İlk iş olarak, önümüzdeki aydan itibaren sağlık karnesi kalkacak ve bütün işlemler kimlik numarasıyla yapılacak.
Sosyal güvenlik kurumlarında, uzun kuyrukların oluşmasına sebep olan ‘kırtasiyecilik’ işlemlerini tek tek sona erdireceklerini açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, ilk olarak Ocak ayından itibaren sağlık karnesi uygulamasına son verileceğini kaydetti. Gazetemize yaptığı açıklamada, Sultan 4. Murad Han’ın yaptığı gibi tebdil-i kıyafetle sosyal güvenlik kurumlarını denetlemeye başladığını belirten Bakan Faruk Çelik, “Bir iki il müdürlüğüne gittim. Kuyruklarda bulundum. Bundan sonra da sıkıntıları yerinde tespit etmek için vatandaşlarla beraber kuyruklarda bulunacağım. Uzun kuyruklar nereden kaynaklanıyor, vatandaşların karşısına ne gibi problemler çıkarılıyor? Bütün bunları görme imkanı bulacağım. Vatandaşı sıkıntıdan kurtaracağız” diye konuştu.
Her ay bir müjde Çelik, kuyrukların uzamasına sebep olan bazı uygulamaları tespit ettiklerini ve önümüzdeki süreçte bu uygulamalara tek tek son vereceklerini belirterek, bu kapsamda öncelikle sağlık karnesi uygulamasına son verileceğini açıkladı. Bazı sosyal güvenlik uygulamalarıyla ilgili bir basın toplantısı yapacağını ifade eden Çelik, bakanlık olarak vatandaşın karşısına her ay bir müjde ile çıkacaklarını söyledi. Sağlık karnesi uygulamasına son verilecek olması sebebiyle şu anda karne yenilemesi de yapılmıyor. Sağlık karnesi bitenler ya da yeni karne çıkaracak olanların kimliklerinde TC Kimlik Numarası yazıyorsa, karne edinme zorunluluğu kaldırılacak. Hastanelere sadece kimlik ile başvuru yapılabilecek. Bu uygulama 2008 yılı sonuna kadar devam edecek. 2009’dan itibaren de herkese bir manyetik kart verilecek ve bütün işlemler bu kart üzerinden yapılacak.
Haftaya istihdam paketi Bakan Çelik, istihdam paketi ile ilgili çalışmaların tamamlandığını ve önümüzdeki hafta bu konuyu Bakanlar Kurulunun gündemine alacaklarını da kaydetti. Çelik, paket üzerinde bazı değişikliklere gittiklerini belirtirken, “İşverenlerin istihdam yükünü azaltmanın yanı sıra kayıtdışılığın önlenmesi için de bazı düzenlemeler yapıyoruz. Örneğin, işverenler çalışanların maaşlarını artık banka aracılığı ile ödeyecek. Bunu yapmayan veya maaşın bir kısmını banka aracılığı ile bir kısmını elden veren işverene ödenen maaşın 12 katı kadar ceza verilecek. Böylece kayıt içinde olup da kayıt dışı gibi duranları da kayıt altına alacağız” diye konuştu. Bakan Faruk Çelik, 2008 yılını kayıt dışı ile mücadele yılı olarak gördüklerini ifade ederek, bu kapsamda Alo 170 ‘Kayıt Dışı İhbar Hattı’ kurulacağını söyledi. Çelik, kayıt dışı konusunda bütün vatandaşların bu hatta ihbarda bulunabileceklerini de ifade etti. |