Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Vekili Fatih Acar, sağlık hizmetlerinde son 1 ayda 10 basit işlemde 39,6 milyonYTL'lik ödemenin 16,8 milyon YTL'sinin yersiz olduğunun tespit edildiğini bildirdi.
SAĞLIK HİZMETLERİNDEKİ DENETİMLER
Fatih Acar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası ile sağlık hizmetlerinde önemli açılımlara gidildiğini ve tüm vatandaşların sağlık şemsiyesi altına alındığını söyledi. Bu olumlu gelişmelerle birlikte bu alandaki suiistimallerin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Acar, bu amaçla 16 ildeki sağlık işleri il müdürlüklerinde 6 ayrı ekibin pazartesi gününden itibaren 15 günlük bir saha denetimi gerçekleştireceğini, merkezde de 2 ayrı ekibin çalışma yapacağını bildirdi. Acar, bu denetimler sonunda suiistimallerin önlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza atılacağını söyledi. Denetim sonuçlarına ilişkin bilgiler de veren Acar, şunları kaydetti:
"Sağlık hizmetlerinde son 1 ayda yapılan denetimlerde 10 basit işlemde 39,6 milyon YTL'lik ödemenin 16,8 milyon YTL'sinin yersiz olduğu tespit edilmiştir. 1 yılda bir işlemde 10 adet doğum yapılarak bunun faturası kurumdan alınmış. Günde 3 adetten fazla enjeksiyon faturalanamayacakken 2, 3, 4 katı enjeksiyon faturalandığı görülmüş. Günde 1 adet damar yolu açılabilecekken 3-4 kere yapılmış gösterilerek bunların faturalarının kurumdan alındığını tespit ettik. Bunların sayıları oldukça fazla. Bu rakamlar önümüzdeki dönemde çok daha yüksek rakamlara gelecek. Buradan tüm sağlık uygulayıcılarına sesleniyorum: Sağlıkta SGK yeni bir döneme girmiştir. Kesinlikle bu suistimaller ve neden olan olayların, işlemlerin içerisinde olunmasın. Biz bu konuda kesin olarak kararlıyız. Sağlıkta yeni açılımlara gittiğimiz kadar, suistimalleri önleme konusunda da kesin kararlıyız. Sözleşmelerin iptali de dahil olmak üzere usulsüzlük yapan işletmelere müsamaha gösterilmeyecek."
Acar, sağlık alanındaki suistimallerin önlenmesi bakımından önümüzdeki dönemde daha etkin denetimler gerçekleştirileceğini, bu kapsamda "MEDULA Sistemi"nde yer alan bilgilerin kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye tabi tutulacağını bildirdi. Acar, tüm özel sağlık hizmet sunucularının sapmalarının tespit edileceğini ve sapma olan eczane ve hastanelerde fiili denetimler yapmayı düşündüklerini söyledi. Acar, "Artık oturarak, sağlık müdürlüklerinde fatura kontrolleri yapma yerine, fiili denetimleri önümüzdeki dönemde başlatacağız" diye konuştu.
TÜBİTAK işbirliği ile gerçekleştirilecek "Akıllı Kart" uygulamasının önümüzdeki günlerde Bolu'da başlatılacağını anlatan Acar, projenin tamamının 2010 yılında tamamlanacağını söyledi.