SGK ve TEB arasında SGK Sözleşmesi  görüşmelerinin yeniden başladığı bildiriliyor.

Gelinen son aşamada SGK hazırladığı bir protokol taslağını ve bir sözleşme taslağını TEB’ e iletti ve yanıt bekliyor.

Söz konusu taslakları  olduğu gibi aşağıda yayınlıyoruz.

 

 

Sosyal Güvenlik kurumu ile TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİNİN

sgk SİGORTALILARINA teb ÜYESİ ECZANELERDEN İLAÇ TEMİNİNE İLİŞKİN PROTOKOL

 

Amaç

Madde 1- Bu Protokolün amacı Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilerin ilaç ve tıbbi malzeme ihtiyaçlarını Türk Eczacıları Birliği üyesi eczanelerden temini konusunda sözleşme yapılması hususunu düzenlemektir.

 

Kapsam

Madde 2- Bu Protokol hükümleri sağlık yardımları Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanan ve Kurumca yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinin kapsam maddesinde tanımlanan genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri ve Türk Eczacıları Birliği üyesi sözleşme imzalayan eczaneleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 3- Bu Protokol 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesi ile 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 39 uncu maddesinin birinci fıkrasının (j) bendi hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.

 

Tanımlar

Madde 4- Bu Protokolde geçen;

a) Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığını,

b) TEB: Türk Eczacıları Birliğini,

ifade eder.

 

Çalışma usul ve esasları

Madde 5- Kurum finansmanını sağladığı ilaç ve tıbbi malzeme giderlerini TEB üyesi eczanelerle imzalayacağı sözleşmeler doğrultusunda temin eder. Sözleşme bu Protokolün ekidir.

 

Madde 6- 350.000 TL’ye kadar satış hâsılatı olan eczaneler tarafından %0,

350.000 TL ile 600.000 TL arasında satış hâsılatı olan eczaneler tarafından %1,

600.000 TL ile 900.000 TL arasında satış hâsılatı olan eczaneler tarafından %1,5,

900.000 TL ve üzerinde satış hâsılatı olan eczaneler tarafından % 2,5

oranında eczane indirimi uygulanır.

Eczanelerin satış hâsılatının belirlenmesinde, bir önceki takvim yılındaki KDV hariç satış hâsılatı tutarı esas alınır.

Bir önceki yıl satış hâsılatı olmayan yeni açılan eczaneler için indirim oranı sıfırdır.

Eczane indirim oranları her yılın nisan ayından itibaren eczane satış hâsılatına göre yenilenerek uygulanır.

Eczane indirimi, ilacın perakende satış fiyatı üzerinden SUT’da belirtilen kamu kurum iskontosu uygulandıktan sonra ulaşılan fiyattan yapılır.

 

Madde 7- Eczaneler, sözleşme yaparken 6643 sayılı Türk Eczacıları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak TEB tarafından bastırılmış, bu Protokole uygun “Tip Sözleşmeleri” (EK-1) kullanırlar. Bu Protokolün eki olan sözleşme metninin basım ve dağıtımı Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılır. Ayrıca Kurumca talep edilmesi halinde kitap, broşür vb. dokümanların basım ve dağıtımı Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılacaktır.

TEB bu Protokol ekindeki sözleşme karşılığında eczanelerden herhangi bir ad altında herhangi bir bedel talep edemez.

 

Madde 8- Kurum, Protokol ve Sözleşme hükümlerini kabul eden, sözleşme yapmaya engel hali (devam eden fesih cezası, ödenmemiş cezai şart, mesleğini ifa etmeye engel olabilecek mahkeme kararı veya sağlık şartı vb.) olmayan ve başvuru formunu getiren her eczane sahibi veya mesul müdürü ile sözleşme yapar.

 

Madde 9- Sözleşmeli eczaneler görülebilir dış mekânlarına “SGK İLE SÖZLEŞMELİ ECZANE” tabelası asmakla yükümlüdür. Belirtilen tabela dışında SGK’ya devir olunan kurumlara ait “SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Resmi Kurumlarla anlaşmamız vardır” gibi tabela asamazlar.

 

Madde 10- Aşağıda belirtilen reçeteler Türk Eczacıları Birliği sorumluluğunda ve ilgili Bölge Eczacı Odası koordinasyonunda eczanelerce eşit paylaşım esasına dayanarak Bölge Eczacı Odalarınca onaylandıktan sonra Kuruma fatura edilecektir.

a- Mor ve turuncu reçeteye yazılması zorunlu olan ilaçların yer aldığı reçeteler,

b- İşyeri hekimi tarafından yazılan reçeteler,

c- Eritropoietin ve darbepoetin preparatlarını ihtiva eden reçeteler,

d- Diyaliz solüsyonlarını ihtiva eden reçeteler,

e- Eczacı Odalarınca dağıtım protokolü yapılan ünitelerdeki yatan hasta reçeteleri,

f- 2828 sayılı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu hükümlerine göre korunma, bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinden ücretsiz faydalanan kişilere ait reçeteler ve huzurevlerinde kalan kişilere ait reçeteler,

g- Eczane olmayan yerleşim bölgelerindeki sigortalı ve hak sahiplerine ait reçeteler,

h- Organ nakli sonrasında kullanılan ilaçlar ve infertilite tedavisinde kullanılan ilaçları içeren reçeteler.

Kurum sağlık yardımlarından faydalanan kişiler, bu madde kapsamındaki reçeteleri ile istedikleri eczaneye veya eczacı odaları tarafından kurulan irtibat bürolarına başvurabilirler. Eczanelere başvuran kişilere ilaçları aynı gün içerisinde başvuruda bulunduğu yerden teslim edilir. Bölge Eczacı Odaları koordinasyonunda dağıtım sistemi kapsamında bulunan ilaçlar tüm eczaneler tarafından aynı kriterlerle karşılanacak, reçete sahibinin ilacına erişimi kolaylaştırılacaktır.

Sisteme ilişkin Kuruma iletilen öneri ve şikâyetler Kurum tarafından yazılı olarak TEB’e iletilir. TEB tarafından yapılan iyileştirmeler de Kuruma yazılı olarak bildirilir. Kişilerin ilaca erişiminin aksatıldığı veya eczaneler arasında eşit paylaşım esasına aykırı hareket edildiği tespit edilen yerlerde Kurum bu madde hükmünü uygulamamaya yetkilidir.

Bölge Eczacı Odaları tarafından reçetelerin onayı karşılığında sözleşmeli eczanelerden alınacak olan katkı payı, bu sistemin işleyişi için yapılan masrafları geçmeyecek şekilde belirlenir. Bölge Eczacı Odaları üçer aylık dönemlerde sistemin gelir ve giderlerini gösteren belgeleri TEB aracılığıyla Kuruma rapor eder.

 

Madde 11- Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti ve Bölge Eczacı Odaları tarafından yapılan denetimlerde, Protokol eki Sözleşmede yer alan, sözleşmenin feshini ve/veya para cezasını gerektiren hususların tespit edilerek Kuruma bildirilmesi halinde, bu durum Kurum tarafından değerlendirilerek fesih hükümleri ve süreleri ile cezai şartlara ilişkin işlem yapılır. Yargı kararı ile haksız yapıldığına karar verilen tespitler nedeniyle yaptırım uygulanan eczacının uğradığı her türlü maddi ve manevi zarar, tespiti yapan eczacı odası ile Türk Eczacıları Birliğince müteselsilen karşılanır. Ancak Kurum aleyhine dava açılması halinde, açılan dava Türk Eczacıları Birliğine ihbar edilir.

 

Madde 12- Eczanelerden ilaç temin etmek üzere başvuran kişilere deontolojik kurallar çerçevesinde hizmet verilmesinde hasta memnuniyetinin sağlanması esastır.

 

Ödeme

Madde 13- Fatura muhteviyatı ilaç bedelleri eczanelere 60 gün içerisinde ödenir.

 

Yürürlük

Madde 14- Bu Protokol hükümleri 01/01/2011 tarihi itibariyle yürürlüğe girer.

 

Madde 15- Protokol hükümleri ancak tarafların mutabakatı ile değiştirilebilir. Taraflar arasında yapılacak Ek Protokol veya Protokollerle düzenleme yapılması halinde, sözleşmeli eczaneler bu düzenlemelere uymakla yükümlüdür.

 

Madde 16- Bu protokolün uygulanmasında Kurum ile TEB arasında doğan uzlaşmazlıklarda Ankara mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

 

Yürütme

Madde 17- Bu Protokol hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı ile Türk Eczacıları Birliği Başkanı birlikte yürütür.

 

Bu Protokol 17 (onyedi) madde ve eki bir sözleşmeden ibaret olup 2 (iki) nüsha olarak tanzim edilmiş .../.../2011 tarihinde taraflarca imza altına alınmıştır.

 

 

TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ

adına

 

 

 

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

adına

Ecz. Erdoğan ÇOLAK

Genel Başkan

Uzm. Dr. Hasan ÇAĞIL

Genel Müdür

 

 

 

 

 

 

 

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU KAPSAMINDAKİ KİŞİLERİN TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ ÜYESİ ECZANELERDEN İLAÇ TEMİNİNE İLİŞKİN SÖZLEŞME

 

1.       TARAFLAR, KONU VE TANIMLAR

1.1.    Taraflar

Bu Sözleşmenin tarafları, ……..…… Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile …..……….. Eczanesi sahibi/mesul müdürü Ecz. …………. ………………..’dir.

1.2.    Konu

Bu Sözleşmenin konusu, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık yardımları karşılanan ve (2) numaralı maddede belirtilen kişilere, serbest eczanelerden ilaç teminine ilişkin usul ve esaslar ile karşılıklı hak ve yükümlülüklerin belirlenmesidir.

1.3.    Dayanak

Bu Sözleşme; Sosyal Güvenlik Kurumu Kapsamındaki Kişilerin Türk Eczacıları Birliği Üyesi Eczanelerden İlaç Teminine İlişkin Protokol hükümleri gereğince düzenlenmiştir.

1.4.    Tanımlar

Bu Sözleşmede geçen;

1.4.1.   Kurum: Sosyal Güvenlik Kurumunu,

1.4.2.   Kurum taşra teşkilatı: Kurumla sözleşmeli eczanenin reçetelerini teslim ettiği ve Kurum tarafından web sayfasında duyurulan birimi,

1.4.3.   TEB: Türk Eczacıları Birliğini,

1.4.4.   Eczacı: 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Kanunun 1 inci maddesinde tarif edilen eczane sahibi ve/veya mesul müdürü,

1.4.5.   Hasta: Kurum tarafından sağlık yardımları karşılanan ve (2) numaralı maddede belirtilen kişileri,

1.4.6.   Reçete sahibi: Bu Protokol gereğince adına ilaç reçetesi düzenlenen ve (2) numaralı maddede belirtilen kişileri,

1.4.7.   SUT: Sözleşmenin geçerli olduğu dönemde yürürlükte bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği ile Ek Tebliğleri,

1.4.8.   A grubu reçete: Sağlık Uygulama Tebliğinin (9.2.2) numaralı maddesinin (d) bendinde sayılan reçeteleri,

1.4.9.   B grubu reçete: Sağlık Uygulama Tebliğinin (9.2.2) numaralı maddesinin (g) bendinde sayılan reçeteleri,

1.4.10. C grubu reçete: Sağlık Uygulama Tebliğinin (9.2.2) numaralı maddesinin (a), (b), (c), (e) ve (f) bentlerinde sayılan reçeteleri,

1.4.11. Fatura dönemi: Özel düzenlemeler saklı kalmak kaydıyla, eczane tarafından her ayın birinci ve sonuncu günü dâhil olmak üzere verilen hizmetleri kapsayan dönemi,

1.4.12. Ödeme Genelgesi: Kurum tarafından yayımlanan fatura inceleme birimlerinin oluşumu, fatura örnekleme, inceleme ve ödeme usul ve esaslarına ilişkin “Fatura Bedellerinin Ödenmesi” konulu Genelgeyi,

1.4.13. İlaç Takip Sistemi: İlaç dış ambalajlarında yer alan karekodlar üzerinden, ilaçların kayıtlarının tutulduğu ve takibinin yapıldığı Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulan sistemi,

1.4.14. Eczane Provizyon Sistemi: Kurum bilgi işlem sistemleri üzerinde, eczaneye müracaat eden kişinin sağlık yardımlarından yararlanma hakkının olup olmadığının tespiti için kullanılan ve girilen bilgiler esas alınarak reçetenin karşılanmasına ilişkin bazı denetim ve sorgulamalar yaparak karşılanan reçetelerin Kuruma fatura edilmesi ve kontrolünde kullanılan sistemi,

ifade eder.

 

2.       SÖZLEŞMEYE GÖRE HİZMET ALACAK KİŞİLER

Bu Sözleşmeye göre hizmet alacak olan kişiler, SUT’un (1.2) numaralı maddesinde belirtilen kişilerdir.

 

3.       UYGULANACAK USUL VE ESASLAR

3.1.   Eczane tarafından, SUT’un “2. Sağlık Hizmeti Sunucuları” başlıklı bölümünde tanımlanan sağlık hizmeti sunucularından; Birinci Basamak Resmi Sağlık Kuruluşları, İkinci Basamak Resmi Sağlık Kurumları, Üçüncü Basamak Resmi Sağlık Kurumları ve sözleşmeli/protokollü İkinci Basamak Özel Sağlık Kurumları tarafından düzenlenen reçetelerin yanı sıra aile hekimliği uygulamasına geçilmeyen illerde faaliyet gösteren özel poliklinikler, sözleşmeli diyaliz merkezleri, sözleşmeli tanı tedavi merkezleri ve işyeri hekimleri (yalnızca ilgili işyerinde çalışanlara) tarafından düzenlenen reçeteler ile “acil hal” kapsamında sözleşmesiz sağlık kuruluşları tarafından düzenlenen reçeteler bu sözleşme çerçevesinde reçete veriliş tarihinde yürürlükte olan SUT hükümleri doğrultusunda karşılanır.

3.2.   Reçete muhteviyatı ilaç bedellerinin eczaneye ödenebilmesi için, reçetelerin SUT’ta belirlenen kurallara ve Sağlık Bakanlığının konuya ilişkin mevzuatına uygun olarak düzenlenmiş olması, aşağıda sayılan işlemlerin reçeteye uygulanması ve belirtilen belgelerin reçete ekinde bulunması şarttır. Eczane tarafından bu özellikleri taşımayan reçeteler kabul edilmeyecek, kabul edilse dahi bu reçetelerdeki ilaç bedelleri (3.7. numaralı madde kapsamında yapılan iade sonrasında düzeltilmiş bulunanlar hariç) Kurum tarafından ödenmeyecektir.

3.2.1.   Reçetelerde SUT’un (6.1.1.A.3) numaralı maddesinde belirtildiği üzere; hekimin adı soyadı, kuruluş/kurumun adı, hekimin ana uzmanlık dalı ile birlikte var ise yan uzmanlık dalı, asistanlar için ihtisas yaptığı uzmanlık dalı ve hekimin diploma numarası veya Sağlık Bakanlığınca verilen doktor diploma tescil numarası bilgileri ve hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacaktır. Ayrıca reçetelerde hasta T.C. kimlik numarası, adı soyadı, reçete tanzim tarihi ve protokol numarası yer alacaktır. İmza dışındaki bilgiler, el yazısı ile yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında veya hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde olabilir. Bu reçetelerde, kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır. Yatan hasta reçeteleri için SUT’un ilgili madde hükmü geçerlidir.

3.2.2.   Sözleşmeye göre hizmet alacak kişilere ait reçeteler süresi içerisinde Eczane Provizyon Sistemine kayıt yapılarak karşılanır. Provizyon sisteminden onay alan reçeteye ilişkin çıktı reçeteye eklenir, bu çıktının bir örneği talebi halinde ilaçları teslim alan kişiye verilecektir.

3.2.3.   Reçetelerin arka yüzünde; ilacı/ilaçları alan kişinin adı, soyadı ve “.... kalem .... kutu ilacı aldım” ibaresi, hastanın veya birinci derece yakınının telefon numarası ve/veya adresi, imzası, ilacın/ilaçların reçete sahibi veya birinci derece yakını dışındaki kişilerce alınması halinde ise ayrıca T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik numarası olmaması halinde ibraz edilen kimlik belge numarası yer alacaktır. Reçetelerin arka yüzüne ve (varsa) karnede kalan nüshalarına eczane kaşesi basılacak, reçetelerin arka yüzü eczacı tarafından imzalanacaktır. (EK-1)

3.2.4.   Verilen ilaçların tamamının karekod bilgileri İlaç Takip Sisteminden onay alınarak Kuruma fatura edilecektir. Sağlık Bakanlığı tarafından Beşeri Tıbbi Ürünler Yönetmeliği ile karekod uygulaması kapsamı dışında tutulan ürünlere ait kupür ve barkod diyagramları reçeteye düşmeyecek şekilde eklenecektir. İlaç Takip Sistemi (İTS-Karekod uygulaması) üzerinden satış onayı alınarak Kuruma fatura edilen ilaçlarla ilgili olarak Sağlık Bakanlığınca ve Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.

3.2.5.   Majistral ilacın terkibine giren ilaç varsa, bunlara ait karekodların İlaç Takip Sistemine satış bildirimi yapılacaktır. Gerek duyulması halinde Kurumca bu tip ilaçların fiyatları hakkında Sağlık Bakanlığından bilgi istenecektir.

3.2.6.   Kullanımı rapora bağlı veya katılım payı alınmayacak ilaç(lar) için ilgili raporun bir fotokopisi reçeteye eklenecektir. Elektronik ortamda düzenlenmiş sağlık raporları konusunda Kurumca yapılacak düzenlemelere uyulacaktır.

3.2.7.   Yurtdışı sigortalıları için, provizyon sisteminde müstahaklık sorgulaması yapılıncaya kadar, Sosyal Güvenlik İl/Merkez Müdürlüklerince düzenlenmiş “Sosyal Güvenlik Sözleşmesine Göre Sağlık Yardım Belgesi”nin fotokopisi ve bu sigortalılara ilişkin deneme ilaç provizyon çıktısı ve İTS’ye karekod bildirimi yapıldığına dair çıktı reçeteye eklenecek olup, ayrıca adlarına düzenlenen reçetelere sağlık yardım hakkını veren ülkenin adı yazılacaktır. Söz konusu reçetelerin Kuruma ibrazında Sözleşme eki (EK-2)’de bulunan form doldurulacaktır.

Geçirdikleri iş kazası nedeniyle prim ödeme gün sayısı şartına bağlı olmaksızın sağlık yardımları Kurumca karşılanan aktif sigortalılar için, provizyon sisteminde müstahaklık sorgulaması yapılıncaya kadar, işveren tarafından düzenlenmiş ve iş kazası bölümü doldurulmuş vizite kağıdı reçeteye eklenecektir.

3.2.8.   Reçetelerde, yazılan ilacın miktarı bir birimden (kutu, şişe vb.) fazla ise hekim tarafından miktar ayrıca yazı ile de belirtilecektir.

3.2.9.   Aşağıda belirtilen ilaçların kullanımında endikasyon uyumu aranacaktır.

- SUT’da ödeme şartı endikasyona bağlı olan ilaçlar (SUT’un (6.2) numaralı maddesinde özel olarak etken madde adı belirtilip endikasyon uyumu aranacağı belirtilen ilaçlar),

- SUT’un (12.2) numaralı maddesinin “6.1.Ç.(5) Sağlık raporu aranmaksızın” başlığı altındaki (a) ve (b) bendinde belirtilen süre ile yazılan ilaçlar,

- SUT eki EK-2/A, EK-2/B ve EK-2/C listelerinde ödeme şartı olarak ayrıca endikasyon belirtilen ilaçlar,

- İlaç kullanım raporuna dayanılarak katılım payından muaf olarak verilen ilaçlar. (SUT eki EK-2 listesinde yanında (*) yıldız işareti bulunanlar için kendi bulunduğu üst başlıklarda belirtilen hastalıklarda kullanımında),

Bu ilaçların endikasyon dışı reçete yazımında, Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım izninin bir örneği reçeteye eklenecektir.

3.2.10. Reçetede ilacın ticari adı belirtilmeyip sadece kimyasal adı (etken madde adı) belirtilmiş ise, eczacı tarafından o etken maddeyi içeren piyasada bedeli en düşük olan ilaç verilecektir. Pahalı olan ilacın verilmesi halinde en düşük bedel üzerinden ödeme yapılacaktır. Ancak provizyon sisteminde eşdeğer ilaç uygulaması bandında yer alan ilaçlardan herhangi birisinin verilmesi halinde verilen ilacın bedeli ödenecektir.

3.2.11. Reçetede yazılı ilacın SUT eki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi” nde (EK-2/D) ve provizyon sisteminde eşdeğer ürün grubu sütununda yer almaması halinde, hekim tarafından reçeteye yazılmış olan ilacın yerine farmasötik eşdeğerinin verilebilmesi için, verilecek ilaç bedelinin reçetede yazılı ilaç bedelinden fazla olmaması ve eczacı tarafından reçete üzerine “........................ ilacı yerine ....................... ilacını veriyorum, farmasötik eşdeğeri olduğunu onaylıyorum.” ibaresinin yazılarak veya bu ibareyi içeren kaşenin basılarak imzalanması şarttır.

3.2.12. Reçetelerde mutlaka teşhis yer alacaktır. Teşhisin rapor ile belgelendiği durumlarda teşhis reçete üzerinde yok ise rapordaki teşhis reçete teşhisi olarak kabul edilir. Reçetede kullanımı endikasyon uyumuna bağlı ilaçlar hariç olmak üzere tek teşhis yazılması yeterlidir.

3.3.   Reçete muhteviyatı ilaçlar bölünemez, reçetede yer alan tüm ilaçların aynı eczane tarafından verilmesi ve fatura edilmesi zorunludur.

3.4.   Bu Sözleşme çerçevesinde eczaneden temin edilen reçete muhteviyatı ilaçlar için eşdeğer ilaç uygulamasında, SUT’da belirtilen hükümler geçerlidir. Hekim tarafından reçeteye yazılan (SUT eki Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesinde eşdeğer grubu sütununda yer alan) ilaçlar için eşdeğer ilaç uygulamasında;

3.4.1.   Reçetede yazılı ilaç, SUT’da belirlenen yüzdelik dilim içinde ise kendisi veya ucuz olanı verilir ve verilen ilaç üzerinden ödeme yapılır.

3.4.2.   SUT’da belirlenen yüzdelik dilim içinde ancak reçetede yazılı ilaçtan daha pahalı olanının verilmesi durumunda reçetede yazılı ilaç bedeli üzerinden ödeme yapılır.

3.4.3.   Reçetede yazılı ilaç SUT’da belirlenen yüzdelik dilimin üzerinde ise, belirlenen yüzdelik dilimin içinde ilaç verilmesi durumunda verilen ilacın bedeli esas alınarak ödeme yapılır.

3.4.4.   Reçetede yazılı ilaç SUT’da belirlenen yüzdelik dilimin üzerinde ise ve eczane tarafından da bu ilaç veya yüzdelik dilimin üzerinde başka bir ilaç verilmiş ise, en ucuz ilaç bedeli üzerine SUT’da belirlenen yüzdelik tutarın eklenmesi ile bulunacak bedel üzerinden ödeme yapılır.

3.5.   Reçetelerde yazılı ilaçların ambalaj miktarı (20 tablet, 100 ml. gibi) hekim tarafından belirtilmemiş ise, eczacı tedaviyi sağlayabilecek mümkün olan en küçük ambalajı verecektir. Büyük ambalajlı olanların verilmesi halinde, ucuz olan bedel üzerinden ödeme yapılacaktır.

3.6.   Elektronik ortamda düzenlenmiş reçete uygulamasına ilişkin Kurumca belirlenecek usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.

3.7.   Reçete iadesi;

3.7.1. Reçete üzerinde;

Hastaya ait bilgilerin (Ad, soyad, kimlik numarası),

Hekime ait bilgilerin (ad, soyad, diploma numarası/ diploma tescil numarası, sağlık kurum/kuruluşunun adı, var ve ilacın ödenmesi için gerekli ise uzmanlık dalı),

Hekimin imzasının,

Reçete düzenlenme tarihinin,

Reçete kayıt defteri protokol numarasının,

Reçete teşhisinin (reçete ekinde teşhisi belirtir rapor yok ise),

Bir birimden fazla reçete edilmiş ilaca ait birim adetinin yazı ile belirtiminin,

Hekim, hasta, tarih, protokol no, ilaç ile ilgili bilgilerde değişiklik, iptal veya karalama var ise değişikliğe ilişkin hekim onayının (kaşe ve imza),

SUT ve eki listeler gereği reçete üzerinde belirtilmesi gereken ilaca ait özel şartları tanımlayan ibarelerin, değerlerin veya kullanım sürelerinin

bulunmaması,

Reçete arkasında;

Hasta veya yakınının ilaçları teslim aldığına bilgilerinin ve imzasının,

Eczane kaşesi ve eczacı imzasının,

Bölge Eczacı Odası koordinasyonunda dönüşümlü karşılanan reçetelerde oda onayının, bulunmaması,

Reçete ekinde;

Provizyon sistemine kayıt sonrasında alınan onaylanmış çıktının,

Provizyon sistemine raporlu olarak kaydedilmiş reçetelere ait sağlık raporunun,

SUT ve eki listeler gereği reçete ekinde bulunması gereken belgelerin (sağlık raporu, tahlil/tetkik belgesi, güvenlik ve endikasyon formları vb.),

Endikasyon uyumuna bakılacak ilaçların endikasyon dışı kullanımı halinde Sağlık Bakanlığı tarafından verilen endikasyon dışı ilaç kullanım izninin,

Yurtdışı sigortalılarına ait belgelerin,

İş kazası halinde düzenlenmiş vizite kâğıdının bulunmaması,

Reçete eki belgelerde;

01/11/2010 tarihinden önce manuel olarak düzenlenen raporlarda ve elektronik raporlarda, rapor teşhisinin detay eksikliği veya ICD-10 kodunun belirtilmemesi,

Rapor teşhisinde kullanılabilecek reçetelenmiş etken madde adının, dozunun, tedavi şemasının eksikliği,

SUT hükümleri gereği raporda belirtilmesi gereken tahlil/tetkik sonuçlarının, tedaviye başlama veya kesilme kriterlerinin, tedavi geçmişi vb. bilgilerin eksikliği,

halinde reçete ve ekleri tekrar fatura edilmeyecek şekilde iptal edilerek düzeltilmek üzere iade edilir.

3.7.2.   İade edilen reçetelerde ve eki belgelerde yapılacak düzenlemelerde, reçeteyi yazan doktor yoksa sorumlu hekimin kaşe ve onayı veya başhekimin kaşe ve onayı kabul edilir.

3.8.   Bu Sözleşme gereği, iade edildiği halde düzeltilmeyen reçetelerin ve reçete düzenleme ve ilaç yazılım esaslarına uymadığı tespit edilen reçete/ilaç bedelleri ödenmez. Ayakta ve yatarak tedavilerde, SUT’da öngörülen tedavi sürelerine uygun olmayan miktarda ilaç içeren reçetelerin verilmesi halinde, SUT’da belirtilen tedavi süresine karşılık gelen miktarın bedeli ödenir.

3.9.   Bedeli ödenmeyen ilaçlara ait karekod bilgileri İlaç Takip Sisteminden yeniden satılabilir hale getirilmez, varsa kupürler iptal edilir ve eczaneye iade edilmez.

3.10. SUT hükümlerine göre kapsamda sayılan kişilerden eczane tarafından Kurum adına tahsil edilen poliklinik muayene katılım payları, eczanenin alacağından mahsup edilir ve kalan tutar eczaneye ödenir.

3.11. Reçetede yer alan ampul adedi kadar ve mililitresine uygun plastik tek kullanımlık enjektör bedeli ödenir. Hekimce reçeteye enjektör ve/veya adedi yazılmamış olsa dahi reçetedeki ampul sayısı kadar mililitresine uygun tek kullanımlık enjektör verilir. Reçeteye enjektörlerin alındığına dair bir kayıt düşülmek suretiyle ilgiliye imzalattırılır. Yatan hasta için enjektör bedeli ödenmez.

3.12. İnsülin kalem iğne ucu bedelleri, insülin kartuşları ile birlikte ya da tek başına reçete edildiğinde ödenir. Yatan hasta için insülin iğne ucu bedelleri ödenmez.

3.13. Elektronik fatura (e-fatura) uygulamasına ilişkin Kurumca ve Maliye Bakanlığınca   belirlenecek usul ve esaslara göre işlem yapılacaktır.

3.14. Reçeteler, düzenlendiği il dışındaki diğer illerden de karşılanabilir.

 

4.       ÖDEME ŞARTLARI VE ZAMANI

4.1.    Faturaların düzenlenmesi

Eczane tarafından; sözleşmede belirtilen esaslar çerçevesinde karşılanan ve her ayın ilk ve son gününü kapsayan döneme ait reçeteler, o aya ait son günün tarihini taşıyacak şekilde provizyon sistemi üzerinden dönem sonlandırması yapılarak faturalandırılır. Faturalar SUT’un (9.2.2) numaralı maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenerek aynı maddeye göre tasnif edilecektir.

Eczane manuel ya da sistem üzerinden düzenlediği faturayı Kuruma ibraz edebilecektir.

(2) numaralı maddede belirtilen kişilerin eczanelere müracaatlarında, Kurum sağlık yardımlarından yararlanma haklarının olup olmadığının tespiti için eczane provizyon sistemi üzerinden, T.C. Kimlik Numarası ile provizyon alınması zorunludur. Ancak, T.C. Kimlik Numarası ile provizyon alınamaması durumunda, ilgili kanunlara tabi olduklarını gösterir belge ile (provizyon sistemi üzerinden müstahaklık sorgulamasının yapılması sağlanıncaya kadar) müracaat ve diğer gerekli işlemler yürütülerek verilen hizmetlere ilişkin faturalar her hasta için ayrı ayrı olmak üzere manuel olarak düzenlenir. Bu kişilerin Kurum bilgi işlem sistemine T.C. Kimlik Numarasının kaydının sağlanması amacı ile fatura ekinde ilgili kanunlara tabi olduklarını gösterir belge fotokopisi Kuruma gönderilir.

4.2.    Faturaların teslimi

4.2.1.   Düzenlenen faturalar, dönem sonlandırması yapılan ayı takip eden ayın ilk 15 günü içinde Kurum taşra teşkilatına teslim edilir. Her ayın ilk 15 günü içerisinde teslim edilen faturaların teslim tarihi o ayın 15 inci günü olarak kabul edilir. Ancak, her ayın 1’i ila 15’i arasında karşılanan kan ürünü ve hemofili reçeteleri takip eden 3 (üç) iş günü içinde, 16 ila ay sonu arasında karşılanan reçeteler ise takip eden 3 (üç) iş günü içinde olmak üzere ayda iki kere faturalandırılarak Kurum taşra teşkilatına teslim edilir. 15 inci günün tatil gününe gelmesi durumunda takip eden ilk iş günü teslim edilir.

4.2.2.   Zamanında teslim edilmeyen reçetelerin inceleme ve ödeme süreci, teslim edildiği tarihten sonraki ay döneminde teslim alınmış gibi kabul edilerek bu tarihten itibaren başlar. Kuruma zamanında teslim edildiği halde Kurum tarafından hatalı kayıt yapılması ya da kayıt altına alınamama gibi nedenlerle ödeme geciktirilemez.

4.2.3.   Reçetelerin, faturaların ve fatura eki listelerin sorumluluğu Kurum tarafından teslim alınıncaya kadar (kimin tarafından teslim edildiğine bakılmaksızın) eczacıya aittir.

4.3.    Fatura inceleme ve ödeme

4.3.1.   Eczacı, sözleşme yapılması/yenilenmesi aşamasında faturalarının kontrolünde örnekleme yönteminin kullanılıp kullanılmaması hakkında tercihini Kuruma vereceği dilekçe ile bildirir. Tercihte bulunulmaması halinde örnekleme yöntemi kabul edilmiş sayılır.

Örnekleme yapılarak fatura incelenmesi yöntemini kabul eden eczane tarafından Kuruma gönderilen fatura ve eki belgeler, teslim tarihinden itibaren en geç 60 (altmış) gün içerisinde “Ödeme Genelgesi”ne göre örnekleme yöntemiyle (A grubu, B grubu, C grubu için belirlenen oranlarda) incelenir ve inceleme sonucunda tespit edilen hata oranı reçetelerin kendi gruplarına uygulanarak ödeme gerçekleştirilir. Bu süreden önce avans ödemesi yapılmaz. Kurum ihtiyaç duyduğu hallerde fatura ve eki belgelerin tamamını incelemeye yetkilidir.

Kuruma teslim edilen örnekleme yöntemi ile incelenecek fatura eki reçeteler, reçete kontrol aşamasında herhangi bir kritere bağlı olmadan ve manuel müdahale olmaksızın provizyon sistemince sadece bir sefer örnekleme yöntemi ile seçilerek çıktı alınır. Örnekleme yöntemi ile seçilen bu reçeteler eczacı tarafından sistemden görülür.

Örnekleme yöntemini tercih etmeyen eczane tarafından Kuruma teslim edilen fatura eki reçetelerin tamamı incelenerek, fatura teslim tarihinden itibaren en geç 60 (altmış) gün içerisinde “Ödeme Genelgesi”ne göre ödenir. Bu süreden önce avans ödemesi yapılmaz.

4.3.2.   Kurumca iade edilen reçeteler eczane tarafından gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra teslim alındığı tarihten itibaren 15 (onbeş) iş günü içerisinde Kuruma teslim edilir. Bu süre içerisinde teslim edilmeyen veya eksiklikleri tamamlanmadan Kuruma teslim edilen reçete/reçetedeki eksikliği olan ilaç bedelleri ödenmez. Ödenmeyen bedel ödenecek miktardan düşülerek, döneme ait fatura bedeli takip eden ilk ödeme döneminde ödenir. Örnekleme yöntemini kabul eden eczane için, ödenmeyen bedeller hata oranı tespitinde dikkate alınarak faturaya yansıtılır.

4.3.3.   Kurum inceleme sonucunda tespit ettiği hata oranını, hata tutarını ve hatalı bulunan hususları eczaneye, e-posta veya diğer elektronik sistem yoluyla bildirir.

4.3.4.   Kurumca örnekleme yöntemi ile yapılan inceleme sonucunda tespit edilen hata oranının A grubu reçetelerde %1’in, B grubu reçetelerde %3’ün üzerinde olması halinde provizyon sisteminden eczacının ekranına 5 (beş) iş günü süreyle uyarı yapılacaktır. Eczacı tarafından bu reçetelerin tamamının kontrol edilmesinin uyarının yapıldığı günü takip eden 5 (beş) iş günü içinde yazılı olarak talep edilmesi halinde, ilgili fatura dönemine ilişkin incelenmesi istenen gruptaki tüm reçeteler incelenir. Bu madde gereği işlem yapılan eczacıya daha önce ödeme yapılmamış ise, fatura teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde alacaklarından mahsuben fatura tutarının %75’i oranında avans ödemesi yapılır. Fatura teslim tarihinden itibaren 90 (doksan) gün içinde de reçetelerin tamamı incelenerek geri kalan tutar ödenir.

4.3.5.   Örnekleme yöntemini kabul eden eczacı tarafından İtiraz İnceleme Komisyonuna başvurulması halinde, Kurum tarafından örnekleme yöntemi ile yapılan inceleme sonucunda belirlenen fatura tutarı için daha önce ödeme yapılmamış ise, fatura teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde alacaklarından mahsuben fatura tutarının %75’i oranında avans ödemesi yapılır. Fatura teslim tarihinden itibaren 90 (doksan) gün içinde de itiraza konu reçetelerin tamamı incelenerek geri kalan tutar ödenir.

Örnekleme yöntemini kabul etmeyen eczacının kesintilerle ilgili itirazı ise Ünite tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Eczacı tarafından itiraz edilmesi halinde, yapılan inceleme sonucunda belirlenen fatura tutarı için daha önce ödeme yapılmamış ise, fatura teslim tarihinden itibaren 60 (altmış) gün içinde alacaklarından mahsuben fatura tutarının %75’i oranında avans ödemesi yapılır. Fatura teslim tarihinden itibaren 90 (doksan) gün içinde de itiraza konu reçetelerin tamamı incelenerek geri kalan tutar ödenir.

4.3.6.   (6.3) numaralı maddedeki fiillerin tespit edildiği reçetelerde fiili ilgilendiren reçete veya ilaç bedelleri ödenmez. Kurumca yapılan yersiz ödemeler varsa, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile birlikte eczacının Kurumda tahakkuk etmiş alacağından mahsup edilir. Eczacının alacağının yersiz ödeme tutarını karşılamaması veya alacağının olmaması halinde, genel hükümlere göre tahsil edilir.

Tespit işleminin tamamlanamaması ve/veya sözleşmenin cezai şart bedelinin belirlenememesi gibi nedenlerle eczacının Kurumda tahakkuk etmiş alacakları Kurum taşra teşkilatınca GSS Genel Müdürlüğünün onayı koşulu ile en fazla 3 (üç) aya kadar, Kurum müfettişlerince ise en fazla 6 (altı) aya kadar askıya alınabilir.

4.3.7.   Eczacının kendisinin ve/veya çalışanlarının Kuruma sigorta prim aslı, işsizlik sigortası prim aslı, cezai şart ile bunlara bağlı gecikme cezası, gecikme zammı ve doğabilecek diğer fer’ilerine ilişkin borcu bulunması halinde bu borç miktarı yasal faizi ile birlikte eczanenin Kurumdaki alacağından düşüldükten sonra varsa kalan tutar ödenir. Bu işlemlerle ilgili belgenin bir sureti ilgiliye gönderilir.

4.3.8.   Eczaneye yapılan yersiz ödemeler, eczanenin Kurumda tahakkuk etmiş alacağından mahsup edilir. Kurumda tahakkuk etmiş alacağı veya yeterli alacağı bulunmayan eczaneler için Kurum alacağı genel hükümlere göre tahsil edilir.

 

5.       CEZAİ ŞART TAHSİLİ

5.1.    (6.3) numaralı maddede tanımlanan usulsüz fiillerin tespiti halinde, cezai şartın hesaplanması reçete bazında yapılır. Bir reçetede birden fazla usulsüz fiil tespit edilmesi durumunda cezai şartlardan en yüksek olanı esas alınır. Belirlenen cezai şartlar her bir reçetedeki tespit için ayrı ayrı hesaplanıp toplanarak uygulanır.

5.2.    Kurumca cezai şartların eczacıya tebliğinde, tespit edilen fiil ve cezai şart tutarı açıkça belirtilir.

5.3.    Cezai şartın tutarı, eczacının Kurumda tahakkuk etmiş alacağından mahsup edilir. Eczacının alacağının cezai şart tutarını karşılamaması veya alacağının olmaması halinde, genel hükümlere göre tahsil edilir.

5.4.    Kurumca uygulanacak cezai şart miktarı eczanenin bir önceki yıl satış hasılatı bedelinin %25’ini geçemez, yeni açılan ve bir önceki yıl satış hasılatı bulunmayan eczaneler için bu bedel 90.000 (doksanbin) TL’yi geçemez.

Bir sözleşme dönemi içerisinde belirlenen azami cezai şart bedelini aşan ancak Sözleşmenin (6.3) numaralı maddesi hükümleri gereğince fesih cezası uygulanmamış eczanenin sözleşmesi bir sonraki sözleşme dönemine kadar feshedilir.

 

6.       SÖZLEŞMENİN FESHİ VE CEZAİ ŞART

6.1.    Taraflar bir ay önceden yazılı bildirimde bulunmak şartıyla sözleşmeyi her zaman feshedebilir.

6.2.    Eczanenin kapanması halinde, kapanma tarihinde sözleşme kendiliğinden sona erer ve bu durum 15 gün içinde Kuruma bildirilir. Kapanma tarihine kadar eczane tarafından karşılanan reçeteler ve faturaları, (4.2) numaralı madde doğrultusunda Kuruma teslim edilir. Bu faturalar Kurum tarafından öncelikli olarak kontrol edilir ve bedelleri (4.3) numaralı maddedeki esaslara göre ödenir.

6.3.    Cezai şart uygulanacak fiiller, fesih nedeni fiiller ve sözleşme yapılmayacak süreler aşağıdaki gibidir.

6.3.1.   Eczane sözleşme kapsamında ilaç temini amacıyla başvuran herkese eşit muamele yapılması ve vatandaş memnuniyeti oluşturulması amacıyla etik kurallar çerçevesinde gereken tüm önlemleri alacaktır.

Reçetede yazılan ilacın eczanede bulunduğu halde verilmediğinin, reçete veya hasta seçimi yapıldığının, reçete sahibinin kurallara uygun yazılmış ve provizyon sisteminin onay verdiği reçetesinde yer alan ilacın hastaya bedeli karşılığında satıldığının,  sözleşme dışı gerekçelere istinaden sağlık hizmeti verilmediğinin tespiti halinde, eczane yazılı olarak uyarılır. Tekrarı halinde 500 (Beşyüz) TL, sonraki her tekrarda 1.000 (bin)’er TL cezai şart uygulanır.

6.3.2.   Sözleşmenin (6.15) numaralı maddesi uyarınca eczanede yapılan denetimlere izin vermeyen eczaneye 1.000 (bin) TL para cezası uygulanır.

6.3.3.   Reçetede yazılı ilaç yerine farmasötik eşdeğer olmayan ilaç verilmesi durumunda, 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanır. Bu maddenin uygulanmasında reçetenin karşılandığı tarihteki Kurum provizyon sistemindeki eşdeğer tablosu dikkate alınır.

6.3.4.   Son kullanım tarihi geçmiş ilaç ve tıbbi malzeme verilmesi halinde 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanır.

6.3.5.   Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalajlama ve Etiketleme Yönetmeliğine göre İlaç Takip Sistemi kapsamında yer almayan ve ambalajı üzerinde karekod bulunmayan ilaçlar için geçerli olmak üzere, reçetelere orijinal ambalajından kesilmiş ilaç fiyat kupürleri ve barkod yerine ilaç kutusunun herhangi bir yerinden ilaç ismi taşıyan kısımların kupür yerine kullanılarak Kuruma fatura edilmesi durumunun tespitinde 500 (beşyüz) TL cezai şart uygulanır.

6.3.6.   Kuruma fatura edilen reçetede ya da reçete ekinde bulunması gereken belgelerde (tıbbi bilgi ve belgeler de dâhil olmak üzere) eczacı veya eczane çalışanları tarafından tahrifat yapıldığının tespiti halinde 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.7.   Sözleşmenin (7.9) numaralı maddesinde belirtilen tabelayı asmayan ve/veya devir olunan kurumlara ait tabela bulunduran eczaneler yazılı olarak uyarılır. 30 (otuz) iş günü içerisinde gerekli düzenlemenin yapılmaması halinde 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır ve eczane yazılı olarak uyarılır. Fiilin tekrarları halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır.

6.3.8.   Hasta veya hasta yakınına teslim edilmeyen ilaçlara ait reçetelerin Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde 1.000 (bin) TL para cezası uygulanarak uyarılır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz. (Kurum tarafından yapılacak soruşturma neticesinde hastaya teslim edilmek üzere reçete tarihinden itibaren 30 (otuz) günü geçmeyecek sürede eczanede bekletildiği saptanan ilaçlar hariçtir).

6.3.9.   Sözleşmesi feshedilen eczaneye ait reçetelerin Kurum ile sözleşmeli başka bir eczane tarafından Kuruma fatura edilmesi halinde, 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süreyle sözleşme yapılmaz.

6.3.10. Herhangi bir kartona, kâğıda veya benzeri bir zemine sürşarj etiketi yapıştırılarak reçeteye eklenmesi, sürşarj yoluyla mükerrer satış yapmak için ilaç fiyat kupürünün pencere şeklinde kesilerek veya fiyat kupürünün soyularak reçeteye eklenmesi durumunun tespiti halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

Sağlık Bakanlığı tarafından fiyat kupürü ve barkodu bulunan ilaçların karekodlanması için verilen izin çerçevesinde oluşturulan Geçici 2D barkodların ilaç karşılığı bulunmaksızın firmalardan alınarak Kuruma fatura edilmesi veya fiyat kupürlü ürünlerin mükerrer satışını gerçekleştirmek için kullanılması halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.11. Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarına ait ilaçların kupürlerinin veya bedeli daha önce ödenmiş reçetelere ait kupürlerin Kuruma fatura edildiğinin tespit edilmesi halinde 5.000 (beşbin) TL para cezası uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz. (Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarına ait ilaçların dağıtım kanallarından sehven eczanelere satıldığı haller hariç.)

Kurum tarafından karekodların kesilerek ödendiği döneme ait reçetelere eklenmiş karekod bilgileri, İlaç Takip Sistemine satış bildirimi yapılmadan kişilere verilen ilaçlara ait karekod bilgileri veya başka bir eczaneye ait ilacın karekod bilgilerinin kullanılarak Kuruma reçete fatura edildiğinin tespiti halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.12. Reçeteye hekim tarafından eklenerek hastaya verilen ilaçlar hariç olmak üzere, reçeteye sonradan eczacı veya eczane çalışanları tarafından ilaç eklenerek Kuruma fatura edildiğinin tespiti halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanır. Tekrarı halinde sözleşme feshedilir ve 1(bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.13. Sağlık Bakanlığının ilgili birimleri tarafından muvazaalı olarak işletildiği tespit edilen eczanenin Kurumla sözleşmesi feshedilerek muhtemel Kurum zararının önlenebilmesi için eczanenin ödemeleri, Kuruma teslim etmiş bulunduğu tüm reçetelerinin detaylı incelenerek sonuçlandırılması için 3 (üç) ay süreyle durdurulur.

Muvazaalı eczane işleten eczacı hakkında meslekten men cezası verilmiş ise, bu süre boyunca sözleşme imzalanmaz.

6.3.14. Eczacı yada eczane çalışanlarınca kasıtlı olarak, Kuruma sahte ilaç fiyat kupürü/sahte karekod veya sahte reçete veya sahte rapor fatura edildiğinin tespiti halinde 5.000 (beşbin) TL cezai şart uygulanarak sözleşme feshedilir ve 1 (bir) yıl süre ile sözleşme yapılmaz.

6.3.15. (7.2) numaralı madde kapsamındaki bildirimlerin süresi içerisinde yapılmaması halinde;

            Eczanenin unvanının ve/veya mesul müdürünün değişmesine rağmen (7.2) numaralı madde gereğince 15 (onbeş) iş günü içerisinde bildirim yapılmaması halinde 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır ve bildirim için tanınan sürenin son gününden sözleşme imzalanan tarihe kadar karşılanan reçete bedelleri ödenmez.

            Tanınan bildirim süresi içerisinde olsa dahi, eczanenin mesul müdürü bulunmadığı dönemde veya mesul müdürün sözleşmeye engel halinin olmasına rağmen eczane tarafından karşılanan reçete bedelleri Kurumca ödenmez.

Eczanenin aynı il sınırları içindeki nakil veya adres değişikliğinin süresi içerisinde bildirilmemesi durumunda eczaneye 1.000 (bin) TL cezai şart uygulanır.

6.4.   (6.3) numaralı maddede belirtilen fiillerden fesih gerektiren birden fazla farklı fiilin aynı veya farklı fatura döneminde veya denetimde tespiti halinde Kurum zararının tahsili için eczanenin geçmişe dönük faturaları ve henüz kontrol edilmemiş faturaları incelenir. Bu incelemede farklı bir fiilin veya aynı fiilin tekrar edildiğinin tespiti halinde yeniden sözleşme yapılması için tespit edilen fiile karşılık gelen uzun olan bekleme süresi uygulanır.

6.5.   Bu Sözleşme hükümleri ile ilgili olarak ceza hukuku açısından suç teşkil eden fiillerin tespiti halinde, ilgili Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulur.

6.6.   Hakkında suç duyurusunda bulunulan ve sözleşmesi feshedilen eczacı veya mesul müdür hakkında takipsizlik kararı verilmesi ve bu kararın kesinleşmesinden sonra talep halinde sözleşme yapılır.

Ancak eczane sahibi/mesul müdür tarafından cezai şart veya fesih işleminin iptaline ilişkin dava açılması ve söz konusu davada Kurum lehine karar verilmesi halinde birinci paragrafta yer alan husus dikkate alınmaksızın tespit edilen fiil için cezai şart ve sözleşme yapılmayacak süreler uygulanır.

6.7.   Bu Sözleşme hükümleri ile ilgili olarak hakkında suç duyurusunda bulunulan ve açılan kamu davası sonucunda ceza mahkemesi tarafından beraat kararı verilen eczacının beraat kararı kesinleştikten sonra talebi halinde sözleşme yapılır.

6.8.    Fiilin/fiillerin tekrar olup olmadığının tespitinde, tebligat tarihleri esas alınır. Fiilin/fiillerin tekrarı bakımından işlendiği tarihten geriye doğru Kurumla sözleşmeli olduğu süreler dikkate alınarak son 1 (bir) yıla bakılır.

Uyarının eczacıya tebliğ edildiği tarihten sonraki 1 (bir) yıl içerisinde karşılanarak Kuruma fatura edilmiş olan reçetelerde, aynı fiilin tekrar işlendiğinin tespiti halinde cezai işleminin gereği uygulanır.

Aynı fatura dönemi içerisinde uyarı cezası gerektiren bir fiilin birden fazla reçetede tespit edilmesi halinde, her bir tespit için işlem yapılır ancak bu tespitler birbirinin tekrarı olarak değerlendirilmez.

6.9.   (6.3) numaralı maddede belirtilen fiiller nedeniyle sözleşmenin feshedilmesi halinde, Kurum tarafından, feshe gerekçe sözleşme yılı, ilgili sözleşme hükümleri, fesih başlangıç tarihi ve süresi, eczacının kimlik bilgileri (T.C. Kimlik Numarası dâhil), eczanenin ismi, adres bilgileri Maliye Bakanlığına, ilgili İl Sağlık Müdürlüğüne, ilgili Defterdarlık Muhasebe Müdürlüğüne, Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyetine ve ilgili Bölge Eczacı Odasına bildirilir.

6.10. Fesih nedeniyle sözleşme yapılmayacak süre içinde sözleşmesi feshedilen eczacının yeni bir isimle veya başka bir adreste (il değişikliği dâhil) eczane açması veya eczane devir alması halinde eczacı ile sözleşme yapılmaz.

6.11. Fesih nedeniyle sözleşme yapılmayacak süre dolduğunda, feshe ilişkin yargı süreci devam etse dahi eczacının talebi halinde sözleşme yapılır.

6.12.  Bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden önceki dönemlerde geçerli olan protokollerin/sözleşmelerin hükümlerine göre Kuruma fatura edilen ve kontrolleri Kurum tarafından bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden sonra yapılan reçeteler için, ya da reçete kontrolleri yapılmış olmakla birlikte fesih ile ilgili işlemleri henüz tamamlanmadığı durumlarda tespit edilen fiil/fiiller için, Kurumca bu Sözleşmenin (5) ve (6) numaralı maddelerinde yer alan hükümler uygulanır. Ancak eczacı tarafından tespiti yapılan aynı fiil için reçetenin veriliş tarihinde geçerli olan sözleşme hükümlerinin uygulanması Kurumdan yazılı olarak talep edilmesi halinde, reçetenin veriliş tarihinde yürürlükte olan sözleşme hükümleri uygulanır.

6.13.  Bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden önce geçerli olan sözleşme hükümlerine göre sözleşmesi feshedilen ve Kurum aleyhine feshe ilişkin dava açmış ve ihtiyati tedbir kararı almış eczacı ile ihtiyati tedbir kararı çerçevesinde ihtirazi kayıtla yeni sözleşme yapılır. Bu sözleşme hükümlerine göre sözleşmesi fesih edilen ve Kurum aleyhine feshe ilişkin dava açmış ve ihtiyati tedbir kararı almış eczacı ile ihtiyati tedbir kararı çerçevesinde ihtirazi kayıtla bu sözleşme devam eder.

Ancak ihtiyati tedbir kararının kaldırılması ve/veya davanın reddedilmesi halinde sözleşme feshedilir ve fesih nedeniyle sözleşme yapılmayacak süre uygulanır.

6.14. Bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden önce herhangi bir nedenle Kurumca veya Kuruma devredilen kurumlarca sözleşmesi feshedilen eczacının yazılı talebi halinde; Kurumca tespit edilen ve sözleşmesinin feshedilmesine neden olan fiil/fiiller için bu Sözleşmenin (5) ve (6) numaralı maddelerinde yer alan hükümler uygulanır.

Bu Sözleşmenin yürürlük tarihinden önce bu Sözleşmenin (6.3) numaralı maddesinde sayılan fiillerden dolayı sözleşmesi feshedilen eczanelerin yazılı talebi üzerine, bu sözleşmedeki cezai şart ve fesih hükümleri uygulanır. Ancak eczanenin feshine ilişkin fiil için; bu sözleşme hükümlerinde eczacının yazılı olarak uyarılması ve/veya “tekrarı halinde” yeni bir yaptırım belirtilmiş ise, bu sözleşmenin yürürlük tarihinden önce yapılmış fesih işlemi “yazılı olarak uyarı” ve/veya fesih işlemine esas fiil ise tekrara dayalı yaptırımlar için ilk fiil olarak kabul edilir.

Kurum veya Kuruma devredilen kurumlar aleyhine feshe ilişkin dava açan eczacı; davasından feragat etmek ve feragat nedeniyle mahkeme tarafından reddedilen davaya ilişkin kesinleşmiş mahkeme kararını Kuruma ibraz etmek şartıyla bu maddenin birinci fıkrasında yer alan hükümden yararlanır.

Davasından feragat edecek eczacının yazılı talebi halinde, birinci paragrafta yer alan hükmün uygulanması nedeniyle daha önce fesih nedeni olan fiil/fiiller için bu sözleşmenin (5) ve (6) numaralı maddelerine göre hesaplanacak cezai şart ve uyarı ya da sözleşme yapılmayacak süre yazılı olarak eczacıya bildirilir.

Bu madde hükmü uygulanırken daha önce Kuruma devredilen kurumlar ile yapılan sözleşmeler gereği sözleşmesi feshedilen eczacı için, fesih tarihinden itibaren geçen süre bu sözleşme hükümlerine göre sözleşme yapılmayacak süreden düşülür.

6.15. Kurum, gerek gördüğü hallerde bu Sözleşmenin uygulanmasıyla ilgili hususları, eczane nezdinde yapılacak olan da dâhil olmak üzere, Kurumun denetim ve kontrolle yetkilendirilen personeli marifeti ile her zaman incelettirebilir.

Kurum yetkilileri tarafından yapılacak denetimlerde çalışanların sigortalı olup olmadıklarının tespiti yapılarak sigortasız çalışanlar Kurumun ilgili birimine bildirilir.

Kurum yetkilileri tarafından eczanede yapılacak inceleme ve denetimler Bölge Eczacı Odalarınca görevlendirilecek denetçi eczacı ile birlikte yapılır. Bölge Eczacı Odaları, Kurumun denetçi eczacı görevlendirilmesine dair yazılı taleplerini karşılarlar. Bu talebin karşılanmaması halinde denetim Kurum elemanlarınca gerçekleştirilir.

6.16. Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüklerince görevlendirilen yasal denetçiler tarafından eczanede yapılan denetimlerde (emniyet güçleri tarafından yapılan tespitler de dâhil olmak üzere) bu sözleşmede sözleşmenin feshini ve/veya cezai şart gerektiren hususların tespit edilerek Kuruma bildirilmesi halinde, bu durum Kurum tarafından değerlendirilerek fesih hükümleri ve süreleri ile cezai şartlara ilişkin işlem yapılır.

 

7.      SÖZLEŞMEYE İLİŞKİN USUL VE ESASLAR

7.1.   Sözleşme, Protokolün imzalanma tarihinden itibaren bir ay içerisinde imzalanarak Kuruma teslim edilecektir. Bu tarihe kadar sözleşme yapılmaması halinde eczacının mevcut sözleşmesi feshedilmiş sayılır.

Ayrıca Kurumla eczane arasında Protokol esaslarına göre her yılın Ocak ayında sözleşme yenilenecektir. Kurum ile TEB arasında yapılacak Ek Protokol veya Protokollerle düzenleme yapılması halinde, sözleşmeli eczane bu düzenlemelere uymakla yükümlüdür.

Eczane tarafından Protokolün (Madde 15) numaralı maddesi kapsamında yapılan değişikliklerin kabul edilmemesi halinde bu durum Kuruma yazılı olarak bildirilir ve sözleşmenin (6.1) numaralı maddesindeki süre beklenmeksizin sözleşme feshedilir.

7.2.   Eczanenin unvanının ve/veya mesul müdürünün değişmesi halinde unvanın değiştiği ve/veya mesul müdürün ayrıldığı gün eczacı/eczanenin varisleri tarafından takip eden 15 (onbeş) iş günü içerisinde yazılı olarak Kuruma bildirilir. Süresi içerisinde bildirim yapılması ve yeni mesul müdürün sözleşme yapmaya engel halinin olmaması durumunda bildirim tarihi itibariyle yeni bir sözleşme imzalanır.

Eczanenin unvanının, sahibinin ve mesul müdürünün değişmemesi şartıyla aynı il sınırları içindeki nakil veya adres değişikliği, ruhsat fotokopisi de eklenerek dilekçe ile değişikliğin gerçekleştiği ve ruhsatın eczacıya tebliğ edildiği günden itibaren 15 (onbeş) iş günü içerisinde Kuruma bildirilmesi halinde yeni bir sözleşme yapılmasına gerek yoktur.

7.3.   Tebligat

7.3.1.   Kurum tarafından eczaneye yapılacak tebligatlar sözleşmede belirtilen adresine, eczane tarafından Kuruma yapılacak tebligatlar ise eczanenin bulunduğu yerdeki Kurumun taşra teşkilatına yapılacaktır. Tebligatlar 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre ve iadeli taahhütlü olarak yapılır.

7.3.2.   Sözleşmede belirtilen adrese yapılan tebligatlar, eczaneye yapılmış sayılır. Adres değişikliği halinde eczane adres değişikliğini 15 (onbeş) iş günü içinde yazılı olarak Kuruma bildirir. Aksi halde bildirilen son adrese yapılan tebligatlar geçerli sayılır.

7.3.3.   Kurum tarafından yapılan inceleme sonucu Sözleşme hükümlerine göre eczacıya iadesi gereken reçeteler, Kurumca ödemeli olarak gönderilir. Bu reçeteler eczane tarafından ise Kuruma kargo veya iadeli taahhütlü olarak gönderilir veya elden teslim edilir.

7.4.   Eczane, Kurumdan doğmuş ve doğacak alacaklarını hiçbir suretle devir ve temlik edemez.

7.5.    Sözleşmeden doğacak her türlü vergi, resim, harç ve masraflar eczane tarafından karşılanır.

7.6.    Sözleşmenin herhangi bir nedenle sona ermesi halinde, bu esnada işleme alınmış olan fatura/faturalar ve eki belgeler, sözleşme hükümlerine göre sonuçlandırılır.

7.7.    Eczacı tarafından ilk kez sözleşme imzalanması halinde eczacıya ait;

- Kimlik fotokopisi (T.C. Kimlik Numarası ile birlikte),

- Ruhsat fotokopisi,

- İmza sirkülerinin noter onaylı örneği,

- Bölge Eczacı Odasından onaylı sözleşme metni

- Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden onaylı form,

Yenileme halinde;

- Bölge Eczacı Odasından onaylı sözleşme metni,

- Mükellefin bağlı olduğu vergi dairesinden onaylı form,

- Ruhsat fotokopisi (değişiklik olması halinde),

Kuruma bir dilekçe ekinde ibraz edilecektir.

7.8.   Kurumla sözleşme imzalayan eczaneye provizyon şifresi verilir. Sözleşmeli eczane aynı sözleşme dönemi içerisinde herhangi bir gerekçe ile tekrar şifre talebinde bulunduğunda her bir şifre için 50 (elli) TL bedel tahsil edilir.

7.9.    Sözleşmeli eczaneler görülebilir dış mekânlarına “SGK İLE SÖZLEŞMELİ ECZANE” tabelası asmakla yükümlüdür. Belirtilen tabela dışında SGK’ya devir olunan kurumlara ait “SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve Resmi Kurumlarla anlaşmamız vardır” şeklinde başkaca tabela asamazlar.

 

8.   YETKİLİ MAHKEME

Bu Sözleşmenin uygulanmasından doğan uyuşmazlıklarda sözleşmeyi yapan İl Müdürlüğünün bulunduğu yer mahkemeleri ve icra daireleri yetkilidir.

 

9.   YÜRÜRLÜK

9.1.    Bu Sözleşme 01/01/2011 tarihinde yürürlüğe girer. Sözleşme süresi 1 (bir) yıldır.

9.2.    Eczanenin satış hâsılatının belirlenmesinde, Kurumda kayıtlı bulunan 2009 yılı, Nisan 2011 fatura döneminden itibaren 2010 yılı, KDV hariç satış hâsılatı tutarı esas alınır.

 

 

10.     YÜRÜTME

10.1.  Bu Sözleşmenin yürütümü Kurum taşra teşkilatı tarafından yapılır.

10.2. ……….. sayfa, iki nüsha ve … eki belge olarak düzenlenen bu Sözleşme, taraflar arasında karşılıklı mutabakat ile imzalandıktan sonra, bir nüshası ………………. Eczanesinde bir nüshası da Kurumda saklanacaktır.

 

Geçici Madde 1- Protokol ve eki sözleşmenin yürürlük tarihi 01/01/2011 olmakla birlikte eczanelerin sözleşme yenileme tarihi öncesine ait olan reçetelerinin kontrollerinde eczacının talebi halinde 19/01/2009 tarihli Protokol ve 2010 yılı sözleşme hükümleri esas alınır.

 

……………………………………………………….....…………………………… adresinde faaliyet gösteren ………………………….. Eczanesi sahibi/mesul müdürü olarak Türk Eczacıları Birliği ile yapılan Protokol ve yukarıda belirlenmiş sözleşme hükümleri doğrultusunda Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamındaki kişilere ait reçeteleri hasılat oranıma göre Protokolde belirlenen oranda eczacı indirimi yaparak karşılamayı ve Kuruma göndereceğim faturaların örnekleme yöntemiyle/örneklenme yöntemi uygulanmadan kontrol edilmesini kabul ediyorum. …/…/2011

 

ECZACI

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

adına

 

 

Adı Soyadı:

T.C. Kimlik Numarası:

Adresi:

Kaşe-İmza

 

 

………………. Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat