Sağlıkta imece dönemi başladı
Hastaneler, kendilerinde olmayan ilaç ve hizmeti birbirlerinden 'imece' usulü karşılıyor. 15 gündür tartışılan yeni sistemi duymayan hastane de varmış
NESRİN COŞKUN
İZMİR - Yatan hastaların ilaç ve malzemelerini karşılamak zorunda olan hastaneler, kendilerinde olmayanı başka hastanelerden 'imece' usulü karşılıyor.
1 Ocak'ta yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) özellikle bazı üniversite hastanelerinde sıkıntı yaratırken bazıları da kolayca ayak uydurdu. Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde ihtiyaçlar birbirlerinden karşılanıyor. Sistemin yankıları ise dinmedi:
Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sedef Gidener: 2000 yılından bu yana malzeme yönetim sisteminde büyük değişiklikler yaptığımız için çok daha çabuk yapılandık ve önlemlerimizi alabildik. Ancak kardiyolojide kullanılan ilaçlı stentin geri ödemesi henüz kabul edilmediği için bu malzemeyi alamadık. Kanser ilaçlarında sıkıntı var. Çünkü tek satıcılı firmalar ihalelere gelmek istemiyor. İyi yönetilebilirse olumlu bir sistem. Ama kamunun da bazı değişiklikler yapması gerek. Örneğin üniversite hastanelerinden kesilen yüzde 15'lik pay devlet hastaneleri gibi yüzde 1'e inebilir.
Ege Üniversitesi Hastanesi Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Tuncay Göksel: Bu sistem uygulama olarak oturduktan sonra yararlı ve olumlu. Ama geçiş dönemi sıkıntıları bizde de var. İlaç firmaları da buna uymakta zorluk çekiyor. Acil ameliyatlarda erteleme yok. Aciliyet arz etmeyen,
ama yapılmasında yarar olan ameliyatlarda gecikmeler olabiliyor. Hastanemizde bulunmayan birkaç ilacımız var. Hastanemiz açısından ciddi gelir kaybı olabileceği için dışarı reçete çıkarmıyoruz. Hastane eczanesinde bulunmayan bir ilaç varsa hekimler bize bildiriyor, piyasadan alıyoruz.
İzmir İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Yaşar Gençgönül: Devlet ve eğitim hastanelerinde sıkıntı yok. Ancak Eşrefpaşa Belediye Hastanesi'nde bir hastanın ortopedi ameliyatı protez olmadığı için yapılmamış. Hastanın yakını şikâyet etti. Hastanenin SUT'tan (Sağlık Uygulama Tebliği) haberi yokmuş. Malzeme sağlanıp sorun çözüldü."
Yeni sistemde hastaneler hastaları tetkik ve tedavi için de başka kurumlara sevk edemiyor. Eskiden hastane örneğin BT'si yoksa 'Git çektir, gel' diyordu. Hasta geri dönüp filmini o hastanenin doktoruna gösteriyordu. Artık bu kalktı. Eğer hastane bu hizmeti veremiyorsa, bu hizmeti satın almadıysa hastayı başka hastaneye yönlendirecek. Hastaneler arasında hizmet anlaşması yapılıyor. İmece gibi. Yani bir devlet hastanesi diğer bir devlet ya da eğitim hastanesinden bu hizmeti alıyor.