Zayıflamaya yardımcı olduğu iddia edilen "Altın çilek" meyvesini bakanlık izniyle ithal eden firma, internet üzerinden ahududu ve papaya karışımlı kapsülleri "altın çilek" adıyla satanlara karşı suç duyurusunda bulundu.
Zayıflamaya yardımcı olduğu iddia edilerek internette ve eczanelerde satılan "altın çilek" kapsüllerinde, Güney Amerika’da yetişen gerçek meyve değil ahududu ve papaya olduğu ortaya çıktı. Altın çilek meyvesini bakanlık izniyle, kurutulmuş olarak ithal eden Akses Gıda firması, bu adı kullanarak internet üzerinden hap satışı yapan sitelerin kapatılması ve "altın çilek" adının kullanılmasının yasaklanması amacıyla mahkemeye başvurdu..
ÖLÜM TARTIŞMA YARATTI
"Altın çilek" meyvesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuruyemişçiden satın almasıyla birlikte popüler hale geldi. Başta Tarkan, Seda Sayan, Saba Tümer gibi birçok ünlü isim bu meyveleri yemeye başladı.. Ancak 50 yaşındaki Fatma Sinaplı’nın bu meyveden üretildiği iddia edilen zayıflama hapını içince ölmesi, tartışma yarattı. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada da, "altın çileğe" sadece "meyve" olarak tüketim izni verildiği, takviye edici gıda olarak üretim izni verilmediği kaydedildi. İstanbul Teknik Üniversitesi de, altın çilekten yapıldığı belirtilen bitki özü kapsülleri ile orijinal altın çilek meyve kurusu üzerinde inceleme yaptı. Bunun sonunda, kapsüller içerisinde bulunan toz karışımlarının, muhtelif bitki özlerini içeren maddelerden ibaret olduğu, "altın çilek" meyvesi ile aynı özellikleri taşımadığı kaydedildi.
KANUNLARA MUHALEFET
İstanbul Kimya Mühendisleri Odası Bilirkişisi Kimya Mühendisi Mehmet Fesih Söğüt imzalı bilirkişi raporunda da, piyasada satılan altın çilek markalı farklı bitkisel karışımların içinde ahududu ve papaya bulunduğu, bu kapsüllerin altın çilek meyvesi içermediği vurgulandı. Bunun üzerine harekete geçen "altın çilek" ithalatçısı şirketlerden Akses Gıda firması, bilirkişi raporları ile birlikte hukuki süreç başlattı. Bakırköy ve Küçükçekmece Cumhuriyet başsavcılıklarına, haksız rekabet hükümlerine ve 5179 sayılı "Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesi Kanunu"na muhalefetten suç duyurusunda bulunuldu. Hapların tanıtım ve satışının yapıldığı sitelerin yayınlarının da durdurulması istendi. Bakırköy Fikri ve Sinai Haklar Hukuk Mahkemesi’ne yapılan başvuruda da, 2009 yılında Akses Gıda adına tescillenen "Altın Çilek" markasının üçüncü şahıslara devrinin önüne geçilmesi talep edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da, 2009 ve 2010 yıllarında 268 internet sitesi için Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
KİLOSU 70 LİRA
Güney Amerika ülkelerinde yetişen "altın çilek", dünyanın en zengin lif oranına sahip meyvesi olarak biliniyor. C vitamini bakımından da zengin olan meyvenin, potasyum değeri de çok yüksek. Kan dolaşımını düzenlemeye yardımcı olan altın çileğin, idrar söktürmeye ve diyabet hastalarına da faydalı olduğu belirtiliyor. Yarattığı tokluk hissiyle, kilo vermeye yardımcı olduğu ifade edilen altın çilek, Türkiye’ye ilk kez 2009’un mart ayında geldi. Avrupa ve Amerika’da da kullanımı oldukça yaygın olan kurutulmuş altın çilek meyvesinin kilosu ortalama 70 lira.