SGK’nın sistemi arap saçına döndü

Ekonews/Özel Haber-Yusuf Safvet

Eczacıların provizyon sistemi ile ilgili şikayetlerine kulak kapatan Sosyal Güvenlik Kurumu her kesimi zarara uğratıyor. Hastaların ilaç alımıyla ilgili her gün değişen kurallar, provizyon sistemindeki eksiklikler eczacı ile hastayı karşı karşıya getiriyor. Sistemdeki  boşluklar  devleti de zarara uğratmaya başladı.

Eczacılar, sık sık bağlanılamayan provizyon sisteminin çelişkili verileri yüzünden zor günler geçiriyor. Doktora muayene olduktan sonra ilacını almaya gelen her hasta, eczacı için büyük risk taşıyor.

İMAR BANKASI HESAPLARI GİBİ

Uzanlara ait İmar  Bankasının içinin boşaltılmasında kullanılan çift hesap yönteminin bir benzeri SGK’nın provizyon sisteminde yaşanıyor. Eczacılar, SGK’nın düzgün çalışmayan sistemi yüzünden, Kurumu’nda bilgisi dışında, habersizce sermayelerini kaybediyorlar.

İsmi biz de saklı bir eczacıya gelen reçete sisteme giriliyor. Provizyon sisteminden reçetenin arkasına eklenmek  üzere reçetenin çıktısı alınıyor. Çıktı da; reçetedeki LİPİTOR 20 mg.30 Tb.  ilaç için  hastanın ödemesi gereken ilaç fiyat farkı bulunmuyor.  Eczacı aynı reçeteyi, daha sonra sistemden kontrol ediyor. Reçetenin arkasına eklenmek için sitemden alınan onay ile sisteme kayıtlısı arasında  büyük farklar çıkıyor.  

Sistemdeki kayıtlara göre; 46,25 YTL olan LİPİTOR 20 mg.30 Tb. için eczacının hastadan 10.89 YTL fiyat farkı alması gerektiği ortaya çıkıyor. Bu durumda eczacı durduk yerde 10.89 YTL zarar ediyor.

DEVLET DE ZARARDA

Provizyon sisteminin devlete en büyük yararı elinde ilaç bitmeden hastalara ilaç verilmesini önleyerek sağlık harcamalarını azaltması. Burada da bir başka sıkıntı yaşanıyor. Hastanın ilaçlarının bitip bitmediği sisteme girilerek bilgi alınabiliyor. Ancak Emekli Sandığı’nda elinde ilaç bitmemiş olmasına rağmen sistemin hatasından dolayı hasta ilacını alabiliyor. Provizyon sisteminde hesap hataları da yaşanıyor. Eczaneye gidip MAJEZİK 100 Mg. 15 Tb.(6,09 YTL) BEMİKS 30 Tb.(1,66 YTL) alsanız 7,75 YTL. verirsiniz. Sistem, eczacı ve kamu indirimine rağmen bu ilaçlara 47,54 YTL. Ödüyor. Hasta da durduk yerde fazla katılım payı ödemek zorunda kalıyor.

VATANDAŞ GÖRÜYOR, ECZACI BİLMİYOR

Emekli hastalar ilaç alırken reçete bedelinin  %10’u kadar ilaç katılım bedeli ödüyor. Bu bedel, hastanın emekli maaşından kesiliyor. Eczacıya ödenmesi gereken katılım paylarını SGK 9 aydır bekletiyor. Öte yandan emekliler  SGK’nın internet sitesine girerek maaşlarından kesilen miktarları görebilirken, alacaklı durumda olan eczacılar ise bilgi alamıyor. Ekonews

http://www.ekonews.com/index.php?page=sub&pageid=3100&supplement=3


 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat