Sağlık Sigortası yasa taslağı tartışılıyor
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik yapılmasına ilişkin taslak tarafların görüşüne açıldı. Taslakta hastaları yakından ilgilendiren önemli değişiklikler var.
ANKARA - Hükümetin Aralık ayında Meclis’ten geçirmeyi hedeflediği Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası yasa taslağında yapılan değişiklikler tepkilere neden oldu. Karşı çıkılan en önemli değişiklik yatan hastaya, yüzde 1 oranında tedaviye katılım payı şartı getirilmesi.
Ayrıca yeni yasayla yeşil kart kapsamına giren hasta sayısı da sınırlandırılıyor. Sağlık meslek örgütleri ise hastanın cebinden çıkacak para miktarını artıracağı iddiasıyla değişikliklere tepki gösteriyor.
Vatandaşlar da cepten yapılan harcamayı artıracağı gerekçesiyle, katılım payı ödemeye karşı çıkıyor.
Katılım bedeli tutarı, her bir yatarak tedavi için asgari ücreti, bir yıl içindeki toplam sağlık hizmetleri için ise asgari ücretin iki katını geçemeyecek. Taslaga göre, sigortalılar her ayakta tedavi ve diş hekimi muayenesi için ise 2 ytl katılım payı ödeyecek. Ortez, protez ve iyileştirme araçları ile ilaçlar için ödenecek katılım payı ise yüzde 10 ile 20 olacak.
Bir diğer tartışma konusu ise yeşil kartla ilgili değişiklikler. Sağlık meslek örgütleri yeşil kartın kapsamının yeni taslakla gerçekçi olmayan bir biçimde daraltıldığını iddia ediyor.