SORUYORUZ ;TOPLANTI SONUCU NE OLDU ?

www.eczacininsesi.com

15.11.2007 tarihinde TEB ' in çağrısıyla, sektör temsilcileri ile bir toplantı yapıldı.

Toplantının gündemi kamu kurum iskontolarının, eczaneler üzerinden uygulanma biçiminde ki yanlışlık sonucu eczacıların uğradığı haksız kayıp idi.

Toplantı yapıldı. Ancak eczacılara hiçbir açıklama yapılmadı.

Soruyoruz ; toplantı sonucu ne oldu?

TEB' in söz konusu toplantısının çağrı duyurusu aşağıdadır :



KAMU KURUM ISKONTOSU UYGULAMASININ DEĞERLENDİRİLMESİ İÇİN SEKTÖR BİLEŞENLERİ TOPLANTIYA ÇAĞRILDI

 

14.12.2004 tarihinde Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türk Eczacıları Birliği arasında imzalanan protokol gereğince, 09.02.2005 tarih 25722 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile yürürlüğe konulan kamu kurum ıskontosu uygulamasına başlanmıştır.

 

Söz konusu uygulamada, kamu kurum ıskontosu ilacın eczane tarafından kamuya fatura edilmesi sırasında, ilacın perakende satış fiyatı üzerinden yapılmakta; ancak, ilacın ruhsat sahibi firması tarafından ecza deposu aracılığıyla eczaneye temininde, kamu kurum indirimi depocu satış fiyatı üzerinden uygulanmaktadır.

 

Bu uygulama yanlışlığının giderilmesi için sektör bileşenleri ile bugüne kadar yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alınamamıştır.  Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından, konunun üyelerimiz açısından oluşturduğu mağduriyetin ve serbest eczacıların içinde bulunduğu darboğazın sektör bileşenlerine aktarılması ve bir çözüm sağlanması için, 15.11.2007 Perşembe günü düzenlenen toplantıya, sektör bileşenleri ekli yazı ile davet edilmiştir.

 

Tüm üyelerimize duyurulur.

 

Gereği İçin: AİFD, İEİS, TİSD, TEKB, Hedef Ecza Deposu, Selçuk Ecza Deposu, Nevzat Ecza Deposu,

Bilgi ve Katılım İçin: Tüm İlaç Firmaları

 

Ülkemizde, ilaç temin hizmetiyle ilgili olarak özellikle geçtiğimiz 3 yıl içerisinde yapılan değişiklik ve düzenlemeler, meslek grubumuz olan eczacıları çok büyük ölçüde etkilemiştir ve bu etkiler, şu anda serbest eczane sahibi tüm üyelerimizi darboğaza sokmuş; üyelerimizin dörtte birlik bölümü açısından ise telafisi mümkün olmayan bir zarar oluşturmuştur. Mevcutta, 8000 serbest eczacı, mali açıdan çok ciddi zorluklar altındadır.

        Kamu kurumlarının serbest eczanelerden ilaç alımı konusunda, 14.12.2004 tarihinde dönemin Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ve Türk Eczacıları Birliği Başkanı tarafından imzalanan protokol hükümleri, 09.02.2005 tarih 25722 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2005 Mali Yılı Bütçe Uygulama Talimatı ile yürürlüğe konmuştur. Buna göre,  10.02.2005 tarihinden itibaren, kamu kurum ve kuruluşları ile sözleşmeli eczaneler tarafından fatura edilen ilaçlarda, eczacı ıskontosuna ek olarak perakende satış fiyatı üzerinden, Talimat eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi ile belirlenen oranda kamu kurum indirimi yapılması uygulamasına başlanmıştır.

        Kamu kurum indirimi, ilacın eczane tarafından kamuya fatura edilmesi sırasında, ilacın perakende satış fiyatı üzerinden yapılmaktadır. Ancak, ilacın ruhsat sahibi firması tarafından ecza deposu aracılığıyla eczaneye temininde, kamu kurum indirimi depocu satış fiyatı üzerinden uygulandığından, eczacının, her kalem ilaç için farklı oranda olmak üzere bir kaybı oluşmaktadır. Söz konusu uygulama yanlışlığı, eczane başına ortalama %3 fazladan ıskonto yapılmasına neden olmaktadır.  Bu kayıp, eczacının, sözleşme gereği yapmakla yükümlü bulunduğu eczacı ıskontosu haricinde, ortalamada %3 oranında bir ek ıskontoyu yapması nedeniyle ortaya çıkmaktadır.

 

Uygulamanın başladığı 10.02.2005 tarihinden bu yana üyelerimizden gerçekleşen bu kayıp,

-          Süreçte meydana gelen sektörel değişimler,

-          İlaçların reçeteye yazım ve geri ödenme koşullarında yapılan değişiklikler,

-          İlaç Fiyat Kararnamesi nedeni ile meydana gelen fiyat düşüşleri,

-          Kademeli ıskonto uygulamasına geçiş,

-          Kamu kurum ve kuruluşlarının ödeme gecikmeleri ve reçete kontrollerinde yapılan kesintiler,

Nedeniyle, eczacıyı içinden çıkamadığı bir darboğaza çekmiş ve ilaç temin hizmetini bu koşullar altında veremeyecek duruma getirmiştir. Kamu kurum ve kuruluşlarının geri ödeme sürecinde,

 

Birliğimiz ile kurumlar arasında imzalanan protokol ile belirlenen geri ödeme sürelerine de uyulmamaktadır. Geri ödemeler konsolide bütçeye tabi kurumlarda 6 (altı) ay; yeşil kart için 4 (dört) ay geriden gelmekte; Sosyal Güvenlik Kurumu’nda ise fatura teslim tarihinden 80 gün sonra yapılmaktadır. Çalışanlar için reçete tutarının %20sini, emekliler için %10’unu oluşturan hasta katılım payları ise, kurumlar tarafından 4 (dört) aylık bir gecikme ile eczanelere ödenmektedir. Ecza depolarının eczanelere ilaç temininde uyguladığı vadelerin kısaltılmış olması mevcut geri ödeme sisteminde eczacıya mali açıdan taşıyamadığı bir yük getirmektedir.

Tüm bu etkenlerin birleşmesi sonucunda üyelerimizin yaşadığı sıkıntının boyutu;  sektör bileşenleri ile özellikle son bir yıl içerisinde yapılan toplantılarda Birliğimiz tarafından defalarca dile getirilerek konunun çözüme kavuşturulması talep edilmiş; ancak bugüne kadar kamu kurum ıskontosu ile ilgili uygulamada herhangi bir değişiklik ve düzeltme yapılmamıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’nda yapılan toplantılarda da, kamu kurum ıskontosu indirimi ile ilgili olarak yapılan uygulama yanlışlığının ivedi olarak düzeltilmesi ve ilacın depo aracılığıyla eczaneye temininde ilacın perakende satış fiyatı üzerinden kamu kurum indirimi yapılması  gerektiği; ve bu sorunun ivedi biçimde sektör bileşenleri arasında çözümlenmesinin elzem olduğu belirtilmiştir.

Üyelerimizin, bu şartlar altında daha fazla ilaç temin olanağı bulunmamaktadır. Konunun, çok ivedi biçimde değerlendirilmesi ve üyelerimizi içinde bulundukları darboğazdan çıkaracak açılımın sağlanabilmesi için ihtiyaç duyulan çözüm yolunun oluşturulabilmesi için, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti tarafından, 15.11.2007 Perşembe günü saat 09.00’da İstanbul Dedeman Oteli’nde düzenlenecek olan toplantıya, Yönetim Kurulu düzeyinde katılımınızı önemle rica ederim. 

 

Saygılarımla,

Ecz.Erdoğan ÇOLAK

Başkan



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat