T.C.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI

Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü

Kısa Vadeli Sigortalar Daire Başkanlığı

KONU: Devredilen Bağ-Kur ve Emekli Sandığı

Sağlık Karnesi Uygulaması

GENELGE

2008/17

Sağlık yardımına ilişkin işlemleri T.C Emekli Sandığı ile Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu (Bağ-Kur) tarafından yürütülenlerin memnuniyet düzeyinin artırılması, bürokratik işlemlerin azaltılması, işgücü ve zamandan tasarruf sağlanması amacıyla sağlık karnelerinin verilmesi uygulamasına ve vize işlemlerine 07.04.2008 tarihinden itibaren son verilmesine ilişkin değişiklikler yapılarak, öngörülen işlemler aşağıda açıklanmıştır.

Bu değişikliklere paralel olarak, 25.05.2007 tarih, 26532 sayılı mükerrer sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Sağlık Uygulama Tebliğinde, sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarının reçetelerinin kullanılması, reçetelere T.C. kimlik numarasının eklenmesi amacıyla:

“12.1.1. Ayaktan tedavilerde reçetelerin düzenlenmesi” başlıklı maddesinin birinci fıkrasındaki “devredilen SSK” yerine “Kurum” ifadesi konularak, “Kurum sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere ayakta tedavi sırasında kullanılması gerekli görülen ilaçlar için, sağlık karnelerinde bulunan reçeteleri kullanılır. Ancak bu kişilerden sağlık yardımlarına ilişkin işlemleri Kurum tarafından yürütülüp sağlık karnelerinin reçete sayfaları biten ve yenilenmeyenler için sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarının reçeteleri kullanılır.” Aynı maddenin üçüncü fıkrası ikinci cümlesine hasta kelimesinden sonra gelmek üzere “T.C. kimlik numarası” kelimesinin eklenerek, “Reçetelerde, hekimin adı soyadı, kuruluş/kurumun adı, hekimin ana uzmanlık dalı ile birlikte var ise yan uzmanlık dalı, asistanlar için ihtisas yaptığı uzmanlık dalı ve hekimin diploma numarası veya Sağlık Bakanlığınca verilen doktor diploma tescil numarası bilgileri ve hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacaktır. Ayrıca reçetelerde hasta T.C. kimlik numarası, adı soyadı, Kurum sicil/tahsis numarası, reçete tanzim tarihi ve protokol numarası yer alacaktır. İmza dışındaki bilgiler, el yazısı ile yazılabileceği gibi kaşe veya bilgisayar ortamında veya hastane otomasyon sistemleri tarafından basılan etiketin/barkodun yapıştırılması şeklinde olabilir. Bu reçetelerde, kurum başhekiminin onayı ve mühür aranmayacaktır.” Şeklinde 07.04.2008 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere değiştirilmiştir.

I- EMEKLİ SANDIĞI HAK SAHİPLİĞİ AKTİVASYON İŞLEMLERİ

Kurumumuza ilk kez sağlık karnesi için müracaat eden emekli ve hak sahiplerine, daha önceden sağlık karnesi olmakla birlikte sağlık karnesi biten, kaybolan, kullanılmaz durumda olanlara, 07.04.2008 tarihinden itibaren sağlık karnesi verilmeyecek ancak sağlık yardımı hak sahipliği (aktivasyon) T.C. kimlik numarası üzerinden;

a) Emekli, malul aylığı bağlananlar Kurumumuza müracaat etmeden doğrudan sistemce,

b) Dul ve yetim aylığı alanlar (yetim aylığı alan babanın sağ olması nedeniyle yetim aylığı bağlanamayan öz ana dahil), emekli, malullük aylığı alanların kanunen bakmakla yükümlü oldukları aile fertleri fotoğraf hariç önceki uygulamalarda olduğu üzere istenilen belgelerle (Ek-1) ilgili Bölge Müdürlüklerine şahsen veya posta aracılığıyla müracaatına müteakip Kurumca, Oluşturulacaktır. Aktivasyon için yapılan müracaatlar sırasında istenen belgelerden elektronik/internet ortamında temin edilebilenler ilgililerden istenilmeyecektir.

Malul erkek çocuklar ve yabancı uyruklu eşlerin kontrol işlemleri, hak sahipliği sürelerinin bitiminde yeniden Kuruma müracaatına bağlı olarak aktivasyonları yapılacaktır.

Ellerindeki sağlık karnesini yitiren hak sahiplerine; ad ve soyadları, emeklilik sicil numarasını gösteren dilekçe ve kimlik fotokopisi ile Kuruma başvurmaları halinde yeni aktivasyonları oluşturulacaktır.

Hak sahiplerinden sağlık karnesi veya vize için Kuruma 07.04.2008 tarihine kadar posta yoluyla müracaat edenlere, sağlık karnesi adreslerine gönderilmeyecektir. Bunlardan belgeleri tamam olanlara yukarıda açıklandığı şekilde hak sahipliği aktivasyonları oluşturulacaktır.

Aktivasyon işlemlerinin Emekli Sandığı Bölge Müdürlükleri tarafından yürütülmesine ikinci bir talimata kadar devam edilecektir. Bu işlemler bilahare tüm Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine devredilecektir.

II- BAĞ-KUR HAK SAHİPLİĞİ AKTİVASYON İŞLEMLERİ

A- Hak Sahipliği Aktivasyon İşlemleri

Kurumumuza ilk kez sağlık karnesi için müracaat eden emekli ve hak sahiplerine, daha önceden sağlık karnesi olmakla birlikte sağlık karnesi biten, kaybolan, kullanılmaz durumda olanlara, 07.04.2008 tarihinden itibaren sağlık karnesi verilmeyecek, ancak sağlık yardımı hak sahipliği(aktivasyon) T.C. kimlik numarası üzerinden;

a) Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı alanlar müracaat etmeden doğrudan

sistemce,

b) Aktif sigortalıların, aktif ve pasif sigortalıların sağlık yardımından yararlanan eş ve bakmakla yükümlü oldukları çocukları, ana ve babaları fotoğraf hariç önceki uygulamalarda olduğu üzere istenilen belgelerle (Ek-2) müracaatına müteakip

Kurumca, Oluşturulacaktır. Hak sahipliği için yapılan müracaatlar sırasında istenen belgelerden elektronik/internet ortamında temin edilebilenler ilgililerden istenilmeyecektir.

Malul erkek çocuklar ve yabancı uyruklu eşlerin kontrol işlemleri hak sahipliği sürelerinin bitiminde yeniden Kuruma müracaatına bağlı olarak aktivasyonları yapılacaktır.

1479 ve 2926 sayılı Kanun kapsamında bulunan sigortalılar ile bunların bakmakla mükellef olduğu eş, çocuk, ana-babaları ile Kurumdan dul ve yetim aylığı alan eş, çocuk ve ana-babaların Kurumdan almış olduğu sağlık karnesi sayfalarının bitimine kadar bu karneleri kullanılmaya devam edilecek, sağlık karne sayfaları biten kaybolan veya kullanılamaz hale

gelenler ise herhangi bir müracaata bağlı olmadan sistemde aktivasyonları yapılacaktır. Ancak bunlardan sağlık karnelerini kaybedenlerin ileride haksız kullanıma bağlı sorumlulukları bakımından yazılı olarak bu durumu Kuruma bildirmeleri gerekmektedir.

Sigortalılık kayıtları vergi tesciline bağlı olmaksızın yapılmış olanların her yıl iller bazında Bilişim Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca hazırlanacak listeleri Ziraat Odaları Birliğine ve diğer ilgili odalara kontrol amaçlı olarak Kurumca gönderilecektir. Ziraat Odalarından veya diğer odalardan yazılı veya elektronik ortamda gelen listelerden sigortalılıkları devam etmediği anlaşılanların İl Müdürlüklerimizce hak sahipliği iptal işlemleri yapılacaktır.

Yabancı uyruklu olup Mernis numarası bulunmayan sigortalı ve bakmakla yükümlü oldukları eş, çocuk ve ana babaya verilecek sağlık karnelerinden pul paralarının tahsil edilmesine devam edilecektir.

B-Kontrol İşlemleri Kurumun bilgi işlem alt yapısındaki gelişmeler dikkate alınarak, sağlık yardımlarından yararlananların, hak sahipliklerinin devam edip etmediğine yönelik kontrol işlemleri Bilişim Hizmetleri Dairesi Başkanlığınca yapılarak, sağlık yardımlarından haksız yararlandığı tespit

edilenlerin sağlık yardımı hak sahipliği Kısa Vadeli Sigortalar Dairesi Başkanlığınca durdurulacaktır. Kanuni takibatın yapılması için bu kişiler, Kısa Vadeli Sigortalar Dairesi Başkanlığınca Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine bildirilecektir.

III- ORTAK İŞLEMLER

A- Yabancıların Aktivasyonu

Yabancılardan MERNİS numarası bulunanlar, bu numaraları üzerinden aktivasyon işlemleri gerçekleştirilecektir. MERNİS numarası olmayanlara ise sağlık karnesi verilme ve yenilenme işlemlerine devam edilecektir.

B- Sağlık Kurum ve Kuruluşlarına Müracaat Sistemde aktivasyonları sağlananlar, sağlık kurum ve kuruluşlarına T.C. kimlik numaralı nüfus cüzdanı, sürücü belgesi, evlenme cüzdanı veya pasaport gibi soğuk damgalı belgelerinden birini ibraz ederek müracaat edeceklerdir. Sağlık kurum ve kuruluşları da T.C. kimlik numarası üzerinden müstahaklığını sorgulayarak, sistemden provizyon aldıktan sonra muayene ve tedavileri gerçekleştirilecektir.

Elinde sağlık karnesi bulunup da T.C. kimlik numarası üzerinden provizyon

alamayanlar ise 01.09.2008 tarihine kadar sağlık karnelerinde bulunan Emekli Sicil Numarası/ Bağ-Numarası veya Tahsis Numarası ile sağlık karnesi seri numarası üzerinden provizyon alabileceklerdir.

T.C. kimlik numarası bulunmaması veya T.C. kimlik numarası hatalı olması nedeniyle provizyon alamayanların, doğru T.C. kimlik numaralarını nüfus müdürlüklerinden alacakları belge veya nüfus cüzdanları ile İl Müdürlüklerimize, devredilen Emekli Sandığı Bölge Müdürlüklerimize 01.09.2008 tarihine kadar bildirilmeleri gerekmektedir. Bu tarihten sonra

sağlık kurum ve kuruluşlarına yalnızca T.C. kimlik numarası üzerinden provizyon verileceğinden, hak sahiplerine bu konuda gerekli uyarılar yapılacaktır.

C- Reçetelerin Düzenlenmesi

Sağlık yardımlarına ilişkin işlemleri, devredilen Sosyal Sigortalar Kurumunca (SSK) yürütülen kişiler için kullanılagelen sözleşmeli sağlık kurum ve kuruluşlarına ait reçete uygulamasına, sağlık yardımlarına ilişkin işlemleri devredilen T.C. Emekli Sandığı ile Bağ-Kur tarafından yürütülen kişiler de dâhil edilecektir. Ayrıca reçeteye yazılan ilaç, gözlük cam

ve çerçevesi, ortez-protez ve iyileştirme vasıtalarına hastanın müstahak olup olmadığının Kurum veri tabanından T.C. kimlik numarası üzerinden kontrol edilebilmesi amacıyla, reçetelerde bulunması gereken bilgiler arasına T.C. kimlik numarası eklenecektir.

IV- BİLGİLENDİRME

Sağlık karnesi uygulamasında yapılan bu değişikliklerin, sigortalı ve aylık alanlar ile hak sahiplerine duyurulmaları amacıyla Ünitelerimizce ekteki yazı örneklerinin(Ek-3,4) asılması ve ayrıca resmi ve özel sağlık tesislerine de aynı yazı örneklerinin gönderilerek bu konuda bilgilendirilmeleri temin edilecektir.

Bilgi edinilmesini ve gereğince işlem yapılmasını rica ederim.

Tahsin GÜNEY

Kurum Başkan V.

 



Dosya

Özgür Köşe

Dünyada Eczacılık

Sektörel Bakış

Çepeçevre

Kültür Sanat