TMMOB ve Oda Etkinlikleri Hükümet tarafından hazırlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu'nda değişiklik içeren tasarıya, 7 meslek örgütünden tepki geldi. Meslek örgütleri TÜRMOB için hazırlanan meslek yasa tasarısında seçimle ilgili maddelerin geri çekilmesini istedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB), Türk Eczacılar Birliği (TEB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) "Siyasetin arka bahçesi olmamaya kararlı meslek örgütlerinden, hükümete 5 soru" başlıklı ortak bir açıklama yaptı.

SİYASETİN ARKA BAHÇE OLMAMAYA KARARLI
MESLEK ÖRGÜTLERİNDEN

HÜKÜMETE 5 SORU


Meslek örgütleri; kamu yararını gözeten, eğitim faaliyetleri ve objektif değerlendirme kriterleriyle üyesini geliştiren, siyasi erkten bağımsız olarak uzun vadeli stratejilerle üretim yapan, sanayi ve hizmet kuruluşları kadar ülkenin başarısında etkilidirler.

Meslek örgütleri; Demokratik işleyişin vazgeçilmezi olan sivil toplumun da temel taşıdırlar. Meslek kuruluşları, varlık nedenleri gereği, özerk olmak durumundadır.

Bu kuruluşların her dönemde ve her platformda demokrasiyi geliştiren adımların destekçisi olmalarının koşulu da budur.

Aksi halde mesleki örgütlenmeler, demokratik işleyişin ölçütlerini, dönemin iktidarının çıkarlarıyla sınırlı olarak gözeten bir yapıya dönerler.

Bu risk, demokrasi ve cumhuriyetin değerlerini sindirmeye çalışan genç Türkiye Cumhuriyeti'nin göze alabileceği bir risk değildir.

Gerek ülke çıkarları gerek mesleki sorunlara yaklaşım konusunda siyasi erkten bağımsız meslek kuruluşları, her iktidar döneminde, özerk kararlarını alabilen, önermelerde bulunan ve çözümler üreten yapıyı koruyabilmelidir.
Farklı bakışlara, düşüncelere kapatılan kapıların tek tipleşmeyi yaratacağı ve bundan katılımcı demokrasinin zarar göreceği bilinmelidir.

Bu gerçekler ışığında AKP hükümetinin, meslek örgütlerini işlevsiz kılacak düzenleme yapmasını, demokrasinin temel dayanağı olan çok sesliliğin yok edilmesi girişimiyle eş anlamlı olarak değerlendiriyoruz.

Yasama yetkisini de kullanarak deyim yerindeyse "taraftar" olarak kabul edilen kesimleri açıkça destekleyen ve TÜRMOB için nispi temsil sistemini öngören, böylece üye iradesini hiçe sayan, ayrıca seçme ve seçilme hakkına engel koyan hükümete birkaç sorumuz var:

1- Siyasi erke bağımlı bir meslek örgütü sizin iktidarınız sırasında ve bu iktidar döneminden sonra ülke çıkarları ile kamu yararını gözetebilecek midir? Temel niteliği olan özerkliği koruyabilecek midir?

2- Özerkliğini koruyamamış meslek örgütlerinde dönemin iktidarlarına tabi yönetimlerin kayırmacılık girişimlerine nasıl engel olacaksınız?

3- Meslek örgütlerinin en temel işlevi olan üyelerinin sorunlarına çözüm üretme, sorumlu oldukları mesleki alanların bilimsel derinliğe, tarafsız sorgulamaya yönelik çalışmaları hangi kanallar ile gerçekleşecek?

4- Muhasebe/ denetim mesleğinin çalışma altyapısını düzenleyen yasayı seçimlere kısa bir süre kala değiştirme hazırlığınız var. Yeni TTK yasası, Basel II, Sosyal güvenlik yasası gibi uygulama alanları net olmayan onlarca sorun dururken sadece yönetime sokmak istediğiniz kesimler için yasa çıkarıyorsunuz. Eğer sorunları çözmek niyetiniz samimiyse sorunlara taraflarıyla çözüm aramak gerekmez mi?

5- Tasarıda öngördüğünüz odalardaki seçim sistemine göre şu anda Meclis'te bulunan diğer partilerle yürütme organını yani bakanlıkları paylaşmanız gerekir. CHP, MHP, DTP ve DSP'ye hangi bakanlıkları vereceksiniz?
İki dönem üst üste aynı kadroların yönetimde bulunması demokrasinin ruhuna aykırı ise önümüzdeki ilk genel seçimlere AKP'nin katılmaması gerektiği sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye'nin önündeki genel seçimlerde nasıl bir tutum içinde olacaksınız?

Bu sorulara yanıt verilmesini ve TÜRMOB için hazırlanan meslek yasa tasarısında seçimle ilgili maddelerin geri çekilmesini, gündeminizde olan diğer meslek örgütlerine ilişkin oluşacak mesleki sorunlara konunun taraflarıyla çözüm aranmasını da bekliyoruz.

Meslek örgütleri hiçbir siyasi gücün arka bahçesi olmamıştır, olmayacaktır.

Kararlılığımız ve mücadelemiz özerkliğin sigortası olacaktır.


Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)
Türk Tabipleri Birliği (TTB)
Türkiye Barolar Birliği (TBB)
Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)
Türk Eczacılar Birliği (TEB)
Türk Dişhekimleri Birliği (TDB)
Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB)



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat