari ücretin 2 katına düşürüldü. Emzirme ödeneği de asgari ücretin üçte birinden onda birine çekildi.
* Çalışan Emeklilere Sağlık Sigortası Yükü: Emekli aylığı almakta iken sigortalı bir işe giren veya kendi adına kurduğu işyerinde çalışanlardan "sosyal güvenlik destek primi"nin yanısıra Genel Sağlık Sigortası primi de tahsil edilecek.
* Genel Sağlık Sigortası Başlıyor: Türkiye'de yaşayan tüm vatandaşlar ile bir yıldan uzun süreli ikamet eden yabancılar ve sığınmacılar, vatansızlar Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınacak. GSS prim oranı yüzde 12.5 olacak. Bu tutarın yüzde 5'i çalışan, yüzde 7.5'i işveren-devlet hissesi olacak.
* Muhtaçlara Sağlık Sigortası: Eski kanunda yeşil kartlıların da Genel Sağlık Sigortası'ndan (GSS) yararlanması ve primlerinin devletçe ödenmesi öngörülürken yeni düzenlemede muhtaç kişilere ilişkin tanım getirildi. Her türlü kazancı net asgari ücretin üçte birinden az olan kişiler GSS'den yararlanacak.
* Sağlık Sigortasına Katkı Payı: GSS ile ayakta tedaviler için 2 YTL, ilaç için yüzde 10-20 oranında katkı payı alınmasına ilişkin hüküm korunacak. Hizmet satın alınan özel hastanelerin uygulayacağı "fark tutarları" için Sosyal Güvenlik Kurumu tavan getirecek.
* Yatarak Tedavide Pamuk Eller Cebe: Yatarak tedavi olanlardan her bir tedavi için asgari ücretin net tutarı kadar, yıllık bazda ise asgari ücretin iki katını geçmemek üzere katkı payı alınabilecek.
* Yürütmesi durdurulan yasada Genel Sağlık Sigortası'nın işletimi ve ilaç bedellerinin belirlenmesi için Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu kuruluyordu. Yeni düzenlemede de ilk haliyle olduğu gibi korunan bu komisyonun yürütümü, sekretaryası SGK tarafından yapılacak.